Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich.
Wczoraj w nocy wybrałem się nad morze, by odrobinę pooddychać...
Ze sobą zabrałem oczywiście aparaty
Wymyśliłem sobie, że zrobie zdjęcia w kompletnej ciemności (może nie kompletnej, ale z pewnością super warunki to nie były), na plaży...
Pokażę Wam dwa zdjęcia, które nie są jakieś nadzwyczajne Nie udało mi się zrobić nic lepszego.
Aparat ustawiłem na statywie, wysokie ISO, migawka na B (z pilota), przysłona na max otwarta bo było naprawdę ciemno, ogniskowa 18 mm a ostrość na nieskończoność...
Jak powinno wykonywać się takie zdjęcia by wyglądały lepiej?
Witam, jak już temat powstał o plażowaniu nocą stwierdziłem że i swoimi wypocinami się podzielę, Zdjęcie robione zimą, niedługo po zakupie aparatu (swoistego rodzaju mój "pierwszy raz" o takich godzinach:) ), bez statywu i z kitowym obiektywem. Bardzo chętnie posłucham uwag, może komuś nawet się spodoba Photoshop użyty jedynie do zmniejszenia rozmiaru na potrzeby strony. pozdrawiam serdecznie
Mam nadzieję, że mnie nie zastrzelicie, chcę tu załączyć trzy zdjęcia nocnej plaży (pochodzą z "bliźniaczego" systemu), czas naświetlania od ok. 30 sek do 2 min, czułość ISO 400 przysłona pewnie 11 no i oczywiście statyw. Zdjęcia wykonane w drugiej połowie maja tego roku w okolicach północy (oprócz czułości zastosowane wszystkie rady, o których pisał Tadeusz, a czułość taka bo taki film akurat miałem załadowany w aparacie).
pawelgrazawski napisał(a):
nawet ponad ośmio minutowe naświetlanie nic nie dało...
Ja pozwolę sobie tylko dodać że na temat fotografii nocą jest dostępny filmik:
http://www.lustrzanka.sony.pl/indexc.php?quality=low
Sporo wskazówek
piotruso napisał(a):
...czułość taka bo taki film akurat miałem załadowany w aparacie).
Tadeusz napisał(a):
Czyżbyś używał mojego ulubionego Fuji Superia X-tra 400?
Nawiasem mówiąc, całkiem przyjemne dla oka (szczególnie 4 i potem 1)