Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Medinet Habu

profile.country.PL.title
Mar_Jan
Doradca

Medinet Habu

Z moich podróży po Egipcie postaram się dziś przywołać moje wspomnienie o wizycie w świątyni w Medinet Habu. Stanowił ją zespół świątynny Totmesa III (XVIII dynastia) i pałacu Ramzesa III (XX dynastia).

Obiekt ten widzieliśmy już tamtego dnia z powietrza, podczas porannego, godzinnego rejsu balonem nad Luksorem i jego okolicami na zachodnim  brzegu Nilu. Zapraszam, przy okazji, do zapoznania się z moim wspomnieniem, które umieściłem na Forum pod tytułem: „Nad Luksorem”. Dziś zaprezentuję poniżej tylko jedno zdjęcie z tamtego rejsu, a mianowicie ukazujące świątynię w Medinet Habu z powietrza. Będzie to dobrym wstępem do dalszej prezentacji, która opiera się na zdjęciach wykonanych już w samej świątyni, po południu.

undefined

Świątynia w swym pierwotnym założeniu miała charakter obronny. Posiadała mury, z których do dzisiaj nic już nie pozostało, ale pozostała brama, którą widać poniżej.

undefined

A to już brama z bliska.

undefined

undefined

I widziana od tyłu, czyli z dziedzińca przed samą świątynią.

undefined

Poniżej widać lewą część pierwszego, wielkiego pylonu, a z boku (prawa strona kadru) brama prowadząca do pierwszego dziedzińca wewnętrznego.

undefined

Ta część pylonu, w typowym dla sztuki egipskiej stylu, jest zapisem historii panowania faraona.

undefined

Podobnie ukazuje to prawa część pylonu, ….

undefined

.…. a także zewnętrzna część bramy.

undefined

Warto zwrócić uwagę na bogate kolorystycznie zdobienie sufitu bramy, jakie zachowało się do dziś, po upływie ok. trzech i pół tysiąca lat od powstania świątyni (panowanie Totmesa III to lata 1458-1425 p.n.e)

undefined

Na pierwszym dziedzińcu otoczonym filarami stoją posągi faraona w postawie Ozyrysa (tzn. ze złożonymi rękami).

undefined

Reliefy na ścianach i filarach ukazują szereg scen bitewnych ze zwycięskich wojen faraona z Libijczykami.

undefined

undefined

undefined

We wszystkich obiektach, masowo zwiedzanych przez turystów, spotykaliśmy uzbrojonych funkcjonariuszy policji turystycznej. Ich charakterystyczne białe mundury widoczne były już z daleka. Tu nie mogło być inaczej. Ale byli bardzo przyjaźnie ustosunkowani do turystów. Czasem, jak mi się wydaje, mieli w tym swój interes.

undefined

I ponownie warto zwrócić uwagę na pięknie zachowane fragmentami kolory zdobień w reliefach, czy to na filarach, czy na sklepieniach.

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

Chyba jedne z najlepiej zachowanych kolorów, jakie widziałem w świątyniach egipskich, to te, ze sklepienia tutejszej bramy, prowadzącej na drugi dziedziniec wewnętrzny (zdjęcie poniżej).

undefined

Trzy następne zdjęcia to migawki z centrum sanktuarium. Ta część świątyni jest w gorszym stanie.

undefined

undefined

undefined

Wyszliśmy na zewnątrz świątyni. Na zdjęciu boczny widok mniejszego pylonu, oddzielającego dwa wewnętrzne dziedzińce.

undefined

Boczne wyjście także ozdabiają sceny batalistyczne.

undefined

Na tylnej ścianie wielkiego pylonu rzuca się w oczy relief przedstawiający bitwę faraona z Ludami Morza.

undefined

Od zachodniej strony, do świątyni przylegał pałac Ramzesa III (panowanie 1183-1152 p.n.e.). Oprócz zarysów jego murów w przyziemiu, nie zostało z niego nic. 

undefined

Mimo, że przestrzenie świątyni - a przede wszystkim jej wewnętrzne dziedzińce - w mojej pamięci zachowały się, jako dość spore, widzę dziś, jak bardzo dawniej brakowało mi obiektywu o ultra szerokim kącie. Muszę więc zadowolić się tymi obrazami, które mam. Ale ostatecznie chyba nie są takie złe.

1 ODPOWIEDŹ 1
profile.country.PL.title
Sony_Poland_Team
Community Team

:ok_hand::ok_hand: