Podziel się wrażeniami!
Witam,
mam pytanko zakupiłem niedawno 40HX850, jako że nie posiadam jeszcze kina domowego chciałem podłączyć laptop, żeby on służył jako m.in. odtwarzacz blu ray. Po podłączeniu przez HDMI wszystko działa poprawnie, obraz ok itp. jednak jest problem gdy próbuje odtworzyć płytę z efektem 3D. Telewizor nie wychwytuje sygnału 3D i trzeba ustawiać stymulowane 3D, które jest gorsze jakościowo od czystego sygnału. I tu pojawia się moje pytanko: Czy da rady podłączyć laptop w taki sposób żeby telewizor sam wychwytywał sygnał 3D?
Witam.
- Jakim programem odtwarzasz plik na laptopie ( program musi umieć wysłać sygnał 3D tak by telewizor go rozpoznał)?
- Jaki przewód HDMI posiadasz ( czy jest on w specyfikacji 1.4a)?
Witaj,
aby udał się pomysł z laptopem jako odtwarzacz 3D, trzeba spełnić trzy warunki (nie wspominając o telewizorze 3D ).
1. Odtwarzacz Blu-ray w laptopie kompatybilny z Blu-ray 3D. Czytałem i słyszałem o przypadkach uruchomienia takich płyt na standardowym odtwarzaczu. Jednak mi na moim nie udało się..
2. Przewód i wyjście HDMI zgodne ze standardem 3D.
3. Oprogramowanie i sterowniki zgodne z 3D, np. PowerDVD 12, WinDVD, czy darmowy VLC.
Dzięki za pomoc
Kupiłem kabel kompatybilny z 3D, używam PowerDVD 12 do odtwarzania, ale dalej nie hula chyba wina odtwarzacza albo sterowników. No nic pasuje kupić kino domowe i lepszego laptopa
W moim pierwszym laptopie z Blu-ray nie było możliwości uruchomić filmów Blu-ray...Nie pamiętam modelu, również Asusa. Serwis stwierdził, że napęd ten nie służy do odtwarzania filmów Za to czytał filmy nagrane z kamery itp.
Co do kina czy nowego laptopa. Nie wiem co planujesz, jakie masz preferencje odnośnie wyboru kina / odtwarzacza. Jeśli chodzi o odtwarzacze, polecam PS3. Poza normalną funkcjonalnością odtwarzacza, masz przeróżne gry itd. Alternatywnie, jeden z najlepszych odtwarzaczy BDP-S790, lub jego poprzednik BDP-S780. Ten drugi nie jest już produkowany, ciężko go dostać...
Przede wszystkim, jesli uzywasz laptopa z układem graficznym nvidi to ekran TV musisz ustawić jako ekran główny podstawowy, następnie musisz aktywować opcję 3D obrazu stereoskopowego w sterownikach.
Napisz jakiego softu używasz do odtwarzania.
Używałem Power DVD, próbowałem też na WinDVD, ale nie za dobrze to śmigało . Dało radę zrobić konwersję z 2D do 3D(stymulowane 3D), ale wiadomo, że to nie ten sam efekt. podłączyłem na próbę pożyczone playstation i obraz o wiele lepszy, więc podejrzewam, że to wina laptopa i jakiś sterowników.
Pojawił się natomiast teraz troszkę inny problem. Ściągnąłem program PS3 Media Server, przy jego pomocy można udostępniać pliki z laptopa do TV. Program wykrywa TV przez sieć wifi, jednak transfer przez wifi jest dość słaby. Próbowałem podłączyć telewizor kablem internetowym bezpośrednio z komputerem, ale nie wykrywało wtedy nic. Wie ktoś może jak skonfigurować wszystko tak by działało? Mój system operacyjny to Windows 7 32 bit. Z góry dzieki za pomoc
Jak sprzęt ma wyjście HDMI 1.4 i układ graficzny wspiera odtwarzanie Stereoskopowe 3D to nie ma zmiłuj musi działać. Sam używam TMT5 + GTX570 i działa wszystko perfekcyjnie zarówno 3D stereoskopowe w filmach jak i w grach za pomocą Nvidia 3DTV Play. Wszystko kwestia odpowiedniej konfiguracji.
Co do PS3 Media Server, to jesli podpinasz TV do sieci do routera, to router powinien przydzielić mu automatycznie adres IP (DHCP). Takze nie powinno być problemów z dostępem do sieci po kablu również.
Sprawdź czy TV otrzymał jakiś adres IP w routerze w podpiętych urządzeniach do niego.
Czasami to konfiguracja bywa problematyczna, szczególnie na starszych komputerach... Właśnie nie wiem, czy HDMI 1.4a jest konieczne. Na wersji 1.4 na idzie, na 1.3c znam przypadki uruchomienia, co jest dziwne i nie za bardzo zgadza się ze specyfikacją tego standardu..
Co do DLNA dodam tylko, że w przypadku połączenia z wyłączeniem routera (komputer bezpośrednio do tv) nie ma opcji na połączenie. Niezbędny jest router. Jeśli na WiFi zacina się, to po przewodzie powinno być sprawnie. Jeszcze jedna kwestia to wydajność komputera. Ona również ma duży wpływ na płynność transmisji.
Zimny - nie sądzę żeby 3D Stereoskopowe z płyt Blu-ray 3D poszło na HDMI 1.3, tutaj niezbędne jest HDMI 1.4 z tego co wiem, mozliwe ze masz na myśli 3D typu Side by Side to wtedy bez problemu idzie to przesłać przez HDMI 1.3.
Mało tego np. do gier w Stereoskopowym 3D nawet HDMI w wersji 1.4 jest już nie wystarczające przepustowością ponieważ w Nvidia 3DTV Play mozna jedynie ustawić 1280x720 dla 60Hz, albo juz tylko 30Hz dla 1920x1080. Takze nie pogra sie w FullHD z 60fps'a niestety co w przypadku gier FPP czy wyścigowych pozostawia pewien niedosyt. Dlatego trochę szkoda ze Sony nie montuje gniazd DisplayPort w swoich telewizorach . Dotyczy to również ich najnowszego potworka 4K 84''.