Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Rodzaje matryc w 46HX700, pogorszenie jakosci po wymianie p.

profile.country.pl_PL.title
Techno200
Początkujący

Rodzaje matryc w 46HX700, pogorszenie jakosci po wymianie p.

Witam

Mialem pecha i po kilku dniach od zakupu moj 46hx700 padl. Jak go odebralem po 3 tyg z serwisu to pierwsze co mi sie rzucilo w oczy to slaba czern i katy. Wczesniej tv byl nawet za ciemny, teraz to jak by wszystko mialo taka lekka fioletowa- niebieska poswiate. I juz sa nie wiem czy swiruje czy mozliwe ze wmontowano inna matryce niz byla? Genralnie cos czuje zeobraz jest inny niz byl w momencie zakupu. Dodatkowo na nie ktorych kanalach przy przy formacie 16:9 na gorze przy styku czarnego i obrazu sa takie przerywane biale paski, wczesniej tego nie mialem. Prosze o pomoc, nie chce znowu tracic nowego tv na 3 tyg. :(

9 ODPOW. 9
Zimny_
Użytkownik

Spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne i pobawić się ustawieniami obrazu. Zmienić kontrast, jasność, podświetlenie itp. Po nawigowaniu w menu pomocna jest instrukcja obsługi.
Generalnie nie wiem jakie masz teraz ustawienia, ale sądzę że to jest przyczyna. Możesz się skontaktować z serwisem i zapytać co było nie tak, co wymienili. Jeśli chodzi o matrycę, części są identyfikowane z danym modelem. Oprogramowanie i elektronika jest tak zrobiona, że nie mogą włożyć np. matrycy z gorszego modelu. Więc tu możesz spać spokojnie. Do serwisów firmowych można mieć zaufanie (przynajmniej w elektronice).

Ravi-----
Początkujący

Odnośnie matrycy, jeżeli to nie ona stanowiła usterkę w sprawie której było postępowanie gwarancyjne to powinna być taka sama także warto zasięgnąć informacji co dokładnie było wymienione. Najprościej jest zmienić ustawienia na fabryczne i jeszcze raz wprowadzić swoje.

profile.country.PL.title
misiek1955
Użytkownik

Witaj
Mam podobny problem,niebieskawo-fioletowy odcień czerni,w ciemnym pokoju masakra.U mnie wystąpiło to po aktualizacji oprogramowania,wcześniej było super.Napisz czy ty rozwiązałeś problem,jeżeli tak to w jaki sposób ?

Zimny_
Użytkownik

Czy zmieniałeś ustawienia obrazu? Może spróbuj czegoś takiego:

Tryb obrazu : Custom
Podświetlenie : 4
Kontrast :71
Jasność : 50
Nasycenie : 52
Odcień : 0
Temperatura barwy : Ciepłe 2
Ostrość : 16
Redukcja zakłóceń : wył
Redukcja zakłóceń MPEG : wył
Motionflow : standard lub wysokie
Tryb filmu : wył

Ustawienia zaawansowane

Korekcja czerni : wył
Zaawansowane zwiększanie kontrastu : wył
Gamma : 0
Czystość bieli : wył
Żywy kolor : wył

Balans bieli

Wzmocnienie R : -8
Wzmocnienie G : 0
Wzmocnienie B : 0
Przesunięcie R : 0
Przesuniecie G : +2
Przesuniecie B : +1

Pomogło?

profile.country.PL.title
misiek1955
Użytkownik

Witaj
Nie pomogło a w serwisie powiedzieli,że patrząc pod kątem czerń ma prawo robić się niebieskawo-fioletowa i wszystko jest ok. Ja co prawda mam inne zdanie,oglądałem w sklepie i tam było dużo lepiej.
pozdrawiam

Zimny_
Użytkownik

Nie wiem, ciężko ocenić przez forum. Zawsze masz możliwość odwołania się od decyzji serwisu.

Ravi-----
Początkujący

Porównywanie w sklepie czerni to zazwyczaj bardzo zły pomysł, dlaczego? W sklepie masz bardzo silne sztuczne oświetlenie, warunki w których telewizor tak naprawdę po przewiezieniu do domu nigdy nie będzie pracował.... Jeżeli uważasz, że winne było oprogramowanie, można spróbować wymóc na serwisie downgrade softu...

dan_ns
Początkujący

wszystko zalezy od ustawien w telewizorze. Mam HX800 juz ponad pol roku, aktualizowalem kazde oprogramowanie, ktore wychodzilo i nic sie nie dzieje.

Zalezy tez koledzy, co ogladacie. Jeszeli jest to film DVD, czy jakis z TV to na niektorych czern jest niebieskawa. DVD to nie Blu-ray, ze obraz jest idealny.

Sprobujcie obrazu wysokiej jakosci, to sie przekonacie, ze glebia czerni jest w prost idealna.

Zimny_
Użytkownik

Nawiązując do DVD, programów telewizyjnych, filmów z komputera, jak i Blu ray - również warto zwrócić uwagę na jedną bardzo ważną rzecz. Sposób nagrania filmu (jakość kamer itp.), użycie odpowiednich kodeków, dopasowanie parametrów w procesie produkcji materiału i postprodukcji, jak i jakość odbieranego materiału również decyduje o efekcie końcowym - jakim jest jakość obrazu na naszych odbiornikach. Na pewno każda osoba zwróciła uwagę na to, że raz oglądany film jest świetnej jakości, a inny gorszej. Dotyczy to tak samo filmów na Blu ray. Zdarza się, że producenci filmów, koncertów używają gorszej jakości sprzętu - co oczywiście odbija się na jakości nagranego materiału. Doskonałym przykładem na takie zepsucie jakości, jest film "Green Zone". Niby Blu ray, a tu przykra niespodzianka. Była już o nim mowa na forum:
http://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=216&t=7505.

Przy okazji zachęcam do podzielenia się opiniami o filmach i koncertach na Blu ray, w wątkach:
Filmy/ Dokumenty:
http://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=265&t=7546&p=159801#p159801

Koncerty:
http://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=265&t=8106

Można uniknąć przykrej niespodzianki, jak również znaleźć coś ciekawego...