Podziel się wrażeniami!
Wszyscy robimy zdjęcia i przychodzi taki moment, że zaczyna brakować miejsca na HDD.
można oczywiście nagrywać na płyty, ale to nie to samo co mieć stały dostęp do naszej szuflady. stad pomysl na zewnetrzny dysk.
co byście polecili? jakie pojemności używacie? jak się sprawuje wasz sprzęt? (tak patrze tu między innymi na krisa bo wiem że ma pojemny dysk ) opinia każdego mile widziana.
i bez tego:
(tak patrze tu między innymi na krisa bo wiem że ma pojemny dysk )
kris napisał(a):
zamierzam kupić drugi jako backup. Zastanawiam się nad zastosowaniem dysków RAID(0) - ale jeszcze jestem ciemny w tym temacie i nawet nie wiem czy warto dopłacać.....
właśnie tego (na usb)
Panowie tylko nie jakiś RAID bo to bzdura tylko konkretny , ja do archiwizacji wszelakich mediów używam 4x1TB i dyski są spięte w RAID-5 dla bezpieczeństwa, można również spiąć dyski w RAID-6 który ma jeszcze lepsze parametry bezpieczeństwa.
RAID0 - zapisuje pliki po kawałku na każdym z dysków (naraz) - nadaje się do szybkiej edycji dużych plików graficznych i multimedialnych , kiedy zależy nam najbardziej na odczycie i zapisie, ale jest najniebezpieczniejszy jesli padnie jeden dysk padają wszystkie zgromadzone dane.
RADI1 - to mirror dysku, wszystkie dyski zapisują to samo, pojemność RAID1 to pojemność jednego pojedyńczego dysku.
RADI5 - zapis danych tak jak w przypadku RAID0 plus dodatkowo rozrzucana suma kontrolna na poszczególnych dyskach (działa przy połączeniu minimum 3dysków) , jego bezpieczeństwo gwarantuje nam możliwość wymiany 1 z dysków w czasie pracy , dane są automatycznie odbudowywane, niestety bezpieczeństwo jest okupione troszkę mniejszą pojemnością całej łącznej pojemności dysków wzalezności z ilu dysków zbudowany jest RAID.
RAID6 - to samo co RAID5 z tym że tu (działa przy połączeniu minimum 4dysków) , jego bezpieczeństwo gwarantuje nam możliwość wymiany 2 z dysków w czasie pracy , dane są automatycznie odbudowywane.
No i najistotniejsza kwestia , wszystkie dyski spięte w RAID muszą być tych samych parametrów, a najlepiej ten sam producent , ten sam model , ten sam firmware - wtedy dopiero efektpracy będzie najlepszy.
Alcazar, dopisz jeszcze, jaka jest faktyczna pojemność dysków spiętych w RAID-5 i 6?
Np na 3x1TB ile faktycznie zapiszemy -bezpiecznie - danych, a ile na 4x1TB?
Tadeusz napisał(a):
Alcazar, dopisz jeszcze, jaka jest faktyczna pojemność dysków spiętych w RAID-5 i 6?
Np na 3x1TB ile faktycznie zapiszemy -bezpiecznie - danych, a ile na 4x1TB?
wydaje mi się że nie można tego tak prosto opisać, jeden dysk nie jest przeznaczany na sume kontrolną bo w tych dwóch macierzach suma kontrolna jest zapisywana na każdym z dysków i zależy od ilości danych (pojemności dysków).
3x 1TB= 2TB ? a 6x 500GB= 2.5TB ? a 12x 250GB= 2.75TB - chyba coś nie tak
moim zadniem sumy kontrolne wachają sie w granicy 1/3 - 1/5 ogólnej pojemnosci dysków i są uzależnione od tego czy macierz RAID została postawiona programowo czy sprzetowo (każdy producent ma sówj algorytm).
I trzeba zaznaczyć że pojemność dysku nie jest nigdy taka jak podaje producent.
Polecam małe, bardzo dobre dyski "Lacie".