anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

32W5710 Problem z obrazem z PC sterowniki monitora lug karty

bo3ek-----
Początkujący

32W5710 Problem z obrazem z PC sterowniki monitora lug karty

Witam.

Mam następujący problem z moim TV. Od samego początku miał służyć jako monitor do komputera. Po podpięciu go jako monitor do mojego PC sprawował się super do momentu zmiany karty graficznej.

Kupiłem nową kartę graficzną i zauważyłem że obraz nie jest tak ostry jak na starej grafice, to znaczy, wszystko jest wyświetlane dobrze lecz sam tekst czy to ikon na pulpicie czy też gdziekolwiek indziej (przeglądarka, world itp) jest odrobinkę nie ostry tak jak by krawędzie były lekko rozmazane. O ile w oglądaniu filmów i multimedia to nie przeszkadza tak przy pracy w wordzie czy serwowaniu po necie już męczy oczy.

Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Dodam jeszcze że sprawdzałem już w sumie 2 inne karty graficzne pod różnymi systemami Xp Vista 7 i bez efektu - problem zawsze występował. Poprawnie wyświetlany jest obraz jedynie na moim starym Radku X800XT którego chciałbym zmienić na coś nowszego. Może potrzebne są jakieś sterowniki do TV aby PC wykrył monitor dedykowany a nie uniwersalny Plug And Play... ;/

Proszę o jakieś sugestie

9 ODPOW. 9
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Witaj,
to nie problem, tylko kwestia dostosowania ustawień. Na początek zobacz jaki sygnał wysyłasz z komputera do LCD. Najlepiej jeśli będzie to rozdzielczość Full HD. Nie wiem jaką masz katę graficzną i jakie ma możliwości ustawień obrazu (ostrość itd), ale możesz pobawić się w ustawieniach telewizora. Tam manipulować ostrością, kontrastem itd.

bo3ek-----
Początkujący

Moja karta graficzna to Radeon X800XT ale w tym rzecz że ona jest stara już i chciałem ją zmienić z tym że na wszystkich nowych kartach mam problem lekko rozmazanego tekstu (nieostrego).

Do telewizora wysyłam sygnał full HD 1920 / 1080 przez kabel DVI --> HDMI, próbowałem również przesłać obraz kablem HDMI --->HDMI i również identyczne delikatne rozmazanie krawędzi tekstu itp.

Co do ustawień to próbowałem różne opcje i niestety nic nie pomogło. Ja jednak myślę że może to wina tych sterpwników karty graficznej lub sterowników monitora (u mnie telewizora).

Zmieniam na dniach komputer i poprostu martwię się tym że może się okazać że będe skazany na używanie w całkiem nowym kompie i5, starej karty graficznej z przed dobrych paru lat tylko dlatego że na niej wyświetlany obraz jest idealny.... ;(

oldguest
Początkujący

bo3ek napisał(a):

Do telewizora wysyłam sygnał full HD 1920 / 1080 przez kabel DVI --> HDMI, próbowałem również przesłać obraz kablem HDMI --->HDMI i również identyczne delikatne rozmazanie krawędzi tekstu itp.

Ale to chyba jest spowodowane wygładzaniem czcionek którego nie da się (jakoś się da ale nie tak prosto) wyłączyć w Windows 7....

bo3ek-----
Początkujący

Ale to chyba jest spowodowane wygładzaniem czcionek którego nie da się (jakoś się da ale nie tak prosto) wyłączyć w Windows 7....

Dzięki za sugestię, przyjrzę się problemowi pod tym kątem. Za chwile będe przywracał obraz win 7 więc powalczę z tym.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik