Podziel się wrażeniami!
Tak jak w temacie prosze o porade a mianowicie w szczególności użytkowników takiego modelu jaki posiadam czyli kdl40w5500 Chodzi mi mianowicie o podświetlenie matrycy czy i w jakim stopniu jest widoczne podczas oglądania oczywiście na cimnych kolorach najlepiej czarnym czy też zauważacie takie podświetlenie głównie rogów Nie hodzi mi podczas przełanczania tylko przy oglądaniu Nie jest to może aż tak rażące ale troche to widać Czy to jakaś wada w moim czy u innych też tak jest Zgóry dziękuje za ewentualne porady i spostrzeżenia
Kolego napisz jakie masz ustawienia obrazu (poziom kontrastu, podświetlenia, jasności). Obraz powinien być równomiernie podświetlony.
podświetlenie 5 kontrast90 jasność 57 nasycenie45 tem.barw ciepłe2 ostrość25
Ustawienia są w miarę ok, obraz nie jest prześwietlony, czerń powinna być równomierna i głęboka. Jednak przy oglądaniu mogą pojawić się jaśniejsze miejsca, ale to już kwestia pokazywanego obrazu. Jeśli uważasz, że jest za jasno, spróbuj pokombinować z resztą ustawień. W menu ustawień obrazu masz "zaawansowane ustawienia". Tam są ciekawe opcje, które warto przejrzeć. Co do tego efektu, fajnie byłoby jakbyś wstawił jakieś zdjęcie, będzie można dokładnie ocenić i dokładniej pomóc.
Wielkie dzięki za podpowiedz staram się jaszcze pokombinować Obawiam się że może to trochę nie wiele pomóc To jest tak widoczne jak w tym modelu pisze wiele osób przy przełanczaniu widać podświetlenie matrycy tak widać mniej więcej u mnie przy oglądaniu ciemnych scen tylko oczywiście nie aż w tak dużym stopniu Zastanawiam się czy w moim modelu jest to nadmiernie widoczne Cy tak ma być czy jest coś uszkodzone W sklepie ciężko coś porównać z innym bo jest zbyt jasno Czytałem testy tego modelu gdzie też wspominali o niewielkim nierównomiernym podświetleniu Czy to nie wina samej technologi matrycy jaka zastosowana została w tym modelu chodzi mi że nie ma aktywnego wygaszania podświetlenia Ciekaw jestem jak bym wezwał serwis do sprawdzenia tylko oni nie powiedzą prawdy tylko ścieme walą
W LCD z podświetleniem xx-CCFL (świetlówki z zimną katodą) jest tak, że ona świeci cały czas. Wyświetla również kolor czarny, ale świetlówki nie wygasają, tylko ciągle świecą. Czerń będzie czarna (W5500 ma czerń na bardzo dobrym poziomie, co potwierdzają testy), ale będzie świeciła w zależności od mocy podświetlenia. Nie wiem jak to widać w Twoim przypadku, ale jeśli przeszkadza, to zmień podświetlenie z poziomu 5 na mniejszy. Całkowite miejscowe wygasanie podświetlenia, jest w przypadku NIEKTÓRYCH telewizorów opartych na technologii LED, i wszystkie OLED.
Czytałem testy tego modelu gdzie też wspominali o niewielkim nierównomiernym podświetleniu