Podziel się wrażeniami!
Posiadam KDL-46W4500 ok miesiąc i mam problem z działaniem pilota, tzn kiedy włączam TV pilotem i chce już np. zmienić źródło sygnału to nie reaguje kompletnie z pilota reszta przycisków to samo, kieruje idealnie na wprost TV, dopiero jak trzymam długo jakiś przycisk lub naciskam wielokrotnie to ledwo co zaskakuje po jakimś czasie albo tez czasami wcale tak jakby był zamulony/zawieszony, natomiast z przycisków na obudowie działa bez najmniejszego problemu, odwiesza sie tez np. jak na danym zawieszonym źródle np, HDMI1 włączę tuner n-ki to już zaczyna wszystko działać z pilota ok.
Z tego co zaobsterwowalem dzieje sie tak jak TV jest zimny, jak się rozgrzeje pochodzi dłużej to potem ponowne włączenie i działanie pilota jest już ok, Nie pomaga tez odłączenie wszystkich urządzeń HDMI od TV, czy tez zerowanie wszystkich ustawień w TV na domyślne, czy tez wyłączenie go z zasilania.
Co polecacie w takiej sytuacji ? bo już niestety mam podbitą gwarancje i minęło juz 2 tygodnie od zakupu także mi go od reki nie wymienią w sklepie.
Pogrzebałem troche i znalazłem tego typu problem innego uzytkownika na innym forum,
Mam identyczną sytuację z TV LCD z płytą główną Vestel 17MB08 tz. włączam pilotem i potem muszę odczekać kilka minut abym nim mógł operować bo tylko mogę sterować przyciskami na obudowie. Wymieniłem już odbiornik na innego typu podczerwieni bez poprawy działania, dopiero płytka z tym odbiornikiem a znajdująca się u dołu TV pod matrycą a zamontowana w innym miejscu obudowy TV to jest OK. Wniosek że są pewne typy matryc lub świetlówek zamontowane w nich które emitują przez parę minut silne fale podczerwieni blokujące czułość odbiornika IR. Jak sobie przypominam wadliwa świetlówka do czasu gdy się nie nagrzeje daje światło w odcieniu czerwonym. Jeżeli jest na gwarancji to udać się osobiście do serwisu i zażądać wymiany matrycy bo to zjawisko będzie się z czasem pogarszać w miarę starzenia się świetlówek.
To jest mój pierwszy post na Waszym forum, to pierw się przywitam, Hej!
Przeczytałem Twój temat i jestem niemile zaskoczony. Niedawno wróciłem z Anglii, tam pracowałem w dobrym sklepie z AGD-RTV. Spotykałem różnych ludzi z różnych krajów. Tam jak ktoś ma jakiś problem, nie użala się nad sobą, tylko jak prawdziwy człowiek załatwia sprawę. Nikt się nie bawi i nie zamartwia, że jak zgłosi usterkę to się sprzedawca pogniewa i zrobi ryskę na ekranie.
Po powrocie do Polski, szok. W tym kraju największą umiejętnością ludzi jest narzekanie, użalanie się nad sobą. Nie będę tego nazywał po imieniu... Założę się, że nawet jak już zdecydujesz się na danie do serwisu (człowiek rozsądny by to dawno zrobił), serwis naprawi w ciągu paru dni to i tak będziesz narzekał. No proszę...
PeterMac napisał(a):
wczoraj dzwoniłem do Saturna i powiedziano mi ze tylko do 14dni można go oddać, także pozamiatane jedynie co to serwis, ale trochę się obawiam serwisu bo nie mam gwarancji ze mi go tam nie porysują zniszczą upaćkają obudowy a wiadomo jak jest podatna na zarysowania (Piano black)
PeterMac napisał(a):
włączam TV (po nocy albo jak dobrze ostygnie 3-4h) pilotem naciskając przycisk "1" na pilocie włącza się TV na tuner analogowy na program 01 na ekranie (antena nie podłączona) pilot nie reaguje na nic (u mnie), następnie wpinam antenę pojawia się obraz i pilot zaczyna od razu działać.
Czy ktoś mający ten model może tak samo sprawdzić u siebie jak napisałem wyżej, będę niezmiernie wdzięczny.
