Podziel się wrażeniami!
Witajcie,
pierwszy post na forum spowodowany niepewnością przy postępowaniu reklamacyjnym.
Jestem posiadaczem KLD-40V3000 zakupionego 3 lata temu. Telewizor będzie wymieniony przez Sony, ponieważ nie jest możliwa naprawa usterki (brak możliwości wymiany panelu LCD, który jest wadliwy).
Sony zaproponowało mi KDL-40EX401, jednak nie zgodziłem się na to.
Prozaiczny powód: V3000 jest 100 Hz, a EX401 nie.
Na którego "stuhercowego" EX'a najlepiej się zgodzić?
Z góry dziękuję za wszelkie opinie.
Od godziny chodzę i drapię się w głowę.
Zadzwonił do mnie miły Pan i powiedział, że KDL-40V3000 jest 50 Hz, nie posiada w ogóle funkcji Motionflow
Szukając telewizora trzy lata temu zwracałem dużą uwagę, aby zakupić stuhercowy model.
Ten model był właśnie przedstawiany przez sprzedawcę jako 100 Hz. Czy Sony robiło klientów w konia? Natrafiłem teraz na np. taki post http://www.hdtv.com.pl/forum/sony/17860 ... slugi.html
Ciekawie dowiedzieć się po takim czasie, że człowiek żył w nieświadomości, co posiada...
A zatem pozostaje chyba KDL-40EX500. Serii EX521 nie dasz rady wyrwać (choć nie ma czego żałować, bo wszystkie dotychczasowe testy mówią, ze EX500 jest lepsze, choć LCD, a nie LED) Z tego co wiem, 40EX402 nie ma funkcji PIP i PAP, a funkcje te są w telewizorach 40v3000. Sprawdź to. Jeśli mam rację, to nie mogą Ci wcisnąć 40EX401.
742617000027 napisał(a):
Ciekawie dowiedzieć się po takim czasie, że człowiek żył w nieświadomości, co posiada...
Nie znam sytuacji z V3000, ale jestem pewny jednej rzeczy. EX401, EX500. EX520, EX700 itd będą miały lepszą charakterystykę obrazu, niż wspomniany V3000. Moim zdaniem nawet wymiana na EX401 jest na Twoją korzyść. Jednak i tak negocjuj jak najlepszy model - ale w granicach rozsądku! Nie patrzy tylko na Motionflow, bo algorytmy z każdym rokiem stają się dokładniejszy i bardziej dopracowane. Jest duża różnica przy Motionflow z roku 2009, 2010, itd. Technologia idzie do przodu, razem z nią takie cechy.
Poza wspomnianą wyżej cechą, telewizory posiadają dużo więcej ciekawszych funkcji (zależy od modelu), jak BRAVIA Internet Video, DLNA, czujniki, itd. To, że nie ma PAP, czy PIP nie jest wyznacznikiem. Ja bym twardo stanął przy EX500, lub EX520. Klasą są dużo wyżej niż V3000, technologicznie zupełnie inna bajka (na korzyść EX). Jeśli się nie uda, EX401, EX402 jest również o niebo lepszym telewizorem. Wszystkie modele mają nowszą elektronikę i najważniejsze - nowsze silniki i dużo nowych funkcji. Co byś nie wybrał, będzie na Twoją korzyść.
PS
EX500 to bardziej odpowiednik W4500. EX401 to również wyższa półka niż V3000...
Bo nie należy sugerować się tylko i wyłącznie zdaniem sprzedawców. Internet jest źródłem wszelkich informacji i warto czasem przed zakupem sprawdzić co pisano o danym modelu w sieci albo chociaż sprawdzić dane techniczne, które każdy producent umieszcza na stronie. Sprzedawca to też człowiek, być może zwyczajnie się pomylił i tym samym wprowadził Cię w błąd.
Zimny napisał(a):
Nie znam sytuacji z V3000, ale jestem pewny jednej rzeczy. EX401, EX500. EX520, EX700 itd będą miały lepszą charakterystykę obrazu, niż wspomniany V3000. Moim zdaniem nawet wymiana na EX401 jest na Twoją korzyść. Jednak i tak negocjuj jak najlepszy model - ale w granicach rozsądku!
W osobnym poście dziękuję wszystkim za opinie. Temat wyczerpałem.
Proszę o zamknięcie tego wątku.
Przez zamknięciem tematu miło by było dowiedzieć się od Ciebie czegoś na temat modelu który trafił w Twoje ręce. Polecił byś użytkownikom forum ten tv?
Pozdrawiam
cogito
Nie miałem jeszcze przed dwa dni czasu, aby posiedzieć długo przed telewizorem.
Praktycznie dopiero dziś spędzam przed nim czasu, ale głównie korzystając z komputera/
Nie jestem też wybitnym znawcą RTV, więc napiszę jako laik.
Plusy:
- Obraz nieporównywalnie lepszy, od V3000. Oczywiście to kwestia indywidualnych preferencji i ustawień każdego użytkownika. 7 trybów scen obrazu, to wystarczająco dużo, żeby każdy dobrał sobie odpowiednie ustawienia.
- Praca na komputerze wygodna, ponieważ V3000 pracował tylko na rozdzielczości 1368x768, a EX401 ma możliwość wyświetlania obrazu na wejściu PC (kabel DVI->D-Sub) nawet w 1080 (nie pytajcie czy "p", czy "i"). Ja pracuję w 1600x900 i jest to komfortowe. - - Obejrzałem też kawałek filmu w 1080p, korzystając z połączenia DVI->HDMI i też nie mam większych zastrzeżeń (to kwestia odpowiedniej karty graficznej w komputerze).
- Bardzo wygodnie używa się menu XrossMediaBar.
- Instrukcja obsługi dostępna w menu telewizora - to dla mnie bardzo funkcjonalna rzecz.
Minusy:
- Dźwięk raczej średniej jakości, V3000 chyba lepiej radził sobie w wysokimi częstotliwościami (widzę to zwłaszcza przy PS3).
- Przy zmianie źródła sygnału pojawia się czarny pasek u góry ekranu - na mis jest opisana nazwa wejścia, rozdzielczość w jakiej pracuje i ewentualnie częstotliwość oraz ikonki głośnika. Pasek pojawia się na około sekundę, czy dwie. Mnie osobiście to denerwuje.
- "Dziwna" korekta głośności. Telewizor jest dość cicho, jeżeli źródłem sygnału jest dekoder telewizji kablowej. Po przełączeniu na PS3 "ryknie" niemiłosiernie. Pomimo tego, że ustawiłem dekoder na +9 (max), a PS3 na -9 (max). W V3000 nie zauważyłem aż tak dużej rozbieżności w poziomie głośności między tymi dwoma urządzeniami (PS3 było na minus pół skali, a dekoder nieco na plus). Nigdy nie używam automatycznego
Zagadki:
- Obsługa filmów, zdjęć i muzyki z urządzenia podpiętego do USB jeszcze niesprawdzona.
- Nie podłączałem jeszcze słuchawek, bo nigdy tego nie używam.
- Nie używam również żadnego zewnętrznego źródła dźwięku. W tym pokoju posiadam tylko mały sprzęt hi-fi z dwoma głośnikami i bardzo rzadko z niego korzystam w połączeniu z telewizorem (służy głównie jako audio do sygnału z komputera).
- Nie podłączałem analogowego sygnału telewizji.
- Nie podłączałem żadnego urządzenia do wejść euro, cinch, komponentowego i kompozytowego.
- Nie używam czujnika oświetlenia, który od razu wyłączyłem.
- Nie używam funkcji "eco".
Jeżeli miałbym polecić ten telewizor, to mogę to zrobić jedynie mało wymagającym użytkownikom (podobnym do mnie) Znawcy muszą ocenić jego funkcjonalność sami.
Na dźwięk chyba nic nie poradzimy. Ciężko zmieścić dobre głośniki a płytkiej obudowie. A nawet jeśli się je zmieści to i tak poza głośnikiem dość istota jest dla niego przestrzeń więc cudów jak sam zauważyłeś nie ma.
Pasek jest standardem i chyba póki co nie wpadł nikt na usunięcie go lub wprowadzenie opcji umożliwiającej wyłączenie go.
Różnica w poziomie głośności zależy często od tego w jakiej jakości jest dostarczony sygnał oraz od jakości przewodów. Ideałem była by sytuacja w której i PS3 i dekoder podpinasz za pomocą kabla w tej samej technologii (np HDMI). W innych przypadkach bywa bardzo różnie.
Dzięki za opinię i życzę miłego użytkowania. A w razie jakichś pytań zapraszam do nas na forum
Pozdrawiam
cogito
cogito napisał(a):
Różnica w poziomie głośności zależy często od tego w jakiej jakości jest dostarczony sygnał oraz od jakości przewodów. Ideałem była by sytuacja w której i PS3 i dekoder podpinasz za pomocą kabla w tej samej technologii (np HDMI). W innych przypadkach bywa bardzo różnie.