Podziel się wrażeniami!
jakiego programu użyc do obróbki zdjęc??? photo shop to wielka zagadka i powiem że chciałbym spróbowac na jakimś prostym i koniecznie polsko-języcznym
Mój zestaw to GIMP + UFRaw. Jak na moje potrzeby to i tak za dużo.
Według mnie lepiej jest zmienić format z RAV na PNG, przerobić i wrzucić na JPG, nie traci tak bardzo na jakości, jak miałam cyfrówke to tak robiłam, a teraz lece na JPG, ale może wrócę do starych przyzwyczajeń bo moje zdjęcia bardzo cierpią na tej jakości ;x
a czy ktoś korzysta z programu Raw Therapee w polskiej wersji? jest darmowy
warto zainstalować?
Raw Therapee ma więcej ustawień, niż Sony IDC, ale są pewne problemy z jego stabilnością, o czym piszą tu i ówdzie na forach i portalach. Zdjęcia jak najbardziej da się obrabiać (wciąż go mam na komputerze), ale program trochę nie nadąża za użytkownikiem, i dosyć często (pewnie w wyniku nadmiaru informacji ) zawiesza się i wyłącza. Przynajmniej moja wersja tak działa. Na razie bardzo dobrze dogaduję się z IDC w kwestii obróbki RAWów Do obróbki formatu zdjęć wychodzących z IDC używam GIMPa, wg mnie to jest naprawdę świetny program.
Jak RAW jest w IDC dobrze zrobiony, to dalej już nawet PMB wystarcza. Chyba, że jakieś twórczo-artystyczne przeróbki są potrzebne...grzechoslaw napisał(a):
Do obróbki formatu zdjęć wychodzących z IDC używam GIMPa, wg mnie to jest naprawdę świetny program.
Tadeusz napisał(a):
Jak RAW jest w IDC dobrze zrobiony, to dalej już nawet PMB wystarcza. Chyba, że jakieś twórczo-artystyczne przeróbki są potrzebne...grzechoslaw napisał(a):
Do obróbki formatu zdjęć wychodzących z IDC używam GIMPa, wg mnie to jest naprawdę świetny program.
Używasz ??grzechoslaw napisał(a):
Co to jest PMB
Spokojnie, wszystko mam poinstalowane, nie zrozumiałem tylko, do czego mi PMB po obrobieniu RAWa w IDC.
grzechoslaw napisał(a):
:mrgreen:
Spokojnie, wszystko mam poinstalowane, nie zrozumiałem tylko, do czego mi PMB po obrobieniu RAWa w IDC.
Aha.
I tak przyzwyczaiłem się już do GIMPa