anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z 40v5500

profile.country.pl_PL.title
projar1
Początkujący

Problem z 40v5500

Po wyłączeniu telewizora pilotem czerwona dioda mruga 10 razy. Co to oznacza?

6 ODPOW. 6
dragon5440
Nowicjusz

projar1 napisał(a):

Po wyłączeniu telewizora pilotem czerwona dioda mruga 10 razy. Co to oznacza?

A spróbój po wyłączeniu włączyć ręcznie bez użycia pilota :c18 ten test rozwieje wszystkie moje wątpliwości ;)

Zimny_
Użytkownik

Mruganie diody w telewizorze najczęściej oznacza jakąś awarię. Nie posiadam kodów serwisowych, więc określenie winnego elementu będzie strzałem. W tym przypadku przypuszczam możliwości:
- awaria elektrolitu zasilacza
- błędne napięcie przez któryś z tranzystorów
- awaria pilota
- inna awaria o której nie wiem.

We wszystkich przypadkach warto wezwać serwis. Telewizor masz jeszcze na gwarancji, wezwanie serwisu zajmuje chwilę. Serwis najczęściej serwis sam przyjeżdża. Więc Ty praktycznie ograniczasz się do wezwania ich.

edit:
Jeszcze możesz sprawdzić działanie telewizora pod innym gniazdkiem, czy jeśli masz (a polecam) pod inną listwą z filtrem napięcia.

projar1
Początkujący

Telewizor normalnie działa i z pilota i z odbiornika. Podejrzewam że to coś z przechodzeniem w stan czuwania bo to wtedy zaczyna migać ta dioda 10 razy. Wezwałem serwis zobaczymy co powiedzą. Dzięki chłopaki za podpowiedzi.

Zimny_
Użytkownik

Jak możesz to po wizycie serwisu daj znać o co chodziło.

projar1
Początkujący

Według serwisu Sony miganie 10 razy czerwonej diody oznacza problem z sygnałem telewizji cyfrowej.Ja odbieram cyfrówkę za pomocą tzw. modułu z kartą i podobno te wyższe modele Bravii nie zawsze chcą współpracować z tymi modułami. Czekam teraz na wizytę serwisu z kablówki, jeżeli się nie da nic zrobić to będę musiał wymienić moduł na dekoder cyfrowy i powinno być OK.

Zimny_
Użytkownik

Acha, odbierasz telewizor przez moduł. To sporo zmienia i faktycznie może być przyczyną. Niestety w modułach na ma standaryzacji. Są różne firmy produkujące moduły i nie zawsze wszystko działa jak powinno. Dlatego też chyba żadna firma produkująca telewizory nie poleca kompatybilnych modułów.