anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL 32v5500 źle wyświetla polskie czcionki.

daro.s
Nowicjusz

KDL 32v5500 źle wyświetla polskie czcionki.

Witam
W trakcie transmisji cyfrowej z nadajnika w Warszawie są dostępne dane związane z treścią programów, ramówka programu oraz bieżącym programem. Niestety w trakcie wyświetlania tych informacji nieprawidłowo wyświetlane są polskie czcionki, zamiast ą, ę, ć, itd mam dziwne znaczki. Telewizor w ustawieniach które znalazłem ma nastawione na Polskę. Wygląda, że jest źle ustawiona strona kodowa lub brakuje polskich znaków narodowych, niestety w instrukcji nie znalazłem metody ustawienia lub zmiany.
Pozdrawiam

4 ODPOW. 4
badnar
Początkujący

Słyszałem o tym problemie. Ludzie którzy kupili telewizor w stanach, w niemczech i chyba w gb nie mają wspierania polskich znaków. Taka wersja językowa. Powiedz, gdzie kupiłeś lcd, co masz napisane na gwarancji, czy karcie telewizora (z danymi technicznymi), albo z tyłu lcd? Ktoś mi mówił, chyba znajomy od którego kupiłem swój lcd o tym fakcie. Nie wiem czy się da, ale może serwis by oprogramowanie zmienił.

daro.s
Nowicjusz

Telewizor kupiłem w EURO AGD, mam 5-letnia gwarancję SONY Polska. W tej chwili nie ma problemu ponieważ Emitel przestał nadawać informacje o programach. Zobaczymy co będzie się działo od września, kiedy oficjalnie będzie uruchomiona cyfrowa TV w Polsce.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Wiesz, na oficjalne nadawanie, bez sygnałów testowych, wersji "beta" to trzeba jeszcze trochę poczekać. Jeśli nadają w fazie testów, to sygnał może być różny, mogą dziać sie dziwne rzeczy... Tu masz więcej info na ten temat cyfrowej naziemnej w Polsce:

viewtopic.php?f=68&t=1593

profile.country.pl_PL.title
pikson
Początkujący

W menu telewizora można ustawić język na Polski, lecz jeśli przy pierwszym programowaniu ustawiony zostanie inny kraj niż Polska mogą wystąpić problemy z wyświetlaniem polskich znaków.

Zmiana ustawień fabrycznych nie jest trudna i można ja wykonać samodzielnie, zachowując dotychczasowe ustawienia programów  lub wyszukać programy od nowa.

Opcja zmiany ustawień fabrycznych z wyszukiwaniem programów pomoże też rozwiązać problem który często napotykają nabywcy używanych telewizorów – brak możliwości zaprogramowania kanałów telewizji cyfrowej naziemnej, wtedy gdy pierwszy użytkownik zaprogramował i korzystał tylko z kanałów telewizji naziemnej analogowej.

Krótki opis zmiany ustawień fabrycznych ( dla podobnego modelu KDL32W5500K)

Klawisz HOME na pilocie,

Strzałką w lewo kilka razy, strzałka w dół kilka razy

Ustawienia                               klawisz OK

Strzałką w dół kilka razy – może być konieczne nawet wiele razy jeśli menu Ustawienia fabryczne nie widać na ekranie

Ustawienia fabryczne                     klawisz OK.

Czy przywrócić ustawienia fabryczne  - podświetlić TAK i nacisnąć OK. na pilocie

Czy na pewno chcesz wyzerować wszystkie ustawienia - podświetlić TAK i nacisnąć OK.

Telewizor sam się wyłączy i włączy ponownie i ukaże się ekran :

Language- gdzie trzeba wybrać Polski

Kraj        -  gdzie trzeba wybrać Polska

Lokalizacja – Dom

Autoprogramowanie – Start     ( jeżeli chcemy wyszukać od nowa kanały )

Pomiń  ( jeżeli chcemy zachować dotychczasowe ustawienia )

Ustawienie zegara     - ustaw datę i godzinę

Ustawienie Eco         - „Tak”  zmniejsza zużycie energii

1. Inicjalizacja – potwierdzamy OK. na pilocie

..... i już mamy polskie czcionki

w przypadku wybrania opcji z wyszukiwaniem kanałów od nowa :

Autoprogramowanie – Start i naciskamy OK. na pilocie

Autoprogramowanie cyfrowe – wybieramy rodzaj transmisji

Naziemna             kilka minut trwa wyszukiwanie

lub                   Kablowa

Autoprogramowanie analogowe – można pominąć dalej

Sortowanie programów               - można pominąć dalej i wykonać później

Ustawienie zegara     - ustaw datę i godzinę

Ustawienie Eco         - „Tak”  zmniejsza zużycie energii

1. Inicjalizacja – potwierdzamy OK. na pilocie

Cała operacja zmiany ustawień fabrycznych nie zajmie więcej niż kilka - kilkanaście minut

Message was edited by: pikson