anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL40EX650 jak podłączyć zestaw 5.1

Albercik-----
Początkujący

KDL40EX650 jak podłączyć zestaw 5.1

Witam. Niedawno zanabyłem tego Soniaka i jestem ogólnie mówiąc zadowolony. Podłączyłem już kilka rzeczy i teraz chciałbym podłączyć do niego zestaw głośników 5.1 Creative, który wykorzystywałem do komputera. Tylko do którego wyjścia w TV trzeba się podpiąc? Czy mogę wziąść audio z gniazd typu chinch z tyłu telewizora opisanych jako R i L obok gniazd AVy,Pb,Pr ( component in )? Bo rozumiem, że te gniazda to wyjścia?
Bo są jeszcze dwa gniazda typu jack na wyjście na słuchawki ( mam bezprzewodowe i podłączone do gniazda jack koloru fioletowego, ale powyżej jest jeszcze jedno, ale to chyba jest wejście?

7 ODPOW. 7
profile.country.pl_PL.title
Mylagos
Użytkownik

Jakie dokładnie głośniki posiadasz ? No cóż z podłączeniem głośników komputerowych do komputera może być problem, gdyż te głośniki są przystosowane do kart dźwiękowych od komputera - telewizor za to bardziej do systemów audio.

stubbs.
Użytkownik

Możesz spróbować kupić przejściówkę, która będzie wyglądała mniej więcej tak:
http://img1.cokupicstatic.pl/c_big393502.jpg
Nie wiem jakie u Ciebie są kable w zestawie Creative i co chcesz osiągnąć podłączając głośniki (mieć zestaw 5.1 czy wszystko podpiąć pod jedną linię i 5 głośników będzie grało jednocześnie jak jeden + niskotonowy).
Przejściówka z powyższego zdjęcia da Ci efekt 1.1 podpinając z jednej strony głośniki a z drugiej strony podpinasz pod słuchawki w TV.

Pozdrawiam Stubb
Albercik-----
Początkujący

Z tą przejściówka podsunąłeś mi pewien pomysł i podłączyłem je i grają :thumbsup:
Opiszę dla potomności jak to zrobić. W tv jest wyjście na słuchawki - jack 3,5mm ( pierwsze od dołu, bo to drugie to wejście ). W pudle basowym ( to jest całe serce tego zestawu i w nim są wszystkie wejścia i wyjścia ) wejścia sygnału audio z kompa to też gniazda słuchawkowe. Takie same jak w tv - jack 3,5mm. Są trzy - rear, front i central/subwofer. Zeby zamiast kompa podłączyć do tego tv, potrzebne są 2 takie przejściówki jak pokazał stubb i 4 przedłużacze jack - w jednym przedłużaczu musi być wtyk i gniazdo, a w trzech dwa wtyki. Pierwszy wkładamy do gniazda w tv i puszczamy pod pudło basowe. Do gniazda tego przedłużacza wkładamy jedną przejściówkę i do jednego z dwóch gniazd tej przejścówki wkładamy drugą przejściówkę. W ten sposób mamy 3 gniazda jack "wychodzące" z tv. To drugie gniazdo tej pierwszej przejścówki łączymy za pomocą przedłużki z dwoma wtyczkami z pudłem basowym pod jedno z wejść. Natomiast do drugiej przejściówki podpinamy pozostałe dwie przedłużki i łączymy je z pozostałymi dwoma wejściami w pudle basowym. Troszkę kombinacji, ale wszystko gra i jest uciecha.Nie jest to dżwięk 5.1, ale stereo. Ja mam to podłączone tak, że prawy kanał jest na głośniki tylne oraz centralny i subwofer, a prawy kanał na głośniki przednie. Sterowanie głośnością jest na pilot z tv - trzeba tylko odpowiednio podgłośnić sterowanie głośnością na pokrętle z tuby basowej i ustawić basy. Oprócz tego można uzyskać jeszcze dwa dodatkowe głośniki - z tv. W menu ustawień dżwięku w tv jest opcja, że po podłączeniu wtyczki jack do wyjścia słuchawkowego w tv dżwięk w tv jest wyłaczany albo nie jest. Jak damy na "nie", to grają i głośniki 5.1 i głośniki w tv.
Zestaw głośników 5.1 mam Creative Inspire T5900.

