Podziel się wrażeniami!
Witam,
Jak w temacie chciałbym to wszystko podłączyć kablami HDMI. TV ma 2 wejścia HDMI. Efekt końcowy chciałbym osiągnąć taki, żeby kino domowe służyło jako "system audio" również po podłączeniu do drugiego wejścia HDMI laptopa. Przy ustawieniu na kinie opcji "TV" dźwięk leci przy podłączaniu pod każde inne wejście telewizora tj. na mini jacka, pod scarta itp. Podłączyłem natomiast laptopa pod HDMI i obraz jest ale dźwięku przez kino nie chce puścić. Przez głośniki wbudowane w TV dźwięk leci ale przełączając w TV z opcji "Głośnik TV" na "System audio" jest cisza. Czy jest jakiś sposób żeby podłączając laptopa do TV obraz i dźwięk leciał przez cały zestaw?
A jak masz podłączone kino domowe z telewizorem?
Kino domowe jest podłączone przez kabel HDMI + SCART żeby odbierał sygnał z TV (tak napisali w instrukcji i tak zrobiłem)
Niestety wydaje mi się, że SCART (analogowy) nie wysyła sygnału audio z cyfrowych portów takich jak HDMI. Więc przy takim podłączeniu dźwięk "zostaje" w telewizorze. Aby go przesłać dalej potrzeba kabla optycznego, albo chinche. Tylko i tak w kinie masz ograniczone możliwości - jedno wejście dźwięku SCART.
Można podłączyć dźwięk do telewizora z komputera przez wejście minijack. W komputerze przełączyć przekazywanie dźwięku nie przez HDMI, tylko wyjście słuchawkowe. Telewizor będzie dostawał dźwięk analogowy, który powinien przekazywać do kina. Tylko kwestia czy telewizor będzie chciał pobierać dźwięk z HDMI, czy z minijacka. Jeśli to się nie uda, na pewno będzie taka możliwość po podłączeniu komputera z telewizorem kablem D-sub i dźwięk minijackiem.
A najprostszym sposobem byłaby zmiana kina na takie z wyjściem optycznym