anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Głośniki 5.1 do EX500

Ifrit-----
Początkujący

Głośniki 5.1 do EX500

No więc dzisiaj kupiłem telewizor SONY BRAVIA KDL 32EX500 i niemam pojęcia jak podłączyć głośniki 5.1 :c8 tzn styłu są jakieś wejścia ale tak dokładnie niewiem w które te trzy kable od głośników mam wcisnąć (czarny,pomarańczowy,kremowy) i pozatym niechce brać na siłe bo coś nie wchodzi a pisze że ma ,,Wyjście 5.1 kanałów dźwięku'' i sie zastanawiam czy przpadkiem nie musze dokupić jakiś kabli najlepiej jak by ktoś mi pokazał zdjęcie jak ma podpięte te kable do telewizora

29 ODPOW. 29
Ifrit-----
Początkujący

Bo ja chce te głośniki a nie jakieś kino domowe bo ja chce to do gier na ps3 a te głośniki są dobre
-Firma sony nie potrafiła mi powiedzieć pytała sie o jakiś typ złącza no cyfrowe, i nie potrafił mi koleś powiedzieć bo typ złącza a ja chce wiedzieć ile na wyjściu ma ten telewizor omów.
-dzwoniłem tam gdzie telewizor kupiłem też mi nie potrafili odpowiedzieć
-do firmy denon dzwoniłem też mi nie potrafił odpowiedzieć jeszcze mnie opieprzył :c34 To prosze sie dowiedzieć od kogoś innego a nie dzwonić po innych salonach.
nikt mi nie może odpowiedzieć ile ten telewizor ma na wyjściu omów

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Ifrit napisał(a):

nauczyciel mi gadał że jak chce je podłączyć do telewizora to musi telewizor mieć na wyjściu tyle samo Ohmów co głośniki bo inaczej sie spalą głośniki tylko że on jest elektrykiem a nie elektronikiem. Ale nigdzie nie moge znaleśc ile głośniki i telewizor mają Ohmów. Czy mam zamawiać bez obaw? w neonecie też mi muwił koleś że impedancja musi być taka sama

Impedancja głośników musi być dopasowana do wzmacniacza. Ale zarówno w zestawie głośników komputerowych, jak i kina domowego, jest wzmacniacz, więc głośniki z tego zestawu są dopasowane. Gdybyś dokupywał dodatkowe głośniki do już posiadanego wzmacniacza, musiałbyś zwracać uwagę na impedancję.

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Ifrit napisał(a):

Bo prawdopodobnie nie ma takiej informacji, gdyż ten tv nie ma wyjścia "mocy" - bezpośrednio na zwykłe głośniki. Podłącza się do wzmacniacza (kino domowe, lub głośniki komputerowe), a ten jest "spasowany" ze swoimi głośnikami.

------------------------------
fotoamator
oldguest
Początkujący

Ifrit napisał(a):

-Firma sony nie potrafiła mi powiedzieć

Kto to jest firma Sony?

Ifrit napisał(a):

pytała sie o jakiś typ złącza no cyfrowe, i nie potrafił mi koleś powiedzieć bo typ złącza a ja chce wiedzieć ile na wyjściu ma ten telewizor omów.

Telewizor ma wyjście optyczne oraz stereo 2x chinch (ewentualnie jeszcze słuchawkowe jack)

Ifrit napisał(a):

-dzwoniłem tam gdzie telewizor kupiłem też mi nie potrafili odpowiedzieć
-do firmy denon dzwoniłem też mi nie potrafił odpowiedzieć jeszcze mnie opieprzył :c34 To prosze sie dowiedzieć od kogoś innego a nie dzwonić po innych salonach.

Telewizor nie ma wyjście wzmocnionego sygnału na głośniki więc NIE MA TAKIEGO PARAMETRU Taki parametr podaj się jeśli wzmacniacz (amplituner) jest odseparowany (zakupiony osobno) od głośników. Tutaj telewizor podaje tylko SYGNAŁ do tego w postaci promienia świetlnego (złącze optyczne) a te z fizyki nie może mieć oporu.... Parametr oporu może występować w tych głośnikach i we wzmacniaczu który w tym zestawie jest za pewne w subwofer wbudowany. Z tym że dla zestawów zintegrowanych (gdzie razem jest wzmacniacz - ten z subwofera i głośniki) często NIE PODAJE się tego parametru ponieważ jest on odpowiednio dobrany przez producenta.

I teraz 3 zastrzeżenia:
- nikt nie zagwarantuje że ten zestaw głośników będzie dobrze działał z tym telewizorem
- kinem domowym było by DUŻO łatwiej sterować np. głośnością nić głośnikami komputerowymi...
- kina domowe też bardzo dobrze sobie radzą z grami PS3.

Ifrit-----
Początkujący

wielkie dzięki
niewiem czy będą jakieś problemy ale już zamuwiłem je tera tylko czekać na dostawe.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Parametry o które pytałeś są potrzebne gdy głośniki podłączasz bezpośrednio pod np. wzmacniacz. Samych "gołych" głośników nie podłączysz pod telewizor. One potrzebują odpowiedniego "przetworzenia" sygnału. Same głośniki możesz podłączyć do wieży, amplitunera czy wzmacniacza. Pan elektryk mówił prawdę, ale nie tyczy to się tego rodzaju przetwarzania sygnału dźwiękowego, jaki jest w telewizorze, lub podłączenia jakie masz w głośnikach. Jak patrzę w LOGITECH Z5500 masz wejście optyczne. W telewizorze masz wyjście optyczne. Kupujesz kabel optyczny i podłączasz jedno z drugim. Również możesz podłączyć konsole bezpośrednio pod głośniki - o ile ma takie wyjście dźwięku.
A możesz powiedzieć, co Cię przekonało do tych głośników? No i jak grają po podłączeniu :D ?

Ifrit-----
Początkujący

Właśnie je dostałem :D dźwięk dosyć dobry czystszy od tamtych głośników ,nie musze sięgać z tyłu za soobwufer żeby zwiększyć bassy tylko kręce na pilocie gałką to samo głośnośc i surround ale na telewizorze jeszcze nie sprawdze bo niemam tego kabla cyfrowego nie dali będe musiał kupić ale to już nie dzisiaj, ale spodziewałem sie czegoś lepszego jak zobaczyłem soobwufer xD jak mała szafka ale te basy wystarczą raczej ; p
A do kupna zachęciły mnie opinie innych osób na forach i na takich innych stronkach tego typu.

Jeszcze jedno z kabla Cyfrowego optycznego lepszy dźwięk będzie szedł od PS3 czy od telewizora, czy to bez różnicy ?

Zimny_
Użytkownik

Żeby mieć porządne basy, to na subwoofer trzeba wydać parę stówek - i do tego porządny wzmacniacz.

Ifrit napisał(a):

Jeszcze jedno z kabla Cyfrowego optycznego lepszy dźwięk będzie szedł od PS3 czy od telewizora, czy to bez różnicy ?

Regułą jest podłączanie bezpośrednie źródła dźwięku do apmlitunera/głośników. Wtedy dźwięk przechodzi mniej kompresji, czyli jest mniej strat. Jednak przy tej klasie głośników nie wiem czy zauważysz różnicę. Możesz spróbować obu typu podłączeń i wybrać te najlepsze.

Ifrit-----
Początkujący

Do ps3 lepiej bo jak podłącze do Telewizora to nie mam dźwięku DOLBY DIGITAL DTS

Zimny_
Użytkownik

Telewizor może wysłać dźwięk Dolby Digital kablem optycznym. Co do DTS nie jestem pewny. Chyba nie, ale można by to sprawdzić. Jak już wspomniałem bezpośrednio z PS3 zawsze będzie lepiej.