anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

test Sony Carl Zeiss Vario Sonnar 16-35 mm f/2.8 T* SSM

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

test Sony Carl Zeiss Vario Sonnar 16-35 mm f/2.8 T* SSM

16 ODPOW. 16
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Nie lubię testów na optyczne.pl

Wolę sam testować :thumbsup:

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

No właśnie - więc czekamy na Twoją opinię :thumbsup:
no i fotki :nauseated_face:

pawelszymanski6
Expert

Lajam napisał(a):

Nie lubię testów na optyczne.pl

Wolę sam testować :thumbsup:

ja bym chętnie przetestował to szkiełko tylko najpierw musiałby się znaleźć jakiś sponsor żeby mi takie szkiełko załatwić :D

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

kris napisał(a):

No właśnie - więc czekamy na Twoją opinię :thumbsup:

Zacznę od tego, że miałem ten obiektyw na Malcie.

Pierwsze "foty za płoty" poszły na lotnisku w Warszawie podczas 9 godzinnego oczekiwania na samolot. W sumie tylko 2 fotki (bo to jednak na lotnisku różnie jest z takim klocem jak zagrypiona 700+16-35 Zeiss) wstawiałem już do shoutboxa.

Pierwsze wrażenie?

No...jest to w ręce nosić. Prawie 1kg wagi tej mini beczułki czuć, ale to bardzo przyjemny ciężar. Ryzykuję stwierdzenie, że bez gripa to ciężko z nim swobodnie pomykać. Ja na szczęście grip miałem więc ciężar rozkładał się dużo lepiej (zresztą ja lubię ciężkie).

Wykonanie - bardzo wysoka jakość, wszystko bardzo solidnie, podobnie jak w 24-70, z tą różnicą, że obiektyw nie zmienia rozmiaru podczas zmiany ogniskowej. Osłona przeciwsłoneczna to tulipanek, na APS-C nie zauważyłem, żeby po jej założeniu obiektyw jakoś mocniej winietował.

Po zapięciu na body, ktoś kto nie miał do czynienia z silnikiem SSM, odniesie wrażenie, że coś musiało się zepsuć. Nic nie stuka, nie bzyczy, nie szarpie. Napęd chodzi fantastycznie - miękko i oczywiście ciuchutko (ruch soczewek w środku słychać dopiero po zbliżeniu obiektywu do ucha).

Ostrość ustawia błyskawicznie i tak podsumowując ten cały tydzień obcowania z tym szkłem, to nie zdarzyło się, żeby mi nie wyostrzył tam gdzie chciałem. Kiedy używałem czujnika centralnego (a używam go w 98%) zawsze w punkt, przestrzelenia miały miejsce ze względu na ustawiony czasami AF lokalny - niektóre czujniki boczne po prostu tak w naszych alfach mają. :smileyrolleyes:

Silnik SSM jest kapitalnym rozwiązaniem, ale oczywiście coś za coś. :smileymrgreen:

Zakres - wg mnie kupowanie tego obiektywu pod aparaty z matrycą APS-C to jednak rozrzutność. Spokojnie wystarczy Sony 16-105 czy Zeiss 16-80. :smileythumbsup:
Oczywiście to inna klasa, ale jeśli chodzi o kąty widzenia i uniwersalność, te dwa znacznie lepiej sprawdzą się z matrycami APS-C.

Co innego A900....wprawdzie nie miałem na Malcie A900, ale jakoś po premierze 16-35/2.8 (nie pamiętam dokładnie kiedy) miałem przyjemność, podkreślę raz jeszcze - PRZYJEMNOŚĆ - doświadczyć tego tandemu i właśnie do pełnej klatki ten obiektyw jest stworzony. Takie jest przynajmniej moje zdanie.

Dobra, ale wróćmy na Ziemię, do A700 i moich wrażeń.

