anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony Brawia 40EX500

profile.country.pl_PL.title
Tomasz9
Początkujący

Sony Brawia 40EX500

Witam . Sony Brawia 40EX 500 .Mam go od 14 listopada 2010.
Co do jakosci obrazu z analogu np dekoder polsatu,cyfry ,TNK podlączonego do eurozlacza to naprawdę nie daje sie z tego korzystać zmiana nastaw z ustawień standardowy na żywy czy wlasny nie wnosi żadnych rewelacji obraz jest ogólnie ujmując mętny cienmy jeśli mam go porównać z Samsungiem seria C550 zdecydowanie tańszym to na owym Samsungu obraz jest idealny a na tym Soniaku nie do patrzenia totalna porazka .Zastanawiam sie jaka misja przyświecala stowrzeniu funkcji scena jak manipulując tym klawiszem na kanalach HD ja tam zasadniczej różnicy nie widzę. Cyfra poprzez HDMI na kanalach HD jakoś tam odbiera ale żadna rewelacja .Totalna pomylaka. Pozostale uwagi identyczne jak kolega j-saw.Nawiazując do odbioru naziemnego ten model posiada wyjątkowo tępy tuner naziemnej cyfrowej bo samsung bez problemu odbiera na 42 kanale pakiet cyfrowy a soniakowatym wynalazek w żadnym trybie szukania jakoś nie odnajduje muszę go w innym miejscu przetestowć.Do tej pory bylem zadowolonym urzytkownikiem SONY KV2184 który do dziś mi dziala ale tego typu telewizory tworzyli fachowcy,natomiast aktualne Sony Brawia to jest poprosu totalna pomylka .Mam nadzieję ,że uda mi się ten wynalazek odsprzedać i zapomnieć o calej tej sprawia póki co zakazalem kupować to cudo moim znajomym którzy przymierzali sie do zakupu Sony jako dobraj marki bo z tej marki tylko nazwa pozostala.Wracając do obslugi kanalów w systemie naziemnym analogowym podczas przelaczania kanalów pojawia się na kilka sekund pas wyciemniajacy w górnej części ekranu z nr kanalu ja pytam po co?.Nie dosyć ,ze program jest w panoramie np pr2 jest logo i inne info to jeszcze sony wymyślilo wyciemnianie górnej części ekranu podczas przelaczania programów i nie ma innego oprogramowania dostępnego które by tą funkcje niwelowalo a wystarczalby np numerek po prawej czy lewej a nie zaslona na 1/3 ekranu ale ktoś poprostu nad tym nie myślal .Nie wiem ile jest prawdy w tym że owe modele wykonane są na matrycy samsunga ale może ktoś na to pytanie odpowie.Reasumując gorąco nie polecam tego modelu naprawdę szkoda nerwów .Dzwoniąc na serwis czy obsugę klienta co oni mogą poradzić oni są od usuwania typowych usterek na jokość obrazu czy tam oprogramowanie nie mają wplywu poprosyu tak te modele są stworzone ogólnie do kitu.Telewizor ma tez sporo zalet np ladną obudowę.Może znajdzie sie ktoś na forum kto ma pomysl jak pozbyć się wyciemniającego paska podczas przelączania programów z naziemnej .Pozdrawaiam

13 ODPOW. 13
Zimny_
Użytkownik

A skąd masz sygnał obrazu (jakiś dekoder, naziemna, kablówka)? Przy podłączeniu przez dekoder, najlepiej ustawić format obrazu w ustawieniach dekodera. Wtedy sygnał przychodzi odpowiednio ustawiony. Druga sprawa, różne kanały mają też "swoje" formatowanie.

Tomasz9
Początkujący

Poczytaj osatni czlowieku caly post a następnie glos zabieraj bo nie znasz modelu i nie wiesz o co chodzi. Podczas przelączania programów z naziemnej zalącza się przyslona na kilka sekud wyciemniajaca 1/3 ekranu i z poziomu menu nie idzie tego wylaczyć jest to "zaraza"dotycząca soniaka na którą nie jeden narzeka.

Tomasz9
Początkujący

Widzę ,ze moderator "Zimny " czuje temat i zna się na modelu o którym mowa .Wiem ,że będziesz bronil marki Sony bo byla to kiedyś dobra marka dziś z niej tylko nazwa pozostala.Mój sony 40EX500 napędzany jest z cyfry plus i zestawu kanlów HD .Pod ten sam dekoder zapiąlem samsunga C650 i jakość jest o niebo lepsza . Nie polecam EX500 to poprostu szajcowaty sprzęt, są to modele upakowane bajerami które raczej do niczego się nie przydają. Nie wiem jak z trwalością seri EX500 może okażą się bezawaryjne oby ,ale jakosć obrazu pozostawia wiele do życzenia . Pozdrawiam moderatora "Zimny "dzękuję za dorady, znasz temat ,wiesz o co chodzi ,jesteś wlaściwym czlowiekiem na wlaściwym miejscu ale jakości produktu który jest zknocony w fazie produkcji nie poprawimy .

Zimny_
Użytkownik

Nie widzę powodu, aby cokolwiek bronić Każdy może mieć swoje zdanie na temat produktów czy marki. Nie da się usatysfakcjonować wszystkich. Ludzie są różni, jednemu podoba się to, innemu coś innego. Po to jest wolny rynek, dużo firm produkujących różny asortyment o różnej charakterystyce - aby móc dobrać sprzęt do swoich potrzeb. Dużą mądrością wykazują się osoby potrafiące to zrobić, a do tego nie potrzeba wyjątkowej wiedzy. Ja nie jestem osobą wszechwiedzącą, nie uważam się za taką, ale staram się zrozumieć pewne rzeczy, ograniczenia jakie daje technologia itd. Poza tym każdy w prosty sposób może zweryfikować to co piszę na temat EX500 - idąc do sklepu i poświęcając parę chwil na zabawę z tym sprzętem!
Zakup np. telewizora to jedno, ale bardzo ważną rzeczą jest skonfigurowanie go do swoich preferencji. Jeśli narzekasz na jakość obrazu, poświęć trochę czasu na te ustawienia. Telewizor ma dużo możliwości - trzeba je wykorzystać. Napisałeś, że masz Cyfrę HD, może kabel jest kiepskiej jakości? Nie staram się wcisnąć Ci, że białe jest czarne i na odwrót. Możesz mieć swoje zdanie, może ten obraz Ci nie pasować - ale spróbuj - nic nie kosztuje a może tylko przynieść Ci satysfakcję. EX500 ma dobre opinie, ogromna ilość osób podziela moje zdanie. Sam mam W5500 (jest to model z poprzedniego sezonu, prawie niczym nie różni się od EX500) i jestem z niego bardzo zadowolony. Oczywiście, jakość droższych telewizorów będzie lepsza - nit ulega to wątpliwości. Jeśli może być lepsza, tzn że w EX500 nie jest super. Ale telewizory również dzielą się na półki cenowe związane z jakością.... Jak w każdej branży.