Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z Sony Bravia 32EX500

gaucho5000
Początkujący

Problem z Sony Bravia 32EX500

Witam.
A wiec mam taki problem kupilem wczoraj telewizor Sony Bravia 32EX500 gdy wlaczam TV pojawia sie napis SONY i nagle gaśnie, po czym wlacza sie lampka trybu czuwania (i swieci). Gdy nacisne znowu przycisk wlaczenia, robi sie to samo lecz kontrolka trybu czuwania mruga (6 mrugniec, 2sekundowa przerwa po czym znowu mruga 6 razy) nie moge zrobic nic, telewizor nie reaguje na przycisniecie pilota ani bezposrednio przy odbiorniku. Podlaczylem go do dekodera kablowki (zlacze SCART i "kablowkowe"). Nie jestem fachowcem i nie jestem obeznany za bardzo w tego rodzaju sprawach wiec prosze pisac jak najprosciej sie da ;)
Bardzo prosze o pomoc.

7 ODPOW. 7
profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Odnieść do sklepu - niech wymienią na nowy wolny od wad.

gaucho5000
Początkujący

Dobrze jutro pojde i wymienie. Gdy wymienie odrazu dam znac czy wszystko ok ;)
Dzieki.

Ravi-----
Początkujący

gaucho5000 napisał(a):

Witam.
A wiec mam taki problem kupilem wczoraj telewizor Sony Bravia 32EX500 gdy wlaczam TV pojawia sie napis SONY i nagle gaśnie, po czym wlacza sie lampka trybu czuwania (i swieci). Gdy nacisne znowu przycisk wlaczenia, robi sie to samo lecz kontrolka trybu czuwania mruga (6 mrugniec, 2sekundowa przerwa po czym znowu mruga 6 razy) nie moge zrobic nic, telewizor nie reaguje na przycisniecie pilota ani bezposrednio przy odbiorniku. Podlaczylem go do dekodera kablowki (zlacze SCART i "kablowkowe"). Nie jestem fachowcem i nie jestem obeznany za bardzo w tego rodzaju sprawach wiec prosze pisac jak najprosciej sie da ;)
Bardzo prosze o pomoc.

Tak jak sadam napisał pójść i wymienić na egzemplarz wolny od wad, w sklepie nie powinni robić tutaj specjalnych problemów, a ta procedura będzie zdecydowanie szybsza niż np. zgłaszanie usterki do serwisu... Tym bardziej, że telewizor ma zaledwie jeden dzień.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Nie jest obowiązkiem sprzedawcy wymienić kupiony sprzęt. Zależy to tylko od uprzejmości tej osoby. Kupując towar w sklepie możesz sprawdzić czy działa, jak działa - po to aby nie wymieniać.

SCWroKosciuszki
Początkujący

Sprzedawca nie ma obowiązku, ale dbając o klienta dokona wymiany od ręki, np. nasi klienci mają gwarancję, że gdyby po powrocie do domu sprzęt okazał się niesprawny, możemy go wymienić choćby tego samego dnia.
Małe, a cieszy :)

Zimny_
Użytkownik

Nie no, jasne, ale to nie jest obowiązek sprzedawcy. Kupując w sprawdzonych sklepach, do tego firmowych jest zawsze większa gwarancja bezpieczeństwa, jak i obsługi klienta. Ale nie ulega wątpliwości, że nie wszystkie sklepy w Polsce są tak porządne i trzymają się pewnych norm. Myślę, że każdy słyszał historie o nieuczciwych, lub nieprzyjemnych sprzedawcach. Ja raz w życiu zostałem naciągnięty przez sklep Internetowy, od tamtej pory uważam gdzie kupuje...

Ravi-----
Początkujący

Wiadomo ostateczna decyzja zależy od sklepu, ale w przypadku większych sieci czy firmowych salonów nie robią tutaj raczej większych problemów, zwłaszcza jak klient jednego dnia kupuje sprzęt, a drugiego pojawia się usterka... Zawsze warto spróbować bo naprawa przez serwis oczywiście o ile nie jest to jakaś drobnostka, po prostu trochę czasu jednak zajmuje.