PeterMac napisał(a):
Troche znalazłem na zagranicznych forach ze nie tylko u mnie jest taki problem, ale oczywiście u nas nikomu nic nie wiadomo o tym problemie.
http://www.digitalspy.co.uk/forums/show ... p?t=959041" target="_blank" target="_blank
http://www.geekzone.co.nz/forums.asp?fo ... icid=26914" target="_blank" target="_blank
Po powrocie do Polski, szok. W tym kraju największą umiejętnością ludzi jest narzekanie, użalanie się nad sobą. Nie będę tego nazywał po imieniu...
qbuś - nie wiem co wnosi twój post do tematu mojego problemu hyh ? To jest Polska i porównywanie jej do Angli nie wiem jaki ma sens, kogo obchodzi jak tam się załatwia, podchodzi do sprawy.
Kto tu narzeka czy użala się nad sobą ? nie po to kupiłem drogi markowy telewizor żeby pilot miał swoje widzi misie raz działał raz nie w zależności od nagrzania się odbiornika, (producent nic takiego nie podaje w instrukcji) ze pilot zacznie działać jak sie TV nagrzeje.
Jakbyś poczytał dokładniej to ja nie jestem pierwszy w z tym problemem i serwis innemu użytkownikowi nie naprawił podobnej usterki tylko oddał tv twierdząc ze wszystko jest sprawne, takie są autoryzowane serwisy i fachowcy w nich w naszym pięknym kraju, stąd moje obawy.
Ponadto tak sie składa ze robiłem w serwisie i wiem ze się tam nikt nie patyczkuje nad sprzętem i dla mnie to jest prawie jak rzeźnia, no i skąd wiesz jak ja dbam o sprzęt ?
Także jak nie masz coś konkretnego na temat do powiedzenia to nie lepiej nic tu nie pisz.
PeterMac napisał(a):
Ponadto tak sie składa ze robiłem w serwisie i wiem ze się tam nikt nie patyczkuje nad sprzętem i dla mnie to jest prawie jak rzeźnia, no i skąd wiesz jak ja dbam o sprzęt ?
PeterMac napisał(a):
Także jak nie masz coś konkretnego na temat do powiedzenia to nie lepiej nic tu nie pisz.
PeterMac napisał(a):
Kto tu narzeka czy użala się nad sobą ? nie po to kupiłem drogi markowy telewizor żeby pilot miał swoje widzi misie raz działał raz nie w zależności od nagrzania się odbiornika, (producent nic takiego nie podaje w instrukcji) ze pilot zacznie działać jak sie TV nagrzeje.
Jakbyś poczytał dokładniej to ja nie jestem pierwszy w z tym problemem i serwis innemu użytkownikowi nie naprawił podobnej usterki tylko oddał tv twierdząc ze wszystko jest sprawne, takie są autoryzowane serwisy i fachowcy w nich w naszym pięknym kraju, stąd moje obawy.
podobny problem był już kiedyś poruszany na forum. moja odpowiedz może jest banalna ale czy próbowałeś zmienić baterie w pilocie?
qbuś - ty wiesz swoje ja swoje na temat serwisów w Polsce nie mam zamiaru się jeszcze z tobą sprzeczać, co do usterki innego uzytkownika to nie została do tej pory naprawiona bo rozmiawiałem z tą osobią telewizor oddawała 2 razy na gwarancje na próżno.
op35 - baterie - nie żartuj są nowe, do tego sprawdzałem z innymi pilotami Sony i jak i z Logitech Harmony One, z wszystkimi pilotami zachowuje sie identycznie.
PeterMac napisał(a):
włączam TV (po nocy albo jak dobrze ostygnie 3-4h) pilotem naciskając przycisk "1" na pilocie włącza się TV na tuner analogowy na program 01 na ekranie (antena nie podłączona) pilot nie reaguje na nic (u mnie), następnie wpinam antenę pojawia się obraz i pilot zaczyna od razu działać.
Witam - posiadam ten model TV od 2-miesięcy. Telewizor po wyłączeniu pilotem (stan czuwania) przy następnym włączeniu startuje z tej pozycji na której został wyłączony.
darek M. - no tak jak go włączasz zielonym przyciskiem wiadomo ale wyobraz sobie moją sytuacje, gram na konsoli PS3 na gniezdzie HDMI 2, włączam TV nastepnym razem dajmy na to zielonym przyciskiem a chce przełączyć TV na HDMI 1 zeby ogladać telewizje "n" i juz nie przełącze pilotem.
POL80 - daj znać co powie serwisant
PeterMac - Ok rozumiem , pozostaje tylko serwis.
Ps. jedyny problem który występuje u mnie to dopasowanie wielkości ekranu do kanału który w danym momęcie oglądam (dysponuje dekoderem cyfrowym telewizji kablowej) i z tym mam problem mimo tego , że na dekoderze mam ustawiony auto-zum i na TV to i tak muszę robić korekte wielkości obrazu.