Podziel się wrażeniami!
Cześć wam wszystkim. Mam Sony KDL-40EX500 od 3 dni, a wczoraj kupiłem 2,5 calowy dysk twardy samsunga 320 gb. Myślałem,że naciesze się wysoką jakością oglądanych filmów. Niestety myliłem się. Tv czyta Divxy, ale nie chce odczytać istotnego popularnego coraz bardziej formatu jakim jest mkv. Chciałem sobie obejrzeć film w jakości 720p hd ready w matrosce, bo wtedy bym się przekonał jakimi dużymi możliwościami dysponuje ten telewizor lcd.Wczoraj zaktualizowałem oprogramowanie tego tv i nic to nie nie pomogło. Jestem bardzo zawiedziony, bo liczyłem na tą markę (jestem przywiązany do Sony od małego dziecka, telewizory CRT działały bardzo długo), ale się przeliczyłem. TV kosztuje niemałe pieniądze, a czuje się jakbym był "nabity w butelkę". Po co wychodzą aktualizacje do oprogramawania tych lcd skoro nie ma istotnej poprawki jaką jest możliwość odtwarzania plików mkv. Czy powinienem kupować specjalnie do tego tv odtwarzacz blu ray co czyta pliki mkv??? To jest jakiś absurd,marnotrawstwo pieniędzy. Mój znajomy ma blu ray player Sony BDPS370 i na moich oczach odtwarzał mkv. Zauważyłem również, że ten tv ex500 ma podobny wygląd oprogramowania do tego blu ray playera (chodzi mi tu o wygląd, podobne ikonki, czcionka w menu, nawet taki sam sposób poruszania się po menu i po głównych ustawieniach).Sony powinno się wstydzić. To telewizory Samsunga odtwarzają mkv, a Sony nie. To jest kompromitacja firmy na tym polu. Czy w ogóle jest szansa na to, żeby wyszła jakaś ważna poprawka tego problemu, który tu opisałem????????????
P.S. Z telewizora, jego bardzo ładnego obrazu, funkcji jestem zadowolony, ale kupiłem go też do oglądania filmów. Po prostu jest mi przykro, że taka firma światowej klasy zapomniała o takim drobnym szczególe.
Czy bez sensu o już zależy od użytkownika jak dla mnie możliwość podłączenia dysku twardego ze swoimi zbiorami jest bardzo praktycznym rozwiązaniem, beż konwertowania w locie etc. Chociaż fakt urządzonko mogłoby być trochę tańsze bo pojawia się dylemat czy SMP-N100 czy np. s370...
Ravi napisał(a):
Czy bez sensu o już zależy od użytkownika
Ravi napisał(a):
jak dla mnie możliwość podłączenia dysku twardego ze swoimi zbiorami jest bardzo praktycznym rozwiązaniem, beż konwertowania w locie etc.
Ravi napisał(a):
Chociaż fakt urządzonko mogłoby być trochę tańsze bo pojawia się dylemat czy SMP-N100 czy np. s370...
froncek7 - Bardzo fajny sposób na napisy i do tego bardzo fajnie opisane Ja to robiłem trochę inaczej. Niestety dłużej i trudniej. Też z przyjemnością skorzystam z Twojej porady.
Co do tych urządzeń i rozwiązań Sony. Też to zauważyłem i jestem takiego samego zdania jak Ty. Nie wiem jak to wygląda od strony strategii Sony, ale sądzę że powinni skupić się na takich właśnie rozwiązaniach. Po pierwsze, wszystkie produkty powinny mieć w "standardzie" takie rzeczy jak obsługa nie tylko FAT32, ale i NTFS, więcej formatów po USB itp.
Urządzenie typu "kombajn od wszystkiego" to właśnie SMP-N100 . Posiada mnóstwo funkcji multimedialnych, ale np mi brakuje jednej funkcji. Fakt, wtedy kosztowało by jeszcze drożej, ale ostro zastanowiłbym się nad kupnem takiego czegoś. Chodzi o wbudowany twardy dysk. Po WiFi mógłby łączyć się z komputerami i służyć jako sieciowy dysk twardy. Możesz bezprzewodowo zgrywać na niego filmy itd. Do tego możliwość nagrywania materiału z telewizji. Może kiedyś takie coś będzie... Ha, a jeszcze lepiej jakby była możliwość podłączenia do Bravii samego dysku twardego, a Bravia miałaby oprogramowanie które pozwala na wykorzystanie tego dysku właśnie w ten sposób...
Zimny, dokładnie Cię rozumiem.
Ileż to razy już zastanawiałem się nad kupnem jakiegoś pudełka co otworzy "wszystko". Za każdym razem po przejrzeniu tego co jest na rynku, dochodziłem do wniosku, że nie warto dopłacać, bo TV zrobi "prawie" to samo z małymi brakami.
Tak jak mówiłem parę postów wcześniej. Jeżeli tylko udałoby się SONY dodać obsługę napisów z kontenera m2ts, to ja chyba bym już takiego urządzenia nie szukał więcej
PS. Poniżej ciekawa korespondencja z serwisem:
na moje pytanie:
"A czy w związku z tym, telewizor potrafi otworzyć napisy przy odtwarzaniu np. m2ts? Czy to zewnętrzne, czy to zawarte w kontenerze, jako dodatkowa ścieżka?"
Odp:
"Telewizor umożliwia odtwarzanie plików tekstowych zaimplementowanych w materiał filmowy"
Drążę więc temat dalej:
"Jak należy postępować, aby te napisy odtworzyć? Są ku temu jakieś specjalne wymagania?
Jeszcze raz podkreślam, chodzi mi o napisy zawarte w materiale jako osobna ścieżka (czyli mam 1 plik np. m2ts w którym są trzy ścieżki: video, audio i napisy a plik uruchomiony przez USB). Co należy wybrać na pilocie aby te napisy włączyć lub wyłączyć?"
Odp:
"Aby była możliwość odtwarzania napisów powinien Pan je zaimplementować w plik video. Po synchronizacji napisów z plikiem video napisy powinny startować automatycznie z filmem"
Potem zaprzestałem dalszego drążenia, z ciągłą dozą niepewności, czy to ja nie rozumiem o co Panu w serwisie chodzi, i rzeczywiście się da, tylko ja, mimo wielu prób, nie wiem jak?
Może ktoś pokusi się również o próby lub ewentualne "przetłumaczenie" o co kaman? Jedyne co mi przychodzi do głowy, to że Pan z serwisu mówił o ponownym renderingu filmu z napisami nałożonymi na film. Ale niestety ja nie o to pytałem...
Może kolejne modele będą miały te cechy, na których nam zależy. A najlepiej byłoby, jakby była możliwość wprowadzenia zmian w uaktualnieniach firmware. No cóż, trzeba poczekać...
A widziałeś Internet TV Sony? Masz w tym wątku:
viewtopic.php?f=222&t=7062
Co do korespondencji, może chodziło im o zmuxowanie napisów w film
Fajna opcja, ale ja kupiłem TV na lata a nie do nowszej, lepszej wersji
No i to Edge LED. Tak długo jak długo to będzie Edge, nie jestem zainteresowany
froncek7 napisał(a):
Fajna opcja, ale ja kupiłem TV na lata a nie do nowszej, lepszej wersji
froncek7 napisał(a):
No i to Edge LED. Tak długo jak długo to będzie Edge, nie jestem zainteresowany