Mylagos
Użytkownik

Albercik napisał(a):

Takiego kombinowania nie brałem pod uwagę ( choćby ze względu na to że w TV jest tylko wyjście jacka dające właśnie dźwięk stereo). Gratuluję chęci no i tego że udało się to ładnie połączyć :) A i należą się podziękowania za opis - myślę że znajdą się osoby którym się on przyda :D

Albercik-----
Początkujący

Zapomniałem jeszcze dodać, że te wyjścia które opisywałem w pierwszym poście ( R, L chinch ) niestety nie dają wyjścia audio żeby podłączyć dodatkowe głośniki - wcześniej kombinowałem z tymi wyjściami, robiąc przelotki z chinch na jack 3,5mm.
Dodam jeszcze, że nie opłaci się latać po sklepach i szukać przelotek i przedłużaczy jack, tylko kupić sobie w najbliższym elektronicznym wtyczki i gniazda jack plus kabelk i polutoweać. Cena gotowców jest baaaardzo zawyżona jak na coś takiego a i nie wszędzie można to dostać. Ja trafiłem na coś takiego w Saturnie z firmy Hama, ale normalna przedłużka 2,5m kosztuje 21 zł.

stubbs.
Użytkownik

Rozszerzając Twój opis podrzucam zdjęcie dla zainteresowanych. Większość prostych zestawów głośników można podłączyć w ten sposób jak opisałeś.
Poniżej obiecane zdjęcie:

http://imageshack.us/a/img442/6425/inst5900connect.jpg

Tak jak pisałem - nie będziesz miał możliwości wyjścia dźwięku w formie 5.1 stereo. Twój pomysł pozwolić "wycisnąć" wszystko jeśli chodzi o dźwięk przestrzenny z tego zestawu.
Przede wszystkim te głośniki nie są przeznaczone do zastąpienia kina domowego, tylko jako rozszerzenie zestawu głośników w PC.
Pomysł fajny z lutowaniem końcówek jack, choć nie polecam osobom, które nie mają w tym doświadczenia. Można niechcący doprowadzić do przebicia prądu które może uszkodzić gniazdo lub cały TV.

Pozdrawiam Stubb
Albercik-----
Początkujący

stubb napisał(a):

Tak jak pisałem - nie będziesz miał możliwości wyjścia dźwięku w formie 5.1 stereo. Twój pomysł pozwolić "wycisnąć" wszystko jeśli chodzi o dźwięk przestrzenny z tego zestawu.

Dokładnie tak - dżwięku 5.1 nie będzie, bo w tv jest tylko jedno wyjście jack - stereo. I dżwięk stereo jest - sprawdzone, potwierdzone :c2

stubb napisał(a):

Przede wszystkim te głośniki nie są przeznaczone do zastąpienia kina domowego, tylko jako rozszerzenie zestawu głośników w PC.

Hmmm, dżwięku z kina domowego to może faktycznie nie ma ( przede wszystkim nie ma 5.1 ), ale jeżeli chodzi o np. słuchanie muzyczki z you tube, to dżwięk jest baaaardzo dużo lepszy niż ten z głośniczków w tv. Tak samo jak się ogląda film. Przede wszystkim jest eleganckie podbicie basów i jak w filmie jest dżwięk stereo, to bardzo fajnie to słychać.

Co do lutowania chinch - chyba się nie bardzo opłaci lutować chinch, bo za dużo roboty - lepiej od razu robić przedłużki na jack-ach. No i tak jak piszesz, trza uważać, żeby nie zrobić zwarcia, bo można spalić tv i zostaniemy bez dżwięku wogóle.