anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

filtr szary i filtr ir

wratislavian
Początkujący

filtr szary i filtr ir

jak w temacie. wiem ze w dzień można tym zestaweu uzyskać ciekawy efekt. stąd moje pytanie. ile musze wydać na te dwa filtry żeby uzyskać zadowalającą jakość. chetnie usłysze konkretne firmy. nie ukrywam, że kwestia budżetu jest raczej skąpa.

9 ODPOW. 9
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

3 tematy niżej

Początkujący

przepraszam. chodzi mi wrecz przeciwnie. nie o filtrowanie IR tylko o uzyskanie efektu fotografii w podczerwieni. do tego sie uzywa jakiś kolorowych filtrów. więc o to mi chodzi:> chodzi mi o to:>

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

O kosztach wspomnianych filtrów można śmiało powiedzieć, że są wyjątkowo zmienne. Głównie zależeć będą od ich średnicy oraz od producenta.
Swojego IR kupiłem za około 200 złotych (77mm) i w podobnej cenie dwa filtry takiej samej średnicy ND4 i ND8
Moim zdaniem dobrze jest kupić filtry o średnicy największego posiadanego szkła i dokupić taniutkie redukcje, więc później posiadane filtry można stosować w obiektywach o mniejszej średnicy. Koszt takiego reduktora to około 20 złotych (tyle kosztowała redukcja z 72>77)

wratislavian
Początkujący

jak dla mnie to 55mm powinno wystarczyc. 200zl powiadasz. wiec musze jeszcze dozbierac:> powiedz mi jeszcze o ile ten filtr wydluża ekspozycje w alfach? i jeszcze o ile takie cos: http://www.allegro.pl/item631904409_fil ... 55_fv.html bedzie gorsze od twojego filtra?

Deviant.
Użytkownik

Co do czasu to trudno jednoznacznie stwierdzić, ale minimum to korekcja o +2EV - jednak większość sytuacji strzelałem o +3EV i nawet +4EV.
Wielkim minusem jest wbudowany filtr przed matrycą każdej alfy - ogromnie wydłuża ekspozycję. W doskonale słoneczny dzień czasy naświetlania rzędu 10 sekund to norma.

Mój filtr różni się zapewne tylko średnicą od tego, co pokazałeś - także przepuszcza światło powyżej 720 nm.

wratislavian
Początkujący

hmm. jeżeli wydłuża to dobrze;p może obejdzie się bez szarego, albo zamiast szarego bede mogł zainwestować w szarą połówke.
dzięki Deviant

wratislavian
Początkujący

deviant a mozesz wstawic probki Twojej fotografi w podczerwiein. poniewaz na necie nie za bardzo moge znalezc zestawienia a300 i filtra ir

Deviant.
Użytkownik

Proszę bardzo:
download/file.php?id=3890&mode=view
download/file.php?id=3889&mode=view
download/file.php?id=3888&mode=view
download/file.php?id=4182&mode=view
download/file.php?id=4181&mode=view

5 do 7 Czerwca będę we Wrocławiu - zapewne coś postrzelam przy okazji, ale jeszcze nie mogę potwierdzić pobytu na 100%

wratislavian
Początkujący

hmm. całkiem nieźle. balans łapany na trawe? gdybyś mogł jeszcze wkleić "surowe" zdjęcia bez obróbki. chociaż raczej mnie przekonałeś.
ps. jak bedziesz potrzebował we wro jakiegoś tubylca to mozesz się odezwać. wspolne focenie to zawsze jakaś atrakcja;p