anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Plaża nocą...

profile.country.de_DE.title
Bambi-----
Początkujący

Plaża nocą...

Witam wszystkich.
Wczoraj w nocy wybrałem się nad morze, by odrobinę pooddychać...
Ze sobą zabrałem oczywiście aparaty :)
Wymyśliłem sobie, że zrobie zdjęcia w kompletnej ciemności (może nie kompletnej, ale z pewnością super warunki to nie były), na plaży...

Pokażę Wam dwa zdjęcia, które nie są jakieś nadzwyczajne :| Nie udało mi się zrobić nic lepszego.

Aparat ustawiłem na statywie, wysokie ISO, migawka na B (z pilota), przysłona na max otwarta bo było naprawdę ciemno, ogniskowa 18 mm a ostrość na nieskończoność...

Jak powinno wykonywać się takie zdjęcia by wyglądały lepiej?

Paweł
15 ODPOW. 15
Jvri-----
Początkujący

Witam, jak już temat powstał o plażowaniu nocą stwierdziłem że i swoimi wypocinami się podzielę, Zdjęcie robione zimą, niedługo po zakupie aparatu (swoistego rodzaju mój "pierwszy raz" o takich godzinach:) ), bez statywu i z kitowym obiektywem. Bardzo chętnie posłucham uwag, może komuś nawet się spodoba :D Photoshop użyty jedynie do zmniejszenia rozmiaru na potrzeby strony. pozdrawiam serdecznie

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Mam nadzieję, że mnie nie zastrzelicie, chcę tu załączyć trzy zdjęcia nocnej plaży (pochodzą z "bliźniaczego" systemu), czas naświetlania od ok. 30 sek do 2 min, czułość ISO 400 przysłona pewnie 11 no i oczywiście statyw. Zdjęcia wykonane w drugiej połowie maja tego roku w okolicach północy (oprócz czułości zastosowane wszystkie rady, o których pisał Tadeusz, a czułość taka bo taki film akurat miałem załadowany w aparacie).

profile.country.de_DE.title
Bambi-----
Początkujący

pawelgrazawski napisał(a):

nawet ponad ośmio minutowe naświetlanie nic nie dało...

widziałem zdjęcia które były naświetlana kilka godzin

Nie ma co! Kupuje namiot i będzie po kilka godzin :D

Paweł
profile.country.PL.title
Rafiki.
Doradca

Ja pozwolę sobie tylko dodać że na temat fotografii nocą jest dostępny filmik:
http://www.lustrzanka.sony.pl/indexc.php?quality=low
Sporo wskazówek :)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

piotruso napisał(a):

...czułość taka bo taki film akurat miałem załadowany w aparacie).

Czyżbyś używał mojego ulubionego Fuji Superia X-tra 400? 8-)
Nawiasem mówiąc, całkiem przyjemne dla oka :smileythumbsup: (szczególnie 4 i potem 1)

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Tadeusz napisał(a):

Czyżbyś używał mojego ulubionego Fuji Superia X-tra 400? 8-)
Nawiasem mówiąc, całkiem przyjemne dla oka :thumbsup: (szczególnie 4 i potem 1)

Niestety, nie. Już od kilku lat fotografuje praktycznie tylko na slajdach ( ten w przykładach to Provia 400 F) i negatywach b&w. Ale kiedyś jedynym używanym przez mnie negatywem była właśnie X-tra 400 :) .