anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

stałka

spolADRIAN1huovr
Początkujący

stałka

poszukuję w miarę taniej stałki może być nowa lub używana. Co byście polecili? Dodam jeszcze że to do makro! Byłbym jeszcze bardziej wdzięczny jakby ktoś zauważył gdzieś na allegro. ale głównie chodzi mi o poradę.
I pytanko dlaczego stałki są takie drooogie :c3

17 ODPOW. 17
spolADRIAN1huovr
Początkujący

http://allegro.pl/item709992637_minolta_50mm_f_2_0.html
do czego się nada i czy będzie pasować bez przejściówek?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

szkło na bagnet MD!
Więc bez przjeściówki (z soczewką :c9 ) nie da rady.
Nie ma sensu zaglądać do działu "manualne" na alledrogo=>Minolta/Sony, jeśli nie masz przejściówki md=>bagnet A

pawelszymanski6
Expert

ADRIAN napisał(a):

http://allegro.pl/item709992637_minolta_50mm_f_2_0.html
do czego się nada i czy będzie pasować bez przejściówek?

wydawało mi się że w miarę jasno się wyraziłem jak poprzednio dałeś link do szkła manualnego jeżeli szukasz na allegro szkieł to tylko w minolta autofocus :smileyexclaim:

Edit widzę że Kris był szybszy ;)

spolADRIAN1huovr
Początkujący

Przepraszam... Nie zauważyłem :c5

Animavillis
Początkujący

Co do makro, osobiście polecam tamrona 90mm f2.8 macro, o połowę tańszy od setuni sonego, a bardzo przyjemnie robiło mi się nim zdjęcia:]

Fatamorgana-----
Początkujący

Jak ktoś chce mieć prawie macro, ale nie tylko do macro, to chyba najlepszym wyjściem będzie rewelka Babci Monolty- 50 f3.5 skala 1:2.
Optyka w tym szkle to rewelacja.

witsu------
Początkujący

Aż dziw, że nikt do tej pory nie wpomniał Cosiny 100/3.5 macro. Bardzo dobry optycznie obiektyw za niewielkie pieniądze. Niedawno poszedł jeden na KKM za 450zł. Warto też wiedzieć, że to szkło występuje też pod innymi nazwami; Soligor, Voiglander, Exacta i pewnie jakimiś innymi jeszcze. Skala odwzorowania 1:2, a ze specjalną dedykowaną soczewką 1:1. Kupując używkę warto zwrócić uwagę czy jest właśnie ta oczewka.

profile.country.pl_PL.title
armani2414
Początkujący

a ja dodam swoje 3 gorsze, pozytywne: posiadam kita i przez kilka miechów tylko z nim robiłem fotki, niestety moja praca polega na robieniu zdjęć w pomieszczeniach zamkniętych, przy słabym świetle.ciężko było uzyskać fajne kolorki itp. oczywiście doświetlałem lampą zew.
powiem że to było mizerne

przesiadłem się na 50mm 1.8f to co ze stała ogniskowa, ale za to jakie światełko.
Kolory bajeczne, głębia ostrości no i lampa tylko lekko doświetla dalszy plan.

POLECAM KAŻDEMU !!