Podziel się wrażeniami!
polityka sony to sa jakies jaja
w sierpniu kupilem tv z funkcja pip/pap i nagrywaniem na dysk zewnetrzny, przynajmniej taka informacja widniala na pudelku i broszulce
jakie bylo moje zdziwienie gdy okazalo sie ze funkcji tych w ogole nie sa dopiero w planach w kolejnej aktualizacji
teraz wspaniala informacja ze bubel ktory sprzedalismy okazal sie wiekszym bublem niz przewidywalismy i funkcja ktora widniala jako dzialajaca i obcena na pudelku (na pudelku nikt nie napisal ze funcja jest dopiero w planach) bedzie dostepna byc moze dopiero w marcu (lepiej wyglada ostatni luty niz pierwszy marzec przeciez ludzie z sony znaja sie na marketingu) czyli przez 7 miesiecy jestem pozbawiony jednej z podstawowych funkcji tv
jakies zadosc uczynienie jakas rekompensata? na argument ze nie beda ludzi po domach szukac odpowiadam ze rownie dobrze mozna udostepnic dostep do jakiegos vod za darmo
ale nikt sie glosno nie dopomina = nie ma problemu
nie pozdrawiam zawiedziony uzytkownik sony 50w755c
mam ten sam problem i niewiem co z tym fantem zrobić ???
Byłem dzisiaj w sony center i 24 grudnia ma byc aktualizacja i ma działać juz nagrywanie. Zobaczymy...
Hej,
Nie będzie żadnego nagrywania na dysk, wiązało by się to z wieloma umowami o prawa autorskie. Sony może będzie.miało agreement z własną wytwórnią ale to też jest nikłe.
Prawdopodobnie będzie można nagrać własne wypociny i nic więcej.
Szykujmy panowie pozew zbiorowy bo nie ma już opcjii. Mamy 2 lata na to. (gwarancji)
Pozdrawiam,
Jakub
Wydaje mi się, że tu nie chodzi o prawa autorskie. Nagrywasz tylko na swoje potrzeby, a nagranie jest tak zakodowane, że możesz odtworzyćtylko na tym tv co nagrałeś - tak jest przynajmniej w tv samsung.
Nagrywać można bedzie tylko i wyłącznie z telewizji naziemnej, no i 24 grudnia sie okaże
24 grudnia minął i brak wprowadzenia obiecanej funkcji.
Wg mnie nie będzie do końca roku. A to daje nam uprawnienie do domagania się od SPRZEDAWCY (a sprzedawca potem od Sony, które nie będzie mogło się wymigać od tego) obniżenia ceny towaru na podstawie rękojmi (produkt nie posiada cech i właścwości, które miał posiadać).
Możliwy byłby pozew zbiorowy ale to trzeba by się podzielić na grupy osób, w zależności od tego to gdzie kupił telewizor.
Co do pozwu bezpośrednio do Sony to mam jak na razie wątpliwości co do tego. Może jest jakiś mądrzejszy prawnik w tej sprawie.
Wrzuć tu wzory podań,pozwów,a będziemy działać.
wrzucam,
REKLAMACJA
z tytułu 2-letniej odpowiedzialności
sprzedawcy za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową
W dniu ………….. r. zawarłem z Państwem umowę sprzedaży na telewizor Sony KDL-65W855C (towar konsumpcyjny) za kwotę 7399 PLN. Niestety, przedmiotowy towar posiada obecnie następującą niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową:
- brak funkcji nagrywania USB, pomimo zawartej informacji (strona sklepu), że taka funkcja jest . Zgodnie z instrukcją obsługi załączonej do telewizora funkcja miał być dostępna od połowy roku – co się jednak nie stało pomimo dwukrotnej aktualizacji oprogramowania.
Charakter podanej niezgodności wskazuje, że naprawa i wymiana towaru są niemożliwe (narażają mnie na znaczne niedogodności), a dodatkowo, że niezgodność towaru z umową jest istotna. Z uwagi na ww. niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową, zgodnie z treścią przepisu art. 8 ust. 4 i art. 4 ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego (Dz.U. nr 141, poz. 1176 ze zm.), oczekuje obniżenia ceny towaru o kwotę............................................................................... , która stanowi różnicę pomiędzy ceną towaru zgodnego z umową i ceną towaru, który charakteryzuje się wskazaną powyżej niezgodnością. Proszę o zwrot podanej kwoty na konto …………………………………………… w terminie 14 dni od dnia doręczenia niniejszego pisma.
Z poważaniem,
Załącznik:
- kserokopia dowodu zakupu
- kopia oferty Sklepu na podstawie której był dokonany zakup
- ksero instrukcji telewizora
Gwarancja też powinła być liczona od zainstalowania ostatniej aplikacji która była w specyfikacji danego telewizora to tak jakby sprzedać nowy samochód bez skrzyni biegów i po dwóch latach ją założyć i powiedzieć że w czasie gwarancji był bezawaryjny
jestem również posiadaczem 55 4k, nie nagrywa ,a nadmieniam że tylko dlatego kupiłem ten telewizor bo ma 2 tunery żeby nagrywać co innego niż oglądam,nie wspominam o usterkach typu wyłączanie się samoistne i nie działający pilot ktory zadziała po odlączeniu z pradu. Serwis odsyła mnie na waszą stronę.Informuję zę miałem wymienioną płytę główna a podejrzewam że niepotrzebnie. Pozdrawiam ,myślę że otrzymam od Sony jakieś wyjaśnienie i rekompensatę. Leon1955
tomxxx89 napisali:polityka sony to sa jakies jaja
w sierpniu kupilem tv z funkcja pip/pap i nagrywaniem na dysk zewnetrzny, przynajmniej taka informacja widniala na pudelku i broszulce
jakie bylo moje zdziwienie gdy okazalo sie ze funkcji tych w ogole nie sa dopiero w planach w kolejnej aktualizacji
teraz wspaniala informacja ze bubel ktory sprzedalismy okazal sie wiekszym bublem niz przewidywalismy i funkcja ktora widniala jako dzialajaca i obcena na pudelku (na pudelku nikt nie napisal ze funcja jest dopiero w planach) bedzie dostepna byc moze dopiero w marcu (lepiej wyglada ostatni luty niz pierwszy marzec przeciez ludzie z sony znaja sie na marketingu) czyli przez 7 miesiecy jestem pozbawiony jednej z podstawowych funkcji tv
jakies zadosc uczynienie jakas rekompensata? na argument ze nie beda ludzi po domach szukac odpowiadam ze rownie dobrze mozna udostepnic dostep do jakiegos vod za darmo
ale nikt sie glosno nie dopomina = nie ma problemu