Podziel się wrażeniami!
Ostatnio zainstalowałem sobie 30-dniową wersję najnowszego,najuboższego Photoshopa i próbuję się nim bawić.
Zainteresowałem się tym programem, bo nie wchodzi w rachubę posiadanie przeze mnie pełnego Photoshopa - jest za drogi, a lewizna nie wchodzi w rachubę.
Z tego co zauważyłem większość znanych mi osób posiada nielegalne Photoshopy i nie mogę się od nich nic dowiedzieć na temat Elements.
Może ktoś się orientuje ile ma wspólnego z "prawdziwym" Photoshopem?
Yes, yes, yes... Wersja Adobe DNG Converter 5.6 konwertuje pliki z mojego aparatu jednakże po zapisaniu w formacie DNG PhotoSE 5.0 nie otwiera tych plików. Czy taka jego uroda, czy tylko jestem niedouczony ?
No ale ARW z aparatu też byś od razu w PSE nie otwierał - prawda?..
Tylko w Camera Raw na ten przykład.
kris napisał(a):
elements to bardzo ciekawa alternatywa PSuja dla domowych userów
wiem, że Rafiki z niej korzysta
Z tego co wiem to główna wada to brak masek
ja używam PS CS4 z racji zawodu, więc niestety na elementsie się nie znam (mimo, że mam legalną wersję PS Elements 7).
Zdania nie zmienię: jest to dla mnie bardzo ważny program z uwagi na obróbkę sesji oraz tworzenie stron internetowych, które projektuję właśnie w PS CS4. Spokojnie (mi) wystarczyłby PS 7, ale jak kupowałem to jedynie CS4 był dostępny
Co o nim sądzę ? Kombajn!
Nie mniej jednak jeżeli nie zarabiałbym tym programem to kupiłbym PS Elements. Najnowsza 9ta wersja to świetny program dla fotografa (są i maski i stempelek i składanie panoram) w bardzo przystępnej cenie (jak na Adobe). No chyba, że ma się możliwość zakupu PS CS 4/5 po cenach "EDU"
btw
jak wyszła wersja CS5, to przez chwilę zastanawiałem się nad aktualizacją, ale lista zmian nie poruszyła mnie na tyle by wydać jakieś 1000pln. Takie było moje odczucie. Znam osoby, które zaktualizowały i sobie chwalą. Mi wystarcza to co jest w wersji "4"
Choć pytanie było skierowane do kris'a, to i tak wtrącę swoje 3 grosze.
Nie opłaca się się przerzucać z CS4 na CS5 tylko dlatego żeby go mieć, w CS5 jest kilka fajnych zmian, ale moim zdaniem nie wartych dopłaty (szczególnie takiej jaką Adobe chce). Bądź co bądź jest tam kilka fajnych funkcji, ale algorytmy nie są ciągle dopracowane żeby było warto kupować. Co do CS4, sam używam i lubię go, pozwala zrobić wiele, jedyne co ogranicza to moja wiedza i doświadczenie
edit: jak zwykle kris szybszy
Niewiem jaka jest cena EDU CS4/5 ,bo kupujac po normalnej to juz trzeba na nim zarabiac bo jest to spory wydatek ktory mozna by wykorzystac na jakies fajne szkielko.masz moze jakiegos linka zebym sobie mogl poczytac o CS4
Dzieki Trebor ,bedzie to moja pierwsza przygoda z CS4 i nie wiem czego sie spodziewac i co oczekiwac,