Podziel się wrażeniami!
co myslicie o tym obiektywie ?
chce kupic jakis zoomik i mysle ze ten bedzie w sam raz, powiedzcie czy jest godny tej ceny 479zł, czy lepiej cos innego ?
Mam tylko skromna kwote 500zł (wakacje sie zblizaja :smileytwisted: ) wiec...
chyba ze sie zdecyduje na ten Tamron AF 70-300 mm f/4-5.6 Di LD Macro
Sam przymierzam się do zakupu tego obiektywu i chętnie poznał bym opinie na jego temat.
Wszystko zależy jak planujesz je wykorzystać.
Mam Tamrona 70-300, a kolega 55-200 i też z niego korzystałem, chociaż tylko przez chwilę.
Jeżeli punktem odniesienia jest kit to z pewnością uzyskasz możliwość robienia bez porównania lepszych portretów.
A porównując Tamrona 70-300 do 55-200, który były lepszy/szybszy?
Obydwa mają dobrą jasność i wolny autofocus, wielkich rożnic chyba nie ma.Jak się gubi, to musi potrwać aż się ustawi.
Jak ktoś chce postrzelać do ptaszków, to 70-300 daje lepsze możliwości, chociaż też głównie w cieplarnianych warunkach parku, lub czegoś w tym rodzaju.
55-200 jest lekki i niewielki.
70-300 to już kobyła jest, ale można dzięki niemu się nawet w "pseudo makro" pobawić.
Trudny wybór - jak zawsze najlepiej iść do sklepu, zapiąć przestrzelić i porównać.
Lajam napisał(a):
55-200 jest lekki i niewielki
Sony 55-200 jest tożsamą konstrukcją z Tamronem 55-200.
Różnią się tylko obudową i akurat mnie się bardziej stylistyka Sony bardziej podoba.
Poza tym pozostaje jeszcze sprawa serwisu - jak wiadomo Sony znacznie sprawniej i szybciej naprawia swoje produkty, a z Tamronem bywa różnie.
Czyli między Tamronem a Sony można postawić znak "równości"
Stylistykę pomińmy...
Tylko ten serwis Tamrona... Ponoć w Rzeszowie ( LINK ) jest serwis Tamrona. Wie ktoś, coś na ten temat
PS. Piszę o Rzeszowie bo tam mam nie daleko. Pewnie skoczę tam po informacje...
luzik przynajniej nic nie musze pytac,bo pytasz o to samo co mnie interesuje :smileytwisted: