Podziel się wrażeniami!
Czy ktoś może powiedzieć coś na temat HX900. Właśnie czekam na dostawę i nie mogę się doczekać, bo pomimo obiecanych 5-9 dni termin przedluża się do ponad 15 dni. Interesuje mnie wszystko co dotyczy Hx900.
Na 99% kwestia ustawień niestety fabryczne to tylko baza do budowania własnych i wykorzystują tylko w niewielkim stopniu możliwości telewizora. Jeśli masz chwilkę to sprawdź sobie ustawienia z testu: http://hdtvpolska.com/topic/19674-2010- ... odel-kino/
Dzięki za info. Już wcześniej oglądalem ten test i właśnie dzięki niemu zdecydowałem sie na ten tv. Dziś trochę już poznałem sposob ustawień i jest dużo lepiej niż wczoraj.Menu bardzo rozbudowane, ale po kilku próbach wszystko do nauczenia. Nie spodziewałem się że tak dobrze poradzi sobie z kanałami SD (nawet z przekazu naziemnego, bo takie też jeszcze mam na wszelki wypadek). Ogólnie używam dekodera HD Cyfry+. Oczywiście HD to poezja. Czerń jest taka jak powinna być. Poza tym ile jest scen z zupełnie czarnym ekranem. Dziś nawet slońce troche poświeciło w ekran. Żadnych odbić tylko trochę zaznaczyła się ramka, ktorej normalnie nie widać. Na razie nie mam blu ray. Córka namawia na PS3. No właśnie dylemat. Co polecacie? Dziś gra już 10 godzin i nie ma żadnych zmian koloru (o czym niektórzy wyczytali gdzieś na jakichś forach). Na razie wszystko ok i mam nadzieję, że tak będzie dalej. Muszę tylko przymocować podstawę bo jest trochę chybotliwy. Może ktoś kto go ma zechce się podzielić wrażeniami. Pozdrawiam czytających
Telewizor super. Dziś będziesz miał okazję obejrzeć transmisję meczu Barcelona - Real w 3D. Na Canal Plus nadają. Więcej informacji tutaj:
viewtopic.php?f=212&t=7601
Co do wyboru PS3 i Blu ray, ciężko powiedzieć. Atutem PS3 jest jej funkcjonalność, szybkość działania. Minusem to cena, zużycie prądu, i nie każdemu podoba się nawigowanie konsolą. Oczywiście Bravia Sync ułatwia - większość funkcji obsługujesz jednym pilotem od telewizora.
W kwocie 1400zł (mniej więcej cena PS3) może mieć też dobrej klasy odtwarzacz Blu ray, np. BDP-S770.
No niestety nie mam jeszcze transmitera i okularow i wobec tego Barce i Real mogę obejrzeć "tylko" w HD. Dziś proponowano mi zestaw(transmiter i 2x okulary oraz bajkę na blu ray) za 1000 zł. Uważam, że to trochę za drogo. Poczekam do przyszłego roku.
Z budową zestawu nie musisz się spieszyć i podejmować decyzję pod wpływem chwili. Co do obróbki sygnału SD nie bez powodu jest to najwyższy model i 3D jest tutaj miłym dodatkiem PS3 jest fajną opcją jeśli nie masz odtwarzacza Blu ray, kupujesz córce konsolę, a jednocześnie sam skorzystasz na tym ( jedno pudełko zamiast dwóch pod telewizorem).
Czy wie ktos jak oglądac filmy HD z www.iplex??? Po włączeniu jest tylko dzwięk. Czy cos trzeba przestawiać w samym telewizorze?
A nawiązując do sąsiedniego forum (LX900) to faktycznie, uważam że HX900 to obecnie szczyt jakości. Może mam go zbyt krótko, ale jak dotychczas to nie widziałem LCD z lepszą jakością obrazu. Polecam.
Mam 52HX900 i chciałem napisać coś o zużyciu prądu. Ostatnio podłączałem ten TV do amperomierza w celu potwierdzenia deklarowanego przez producenta zużycia prądu. Wg mojego przyrządu pobór mocy przy maksymalnym podświetleniu i ustawionych wszystkich opcjach obrazu na maks wynosi około 190 W (co mniej więcej pokrywa sie w poborem deklarowanym przez producenta). Najbardziej na pobór wpływa ustawienie poziomu podświetlenia. U mnie przy zwykłym oglądaniu TV mam ustawione na 6 (w skali 1-10). Wówczas średni pobór mocy do 145 W. Pobór prądu można jeszcze zmniejszyć włączając sterowanie jasnością w zależności od otaczającego oświetlenia (ale to miałem zawsze wyłączone).
Gdzieś już to czytałem ale teraz też mogę potwierdzić, że gdy włączy się tryb 3d wówczas pobór prądu spada około 50%.
Najciekawiej jednak prezentuje sie pobór mocy w trybie czuwania. Wówczas pobór prądu wynosi około 100mA czyli 23W (a producent deklaruje 0,2W). Co ciekawe TV ma wyłącznik, które wg mnie powinien wyłączać całkowicie zasilanie, ale jednak tak nie jest. Gdy wyłączy się odbiornik przyciskiem znajdującym się z obu telewizora to pobór mocy wynosi około 1,5W. Nie wiem w jakim celu odbiornik pobiera prąd w tym momencie skoro i tak nie można go pilotem włączyć.
Przykładowo projektor Panasonica w trybie czuwania pobiera 0,1W. W każdym razie pobór w czasie czuwania w Bravii odbiega od dzisiejszych eco standardów, ale kto by się tym przejmował jak kupuje TV za powyżej 10k.
Czy pobór prądu mierzyłeś tuż po wyłączeniu odbiornika, czy po kliku minutach? Z tego co wiem powinna być różnica, ponieważ odbiornik nie przechodzi od razu w pełny tryb czuwania - daje Ci chwilę czasu (np przypadkowo wciśnięty klawisz na pilocie) na ewentualny powrót i krótszy rozruch. Wyłączenie klawiszem na obudowie powinno wyłączyć pobór prądu całkowicie - choć być może jest też tam jakieś ustawienie czasowe.
marcinek1312 - ktoś na elektrodzie wyjaśniał fajnie temat. Zwykły miernik przy bardzo małych wartościach po prostu zawyży. A odczekanie chwili (15 minut) na pewno zmniejsza pobór prądu, do tego takie rzeczy jak sterowanie HDMI zwiększają zużycie prądu w stand-by.
masz racje. Po około 10 minut od przejścia w stan czuwania pobór prądu spada do 4,6 W czyli jest już całkiem znośnie.