Podziel się wrażeniami!
Witam
Wiem, że temat był wielokrotnie poruszany na tym forum, ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedniej informacji. Mam KDL 46EX720 i nie mogę włączyć 3D z pilota przy wyświetlaniu takich filmów z PC, za pomocą VLC.
Film ma dwa obrazy obok siebie, jest tryb pełnoekranowy, ale w menu po naciśnięciu 3D jest tylko: "wył" i "symulowane 3D". Nie ma innych wyborów w tym menu.
Podejrzewam jakąś nieprawidłową konfigurację, tylko gdzie?
Wyświetlanie próbek z Internet Video 3D działa prawidłowo.
Podłącze się do tematu. Kupilem obie Sony HX850, chciałbym puścić film 3d z komputera. Niestety gdy włączam(za pomocą power dvd) film, obraz jest jak 3d, na monitorze komputera oraz w telewizorze. Niestety na telewizorze nie wyskakuje komunikat ze sygnał jest w 3d.
Zmieniam różne opcje w odtwarzaczu(opcje 3d- obok siebie, nad soba) ale i tak nie daje to efektu 3D.
kartę graficzną mam Radeon 4870, kabel HDMI 1,4.
pytanie- czy karta z kompa nie moze tego wyswietlić czy zmienić coś w odtwarzaczu power DVD. Aha formaty filmu to: mkv, m2ts.avchd
pozdrawiam
przed chwilą zatargałem kompa do salonu i sprawdziłem.Podłączyłem przez hdmi i włączyłem film przez odtwarzacz km player gdzie w opcjach ustawienia ekranu 3d musi być zaznaczone na samej górze - nie uzywaj
i na samym dole - kolumna z przeplotem.Obraz na telewizorze jest nadal wyświetlany podzelony. w telewizorze
w opcjach 3d zaznaczyłem side by side i było normalne 3d.
Ja używam do odtwarzania z kompa windows media playera no i w telewizorze sygnal nigdy nie jest rozpoznawany jako 3d. Zawsze muszę wybrać ręcznie rodzaj przekazy obok siebie lub góra dól. Przy odtwarzaniu canal+3d taka sama sytuacja, przy oglądaniu astra 3d promo taka samo konieczny ręczny wybór sygnału 3d. Jedynie gdy uruchomię aplikację w tv SENS i wybiorę programy 3D ktore sony udostępnia to telewizor rozpoznaje sygnał 3d.
Ja używam do odtwarzania z kompa windows media playera no i w telewizorze sygnal nigdy nie jest rozpoznawany jako 3d. Zawsze muszę wybrać ręcznie rodzaj przekazy obok siebie lub góra dól.
Czyli wystepuje u Ciebie normalna sytuacja - aby TV rozpoznał dany film jako materiał 3D musi spełniać on kilka wymagań jednocześnie. TV to maszyna i niestety nie będzie umiał tak szybko rozkminić jak my, że jest to 3D i trzeba w danym momencie włączyć taką funkcję.
Przy odtwarzaniu canal+3d taka sama sytuacja, przy oglądaniu astra 3d promo taka samo konieczny ręczny wybór sygnału 3d.
Zapewne sygnał podawany do TV jest przez zewnętrzny dekoder? Tylko sygnał biegnący bezpośrednio z "kablówki" lub z anteny mógłby zainicjować automatyczne 3D (w wyżej opisanych przypadkach). To samo jest z funkcją automatycznego SCENE - tylko bezpośrednie podłączenie anteny spowoduje, że TV zacznie rozpoznawać rodzaj filmu i dopasuje odpowiedni tryb obrazu automatycznie.
Jedynie gdy uruchomię aplikację w tv SENS i wybiorę programy 3D ktore sony udostępnia to telewizor rozpoznaje sygnał 3d.
Te materiały spełniają kryteria filmów 3D według Twojej Bravii i automatycznie rozpoznają materiał jako 3D. Tutaj też kłania się bezpośrednie podłączenie o którym wspominam wyżej.