Podziel się wrażeniami!
Ostatnio zainstalowałem sobie 30-dniową wersję najnowszego,najuboższego Photoshopa i próbuję się nim bawić.
Zainteresowałem się tym programem, bo nie wchodzi w rachubę posiadanie przeze mnie pełnego Photoshopa - jest za drogi, a lewizna nie wchodzi w rachubę.
Z tego co zauważyłem większość znanych mi osób posiada nielegalne Photoshopy i nie mogę się od nich nic dowiedzieć na temat Elements.
Może ktoś się orientuje ile ma wspólnego z "prawdziwym" Photoshopem?
ja też przymierzam się do kupna jakiegoś programu do obróbki i zastanawiam się nad czymś z firmy Adobe tylko nie wiem który lepszy Elements czy Lightroom 2 miał ktoś z was styczność?
jeśli chodzi o możliwości to na pewno lightroom, choć elements powinien w zupełności wystarczyć.
dodatkowo elements jest tańszy.
ze strony adobe możesz ściągnąć i wypróbować lightrooma 3, który ma mieć premierę na wiosnę przyszłego roku
Lightroom jest bardziej przyjazny, no i do kwietnia (o ile dobrze pamietam) mozesz za friko uzywac wersji beta (ktora jest bardzo fajna tylko nie ma odszumiania luminancji ). Photoshop to już trochę inna para kaloszy i więcej uczenia, ale i więcej swobody w uzyskiwaniu tego co chcesz
destin6 napisał(a):
zastanawiam się nad czymś z firmy Adobe tylko nie wiem który lepszy Elements czy Lightroom 2
dzięki za pomoc;)
Czy jest wtyczka Adobe umożliwiająca obróbkę plików RAW pochodzących z Sony przeznaczona dla APE 5,0 ? Mam ten program i nie uśmiecha mi się wydawanie kolejnych kilkuset złotych na nową wersje APE.
Z tego co się orientuję (mam znajomego z PSE 5.0 i Alfą) najłatwiej poprzez DNG Converter. Najpierw przepuszcza wszystkie pliki przez program a potem bez problemu obrabia DNG-i na swojej wersji Photoshop-a.
O ile kojarzę - DNG converter darmowy jest
Dzięki. Niestety program nie widzi plików z alfy 550
Upss... jest też wersja, która powinna działać. Zaraz sprawdzę.
Belizariush napisał(a):
Czy jest wtyczka Adobe umożliwiająca obróbkę plików RAW pochodzących z Sony przeznaczona dla APE 5,0 ?
Belizariush napisał(a):
Dzięki. Niestety program nie widzi plików z alfy 550
Upss... jest też wersja, która powinna działać. Zaraz sprawdzę.