Podziel się wrażeniami!
Witam.
Mam prośbę o kilka opinii na temat telewizora KDL-46EX401. Wczoraj w sklepie polecono mi ten właśnie model, przyznaję, że znawcą tematu nie jestem, poczytałam trochę o danych technicznych, ale.... nie rozumiem o co chodzi z funkcją Odświeżanie obrazu: standard (50/60 Hz)? Pomóżcie proszę kobiecie ))
Witaj,
telewizor ze średniej półki. Jeden z tańszych modeli Bravia, posiada Bravia Engine 2 (procesor obrazu, w droższych modelach jest nowsza i udoskonalona wersja BE3), podświetlenie CCFL (czyli standardowe LCD). Sygnał analogowy będzie wyglądał brzydko, sygnał cyfrowy SD dobrze, sygnał HD bardzo ładnie. Atutem tego modelu jest dobra jakość czerni, matowy panel i przede wszystkim cena.
Czy możesz napisać ile chcesz przeznaczyć na telewizor, jaką odległość od ekranu i co masz podłączone do telewizora (jakie urządzenia) i skąd masz sygnał (czy cyfrowy, czy analogowy...).
Te Hz to jest płynność obrazu (ilość klatek z sek). Przy Motionflow od 100Hz telewizor sam nadpisuje klatki, co w efekcie upłynnia obraz. Nie mylić z odświeżaniem.
Poczytałam trochę i generalnie raczej rozmyśliłam się z tego modelu.
Odległość od telewizora ok 2.5 m, mam cyfrowy polsat HD, telewizor dotychczasowy stary narazie jedynie podłączone jest dvd, Do nowego w przyszłości chciałabym podłączyć jakąś konsolę.
Cena: max 3.700,00 zł, oglądam właśnie KDL-46EX500, lepsze parametry obrazu i dźwięku, mottionflow, BE3 i 100 hz.
Dziękuję )
EX500 jest dużo lepszym modelem. Mam W5500, który jest bardzo podobny do EX500 i jestem z niego bardzo zadowolony. Z czystym sumieniem mogę polecić. Przy zakupie telewizora o wielkości 46" i większe masz dodatkowo montaż na ścianie i wieszak gratis. Nawet jeśli nie chcesz wieszać, warto zainteresować się samym wieszakiem - na przyszłość. Więcej informacji tu:
http://www.sony.pl/hub/promocje-sony/3/
Kupiłam KDL-46EX500. W wieszak zainwestowałam, telewizor już wisi, montaż we własnym zakresie, bo na montaż promocyjny czeka się podobno kilka dni. Bardzo dziekuję za pomoc. Tv robi wrażenie, nie mieliśmy narazie czasu pobawić się ustawieniami (wydrukowałam sobie przykładowe ustawienia z forum), ale obraz niesamowity.
Pozdrawiam.
Kilka dni to nie dużo Co do ustawień, proszę się nie bać wprowadzania zmian. Jeśli obraz będzie wydawał się za ciemny, można zwiększyć podświetlenie, czy jasność, jeśli będzie mało ostry - pobawić się ostrością. Proste regulacje, a mogą lepiej dopasować obraz.
Pozdrawiam,
Zimny.