Podziel się wrażeniami!
Pierwszy post w związku z czym pozdrawiam wszystkich forumowiczów, ale do rzeczy.
Kilka dni temu wybraliśmy i kupiliśmy telewizor, który zastąpił nasz wysłużony 21'' Panasonic CRT.
Wybór padł na Sony KDL-EX710, który to pojawił się w domu po ok. 2 dniach od zamówienia.
TV działa ok - co prawda niewiele więcej można powiedzieć bo jeszcze przez 10 dni będzie to tv analogowa.
Jednakże po przeczytaniu kilku postów na tym forum jak marny jest to telewizor ( jakość obrazu/smużenie/itd) wg opinii części forumowiczów wpadłem w "lekką paranoję" pt. "Boże co ja kupiłem?!"
Obejrzeliśmy kilka filmów na DVD i BR - i obraz nie budził żadnych zatrzeżen - paranoja minęła.
Pytania:
1. Filmy odtwarzane przez łącze USB :
- z grubością czcionki, lub jej typem nic nie da sie zrobić?
- czy konwertujecie jakimś programem pliki, których TV nie czyta? - jeżeli tak to jakiego programu do tego używacie i jaki format docelowy pliku wybieracie ( kodek, rozszerzenie, itp.)?
2. Moja kablówka "osiedlowa" zaczęła nadawać testowo ok 20 kanałów w wersjii cyfrowej niestety podczas inicjalizacji TV po pierwszym uruchomieniu odbiornik tych kanałów nie znalazł - poniżej link z opisem jak te kanały odpalić wg operatora tv kablowej:
http://www.sstplegionowo.pl/telewizja-k ... -testujemy.
próbowałem ręcznego strojenia z menu "Ustawienia cyfrowe" ale znazłem tylko część. Podobno trzeba całą procedurę startowego strojenia TV powtórzyć od nowa z tym,że jak region mam ustawić zamiast Polski - Szwecję - co o tym sądzicie ? - informację tą mam z infolinii Sony Polska. Telewizory innych firm (Samsung, LG) znajdują te kanały bez problemu, a nawet jeden LCD Sony moich znajomych - model sprzed roku też je odbiera.
3. Aktualizacja oprogramowania telewizora - gdzie można sprawdzić co dokładnie jest poprawione w ostatniej wersji ? Czy ta wersja rozwiązuje problemy z punktów 1 i 2 tego postu ?
Z infolinii Sony usłyszałem tylko "ta wersja poprawia działanie wszystkicj funkcjii telewizora"
Z góry dzięki za pomoc
Grizz
1) Tv bez problemu czyta filmy w DivX więc do niego można prosto i skutecznie konwertować to co się ma do obejrzenia. Przy okazji w materiał można wpleść napisy. Można je też sobie pogrubić lub powiększyć. Co do softu to polecam google lub innych użytkowników tego forum. Ja nie korzystam z windowsowych narzędzi.
2 & 3) Jeśli masz taką informację z infolinii to ja bym tak zrobił Co do aktualizacji oprogramowania to informacje na ten temat pojawiają się czasem na tym forum. Być może moderator coś Ci podpowie
Przestawienie kraju na Szwecję i ponowna inicjalizacja nie pomogła, wgranie nowego oprogramowania też nie.
Według informacji zawartych na stronie twojej kablówki wynika, że nadają w standardzie DVB-C. Spróbuj może tak wyszukać te kanały: HOME>Ustawienia>Ustawienia cyfrowe>Autoprogramowanie cyfrowe>Kablowa, następnie "Ustawienie częstotliwości" ustaw na "ręczny", a "Częstotliwość" ustaw od 762,000 MHz i wybierz "Rozpocznij".
Zrobiłem tak i znajduje 12 programów zamiast obiecywanych 20. Na wszelki wypadek zadzwoniłem do kumpla czy on dalej odbiera te 20 cyfrowych bo może je wyłączyli ale dalej u niego są,a u mnie niestety nie.
Grizz
Jak możesz to sprawdź naciskając przycisk Options, a później wybierz "Informację o systemie" z jakich częstotliwości znalazł te kanały.
Jakoś nie udało mi się znaleźć tej informacji o częstotliwościach...
Wydaje mi się, że wiem skąd wziął się Twój problem. Zapytaj się w firmie z której masz kablówkę czy wszystkie programy są w DVB-C. Jeśli przypadkiem część z nich jest w DVB-T to nie uda Ci się jednocześnie zaprogramować odbioru wszystkich programów. Przed chwilą w jednym z wątków na tym forum padła informacja, że w tv Sony nie ma póki co możliwości zaprogramowania na jednej liście programów DVB-C i np DVB-T.
Według strony kablówki http://www.sstplegionowo.pl/telewizja-k ... -testujemy, z której korzysta @Grizz wszystkie multipleksy są nadawane w standardzie DVB-C.
@Grizz, czy po wejściu w trybie cyfrowym w Options>Informacje o systemie masz takie info o sygnale?http://images45.fotosik.pl/361/8a22aeee6711f01cmed.jpg
Witaj,
Grizz napisał(a):
Wybór padł na Sony KDL-EX710, który to pojawił się w domu po ok. 2 dniach od zamówienia.
Grizz napisał(a):
Jednakże po przeczytaniu kilku postów na tym forum jak marny jest to telewizor ( jakość obrazu/smużenie/itd) wg opinii części forumowiczów wpadłem w "lekką paranoję" pt. "Boże co ja kupiłem?!"
Obejrzeliśmy kilka filmów na DVD i BR - i obraz nie budził żadnych zatrzeżen - paranoja minęła.
Grizz napisał(a):
1. Filmy odtwarzane przez łącze USB :
- z grubością czcionki, lub jej typem nic nie da sie zrobić?
- czy konwertujecie jakimś programem pliki, których TV nie czyta? - jeżeli tak to jakiego programu do tego używacie i jaki format docelowy pliku wybieracie ( kodek, rozszerzenie, itp.)?
Grizz napisał(a):
2. Moja kablówka "osiedlowa" zaczęła nadawać testowo ok 20 kanałów w wersjii cyfrowej niestety podczas inicjalizacji TV po pierwszym uruchomieniu odbiornik tych kanałów nie znalazł (...)
Grizz napisał(a):
3. Aktualizacja oprogramowania telewizora - gdzie można sprawdzić co dokładnie jest poprawione w ostatniej wersji ? Czy ta wersja rozwiązuje problemy z punktów 1 i 2 tego postu ?
Z infolinii Sony usłyszałem tylko "ta wersja poprawia działanie wszystkicj funkcjii telewizora"