Podziel się wrażeniami!
Czy KDL-32EX710 odbiera naziemną telewizję cyfrową w Polsce?
W parametrach widzę DVB-T (MPEG2)-TAK. Czy to oznacza że ten telewizor odbiera tylko MPEG2 i będzie problem z odbiorem MPEG4 nadawanym w ramach naziemnej telewizji cyfrowej?
Jest w innym miejscu w parametrach podane HD H.264 (MPEG4)(dla obsługiwanych operatorów)-TAK.
Czy to łącznie z poprzednim zapisem daje DVB-T (MPEG4)?
Jeżeli na te dwie pozycje należy patrzeć łącznie to dlaczego są rozpisane w dwóch pozycjach podczas gdy przy telewizorach innych producentów znalazłem zapis określony jednym zwrotem DVB-T(MPEG4).
Czemu pojawia się tutaj informacja "dla obsługiwanych operatorów"?
Czy na tym telewizorze odbierać będę w Polsce naziemną telewizję cyfrową TVP, Polsat, TVN, która obecnie (2010-12) jest wdrożona w niektórych województwach, a w roku 2011 ma być uruchomiona w województwach kolejnych?
Tak, obsługuje standard MPEG 4. Wydaje mi się że na stronie Sony w specyfikacji jest taki zapis dlatego, że na początku specyfikacja DVB-T sama w sobie zakładała standard MPEG 2 jako standard kodowania obrazu. Dopiero później do specyfikacji DVB-T dołączono MPEG 4, dlatego może Sony dodało obsługę MPEG 4 właśnie tak jak jest na stronie.
Z kolei w każdej instrukcji TV Sony który obsługuję MPEG 4 mamy tak zapisane w specyfikacji technicznej:
System TV: Cyfrowy: DVB-T/DVB-C
System kodowania kolorów: Cyfrowy: MPEG-2 MP@ML/HL, H.264/MPEG-4 AVC MP/HP@L4
Przepraszam, że będę dociekliwy, ale przymierzam się do zakupu tego telewizora i nie chciałbym aby dopiero po kupieniu okazało się że to nie działa.
Więc, nie gniewaj się, ale musze zapytać, na podstawie czego wyciągasz takie wnioski? - czy masz instrukcję od KDL-32EX710, czy też korzystasz z innej instrukcji Sony, to napisz od jakiego modelu.
Gniewać się nie będę Sam mam instrukcję od 32EX501 i tam jest tak napisane jak podałem w poprzednim poście. Poza tym tu jest link http://support.sony-europe.com/tvhc/tv/ ... DL-32EX710 do instrukcji, do modelu o który pytasz. Co prawda nie ma tam instrukcji po Polsku, ale weź tą w języku Niemieckim, Hiszpańskim itd. i zajrzyj na stronę 10 w obojętnie którym języku i zobaczysz tam specyfikacje i będzie napisane to o czym pisałem.
Zresztą wszystkie modele Sony na rok 2010 obsługują standard MPEG-4.
Pozdrawiam.
EX710 posiada tuner dekodujący sygnał z naziemnej cyfrowej. Już teraz w niektórych miejscach w Polsce można odbierać taki sygnał.
Informacje o posiadanych tunerach masz na stronie Sony:
http://www.sony.pl/product/t32-ex-serie ... e=Overview" target="_blank" target="_blank
W załączniku dołączam zrzuty ze strony Sony, gdzie są podkreślone informacje o MPEG4.