Podziel się wrażeniami!
Witam.
Czy ktoś z was miał w ręku obydwa szkiełka i byłby w stanie je porównać.
Na wiosnę a może i szybciej chciałem wymienić KITA.
Przekonany byłem cały czas do Karolka bo i zakres świetny i recenzje zbiera bardzo dobre.
Klina mi wbił ten Tamronik - połowę tańszy, światło lepsze od Karolka i z recenzji ostrość niczego sobie.
Jedyne co to Karolek ma większy zakres.
W szczególności zależy mi na ostrości zdjęć. Światło bym przebolał (mam 50 1.8).
Czy ktoś je pod względem ostrości zdjęć porównywał ?
Pozdrawiam
28mm na APSC to jest dość wąsko jak już to Tamron 17-50/2,8
Misiek025 napisał(a):
Witam.
Czy ktoś z was miał w ręku obydwa szkiełka i byłby w stanie je porównać.
Na wiosnę a może i szybciej chciałem wymienić KITA.
Przekonany byłem cały czas do Karolka bo i zakres świetny i recenzje zbiera bardzo dobre.
Klina mi wbił ten Tamronik - połowę tańszy, światło lepsze od Karolka i z recenzji ostrość niczego sobie.
Jedyne co to Karolek ma większy zakres.
W szczególności zależy mi na ostrości zdjęć. Światło bym przebolał (mam 50 1.8).
Czy ktoś je pod względem ostrości zdjęć porównywał ?
Pozdrawiam
Dzięki za opinie. Fakt - Karolek ma lepszy zakres no i przy Tamronie może faktycznie czasami zabraknąć tych 12 mm, do których przyzwyczaiłem się choćby przy KIT-owym obiektywie.
Może warto się zastanowić nad jeszcze jednym wyjściem :smileyarrow:
Deviant napisał(a):
Może warto się zastanowić nad jeszcze jednym wyjściem :smileyarrow:
Macie rację z tym 16-105. Zakres zrobi swoje. I jak nie dużo ustępuje CZ 16-80 to chyba na niego będę się decydował. No a jak będę chciał super ostrość i światełko to i pewnie tak jak KRIS będzie trzeba inwestować w stałki. Pozdrawiam
Na plener Sony jadę pierwszy raz, ale może ktoś będzie miał 16-105 to sobie obejrzę i pomacam
Misiek025 napisał(a):
Na plener Sony jadę pierwszy raz, ale może ktoś będzie miał 16-105 to sobie obejrzę i pomacam
Witam.
Do jakiego zakresu SAL-1680Z trzyma światło 3.5 ?
U mnie do +/- 20 mm.