Podziel się wrażeniami!
Witam,
Wiadmo iż funkcja Dynamiczna kontrola LED potrafi wyeliminowac tzw. clouding i z tym nie mam problemu gdzyz w tej kwestii sprawwdza się wyśmienicie - problemem jest natomiast ogladanie filmow z komputera (podłączony kablem HDMI) wyświetalnym z napisami. Niestety przy włączonej funkcji DKL - czy to w trybie standard czy trybie mała - występuje przy ciemnych scenach widocze migotanie obrazu tzn. tv próbuje jakby wyrównac poziom kontarasu wyświetalnego obrazu. Napisy po takim mignieciu robią się bardziej szare. Nie wiem czy jest to wada czy poprostu tak ta fuincja działa, dodam jedynie że na żadnym innym żródle odtwarzania nie zaobserowałem takiego zjawiska.
Witaj,
winę za to może ponosić telewizor, ale również rodzaj sygnału jaki wysyła komputer, program obsługujący film, oraz kodeki. Ta funkcja w zasadzie nie powinna powodować migotania. Na podobny efekt może mieć wpływ "Zaawansowane zwiększanie kontrastu", spróbuj zmniejszyć, albo wyłączyć. Pomogło?
Jeśli oglądając ten sam materiał na komputerze masz do czynienia z cloudingiem to najbardziej prawdopodobna jest wg mnie wersja, że tv "stara się" poprawić jakość obrazu i stąd czasem pojawia się u Ciebie efekt zmian kontrastu. Rozwiązanie zaproponowane przez Zimnego powinno jak najbardziej pomóc. Ewentualnie pozostaje poszukanie lepszej wersji filmu.
Zaawansowane zwiększenie kontrastu jest wyłączone wiec nie w tym jest problem - filmy odtwarzam na macu i może dlatego jest problem on ma inaczej ustawioną gamme niż w PC może w tym tkwi problem sam nie wiem ...
No to ciekawe. Dla testów możesz wyłączyć wszystkie wspomagacze obrazu w telewizorze i zobaczyć efekt. Jeśli będzie bez zmian, tzn. że telewizor nie ma wpływu na te litery. Możliwe, że w komputerze jest włączona opcja związana z kontrastem itp. Nie znam systemu MAC, nie pamiętam czy w sterowaniu grafiką są takie opcje. Jeśli nie system, to może zainstalowane kodeki czy odtwarzacz ma zaznaczoną jakąś funkcje.
testowałem już wszystki ustawienia włączałem wyłączałem - zmieniałem odtwarzacze dalej jest to samo - generalnie nalepiej tej funkcji nie włączać, i pewnie bym tak zrobić gdyby nie clouding może nie jakiś mega duży - ale jednak irytujący (biała plama centralnie na dole ekranu) przy ciemnych obrazach widoczna strasznie - oczywiście serwis sony jaki i samo sony poland robi z ludzi XXXX i wciska że jest to normalne zajwisko ehh życie ... tv za 10 tyś a tu takie kwiatki sorry za OT ale nie jestem zadowolony z tego TV ...
Edytowano 11.05.2011
Proszę nie używać słów które mogą kogoś obrazić.
Zimny.
Zjawisko ma prawo występować przy kiepskim materiale. Wspominane funkcje mają za zadanie je ograniczać a w pozytywnej wersji nawet eliminować. Przecież na materiale z BR nie będziesz miał tego problemu;) Tak więc to nie do końca tv jest winny bo z niczego cudów nie da się wyciągnąć.
Jeśli uważasz, że masz niesprawny telewizor - zgłoś na serwis. Poniżej link:
http://support.sony-europe.com/tvhc/tv/lcd/lcd.aspx?site=odw_pl_PL&m=KDL-55NX810
Serwis przyjedzie do Twojego domu i oceni możliwe usterki.
haha - tak serwis był u mnie w domu 2 razy potwierdził że występuje clouding ale decydenci w sony poland twardo uważają że to jest norma w tego typu telewizorach - dla mnie jest to żenujące bo od tv za 10k moża chyba troche więcej wymagać. Nikt mnie nie informowal w instrukcji czy w reklamie albo na stronie sony że jest to typowa cecha tego odbiornika - sorry ale dla mnie takie rzeczy sa nie do przyjęcia.