Podziel się wrażeniami!
Witam
W trakcie transmisji cyfrowej z nadajnika w Warszawie są dostępne dane związane z treścią programów, ramówka programu oraz bieżącym programem. Niestety w trakcie wyświetlania tych informacji nieprawidłowo wyświetlane są polskie czcionki, zamiast ą, ę, ć, itd mam dziwne znaczki. Telewizor w ustawieniach które znalazłem ma nastawione na Polskę. Wygląda, że jest źle ustawiona strona kodowa lub brakuje polskich znaków narodowych, niestety w instrukcji nie znalazłem metody ustawienia lub zmiany.
Pozdrawiam
Słyszałem o tym problemie. Ludzie którzy kupili telewizor w stanach, w niemczech i chyba w gb nie mają wspierania polskich znaków. Taka wersja językowa. Powiedz, gdzie kupiłeś lcd, co masz napisane na gwarancji, czy karcie telewizora (z danymi technicznymi), albo z tyłu lcd? Ktoś mi mówił, chyba znajomy od którego kupiłem swój lcd o tym fakcie. Nie wiem czy się da, ale może serwis by oprogramowanie zmienił.
Telewizor kupiłem w EURO AGD, mam 5-letnia gwarancję SONY Polska. W tej chwili nie ma problemu ponieważ Emitel przestał nadawać informacje o programach. Zobaczymy co będzie się działo od września, kiedy oficjalnie będzie uruchomiona cyfrowa TV w Polsce.
Wiesz, na oficjalne nadawanie, bez sygnałów testowych, wersji "beta" to trzeba jeszcze trochę poczekać. Jeśli nadają w fazie testów, to sygnał może być różny, mogą dziać sie dziwne rzeczy... Tu masz więcej info na ten temat cyfrowej naziemnej w Polsce:
viewtopic.php?f=68&t=1593
W menu telewizora można ustawić język na Polski, lecz jeśli przy pierwszym programowaniu ustawiony zostanie inny kraj niż Polska mogą wystąpić problemy z wyświetlaniem polskich znaków.
Zmiana ustawień fabrycznych nie jest trudna i można ja wykonać samodzielnie, zachowując dotychczasowe ustawienia programów lub wyszukać programy od nowa.
Opcja zmiany ustawień fabrycznych z wyszukiwaniem programów pomoże też rozwiązać problem który często napotykają nabywcy używanych telewizorów – brak możliwości zaprogramowania kanałów telewizji cyfrowej naziemnej, wtedy gdy pierwszy użytkownik zaprogramował i korzystał tylko z kanałów telewizji naziemnej analogowej.
Krótki opis zmiany ustawień fabrycznych ( dla podobnego modelu KDL32W5500K)
Klawisz HOME na pilocie,
Strzałką w lewo kilka razy, strzałka w dół kilka razy
Ustawienia klawisz OK
Strzałką w dół kilka razy – może być konieczne nawet wiele razy jeśli menu Ustawienia fabryczne nie widać na ekranie
Ustawienia fabryczne klawisz OK.
Czy przywrócić ustawienia fabryczne - podświetlić TAK i nacisnąć OK. na pilocie
Czy na pewno chcesz wyzerować wszystkie ustawienia - podświetlić TAK i nacisnąć OK.
Telewizor sam się wyłączy i włączy ponownie i ukaże się ekran :
Language- gdzie trzeba wybrać Polski
Kraj - gdzie trzeba wybrać Polska
Lokalizacja – Dom
Autoprogramowanie – Start ( jeżeli chcemy wyszukać od nowa kanały )
Pomiń ( jeżeli chcemy zachować dotychczasowe ustawienia )
Ustawienie zegara - ustaw datę i godzinę
Ustawienie Eco - „Tak” zmniejsza zużycie energii
..... i już mamy polskie czcionki
w przypadku wybrania opcji z wyszukiwaniem kanałów od nowa :
Autoprogramowanie – Start i naciskamy OK. na pilocie
Autoprogramowanie cyfrowe – wybieramy rodzaj transmisji
Naziemna kilka minut trwa wyszukiwanie
lub Kablowa
Autoprogramowanie analogowe – można pominąć dalej
Sortowanie programów - można pominąć dalej i wykonać później
Ustawienie zegara - ustaw datę i godzinę
Ustawienie Eco - „Tak” zmniejsza zużycie energii
Cała operacja zmiany ustawień fabrycznych nie zajmie więcej niż kilka - kilkanaście minut
Message was edited by: pikson