Podziel się wrażeniami!
Witam!
Przeglądając wiele różnych for fotograficznych można odnieść wrażenie, że do obróbki fotografii nadaje się wyłącznie Photoshop i to najlepiej w ostatniej wersji. Zgadzam się, że program jest rewelacyjny, jednak wydanie ponad 3 tysięcy przez amatora to spory wydatek i nie każdego na coś takiego stać. Wiem, że są inne sposoby zdobywania softu , ale ja ich nie popieram.
W tym wątku chciałem prezentować różne tutoriale do innego programu graficznego, który swymi możliwościami niewiele ustępuje PSowi. Mowa tu o GIMPie. Program jest do ściągnięcia z netu zupełnie za darmo (licencja GPL) i do tego po polsku. Przeciętnemu amatorowi wystarczy aż nadto. Żeby Was o tym przekonać będę tu umieszczał linki do tutoriali GIMPa. Na początek do tych po polsku. A jeśli będzie taka potrzeba to również do anglojęzycznych.
I już na koniec tego przydługiego wstępu chciałem powiedzieć, że sam korzystam z GIMPa od ładnych paru lat i wcale nie czuję potrzeby zastąpienia go Photoshopem.
A oto pierwszy link:
http://www.dfv.pl/warsztaty-gimp.html
GIMP bylby w 100% ok. gdyby tylko zawitala tam funkcja selektywnego rozjasniania/przyciemniania ciemniejszych/jasniejszych obszarow suwakami. no chyba, ze sa takie wtyczki.
a poki co rozwazam zakup acdsee pro 3, ktorej demo testowalem przez kilka ostatnich dni i bylem zachwycony - duzo bardziej intucyjna, przyjrzysta, praktyczna i o niebo szybsza alternatywa dla PSE 7/8.
ripride napisał(a):
GIMP bylby w 100% ok. gdyby tylko zawitala tam funkcja selektywnego rozjasniania/przyciemniania ciemniejszych/jasniejszych obszarow suwakami. no chyba, ze sa takie wtyczki.
ripride napisał(a):
a poki co rozwazam zakup acdsee pro 3, ktorej demo testowalem przez kilka ostatnich dni i bylem zachwycony - duzo bardziej intucyjna, przyjrzysta, praktyczna i o niebo szybsza alternatywa dla PSE 7/8.
witsu napisał(a):
A jak wygląda tam wywoływanie RAWów?