Jeszcze nie spotkałem obiektywu Sony z szerokim zoomem o tak znakomitej korekcji dystorsji. Oprócz tego duże wrażenie zrobiła na mnie:
- praca pod światło
- pięknie trzyma kontrast
- znakomita ostrość od pełnej dziury
- mała minimalna odległość od matrycy pozwala na całkiem ciekawe ujęcia choćby kwiatków i daje fajne rozmycie tła.

Fotki obiecuję zapiąć jutro, na razie kończy mi się czas bo jeszcze spotkanie z Krisem mnie czeka i pewnie jakaś dłuższa recenzja A900 się urodzi.

W każdym razie...obiektyw robi wrażenie. :smileythumbsup:

profile.country.pl_PL.title
buzz-----
Początkujący

Skopiuje to samo, co napisalem na innym forum:
Sadze, ze w tej klasie obiektywow, ewentualne roznice pomiedzy producentami, sa niewielkie badz dyskusyjne. Zeiss/Sony wykonal mistrzowskie szklo 24-70. W tym testowanym zakresie (16-35) minimalnie jest lepszy Nikkor 14-24.
Dystrosja w tym obiektywie jest "dziwna" (szukalem lepszego slowa, ale to chyba najlepiej pasuje). U Canona wystepuje podobny efekt, ale jakby w mniejszym stopniu.
Aberracja tez niestety jest duza.
Czuje pewien niedosyt zwiazany z tym obiektywem, ale... absolutnie nie jest to zle szklo. Nie jest to produkt, ktory zdeklasowal rywali, jednak jest w peletonie klasy premium - ma swoje wady, ale tez sporo zalet.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

buzz napisał(a):

Nie jest to produkt, ktory zdeklasowal rywali

Czy to jest naprawdę najważniejszy czynnik? Żeby posiadać coś, co w testach na optyczne.pl wypada najlepiej? Po co te porównania do Nikona? Przecież mówimy o naszym systemie...co innego gdyby można sobie szkiełka z innych systemów podpinać - to wtedy rozumiem sens dywagacji na temat kilkuprocentowej przewagi np. w zakresie aberracji.

Tylko kogo tak naprawdę obchodzą aberracje? Ano tzw. "sprzętowców" i "cropomanianków", a nie osoby które fotografują z pasji czy z racji wykonywanego zawodu.

EDIT:
Druga sprawa - nie wiem czy zdajesz sobie sprawę jak trudno skonstruować obiektyw o takich parametrach i takim świetle. Narzekanie więc na pewne aspekty ujawnia moim zdaniem niewiedzę w zakresie optyki i fizyki w ogóle :P

buzz-----
Początkujący

Lajam napisał(a):

Po co te porównania do Nikona?

Sony nie zyje jako jedyne dziecko fotografii na swiecie, bo na rynku jest kilka innych firm (i chwala za to, bo konkurencja jest najlepszym motywatorem). Zatem naturalnym jest porownywanie do siebie produktow konkurencyjnych. Przeciez nie chodzi o to, by na forum Sony byly tylko i wylacznie posty wielbiace Sony, prawda?

Mnie obchodza aberracje. Jestem na nie wyczulony. Nie czuje sie jednak "sprzetowcem" badz "cropmaniakiem".

Idac dalej, kogo obchodzi dystorsja, koma, winietowanie...? Wtedy robmy zdjecia wszyscy "idiot camerami"... nie zwracajmy uwagi na te drobiazgi. :)

Tak, zdaje sobie sprawe, ze zadanie wykonania takiego "idealnego" obiektywu jest supertrudne, a wrecz niewykonalne. Zawsze jest cos kosztem czegos. Dlatego uwazam, ze to ogolnie dobry obiektyw, ale nie slinie sie na jego widok, tak jak sie slinilem do 24-70.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

buzz napisał(a):

Idac dalej, kogo obchodzi dystorsja, koma, winietowanie...?

Cóż, jeśli to jest wg Ciebie "clue" fotografii.... :smileyrolleyes:

buzz-----
Początkujący

Nie jest to "clue" fotografii, ale istotne sprawy techniczne, na ktore sie zwraca uwage (czy chcesz czy nie).