anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

SONY KDL 40W4000 problem z EPG

michzat
Początkujący

SONY KDL 40W4000 problem z EPG

Witam,
Jestem nowy na forum, szukałem ale nie udało mi się znaleźć rozwiązania mojego problemu.
Mam problem z EPG, prawie nie ma danych. Kompletny brak opisów programów, nazwy programów są w ilości szczątkowej. Reasumując mam EPG ale tak jakbym go nie miał. Wcześniej do tv wpięty był dekoder cyfrowy i tam wszystko było w porządku.
Sygnałem cyfrowym dla tv jest kablówka (Tesat Poznań).
Do TV włożony jest moduł Conax do niego karta dostępowa.
Być moze miał ktoś podobny problem, na forum spotkałem się tylko z problemem polskich czcionek, nic o braku EPG.
Jakieś pomysły, będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
michzat

3 ODPOW. 3
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Witaj,
przyczyną może być moduł CAM. Nie znam tego dostawcy telewizji, ale może mają możliwość aktualizacji oprogramowania w module - dodania kodowania EPG kompatybilnego z W4000.
Pozdrawiam,
Zimny.

piotrkt
Początkujący

Mam to samo na KDL 32W5500 i to jest ewidentna wina Sony po prostu nie wczytuje się EPG z DVB-C i moduł CAM nie ma na to żadnego wpływu, bo bez modułu też nie wczytuje. Ja sam monitowałem o poprawę, softu ale to nic nie daje tak mają wszystkie modele telewizorów sony. Samsungi radzą sobie trochę lepiej, bo jest EPG, ale zamiast pl liter są krzaczki. Ogólnie to producenci olali DVB-C, bo twierdzą, że kablówki dają tunery, ze nie ma specyfikacji dla sygnału DVB-C i to jest wina operatora telewizji kablowej. A wystarczyłoby wziąć pierwszy lepszy Setbox z kablówki i sprawdzić, jakie parametry są dla EPG i takie ustawić w TV, bo wszystkie kablówki używają SetBoxów tej samej firmy i tam EPG działa bez problemów. Nawet jak by ustawienia były w konflikcie z tymi od DVB-T gdzie EPG działa dobrze to przecież można udostępnić dwie wersje, softu do wgrania jedna na DVB-C jedna na DVB-T bo i tak dwóch naraz nie można zaprogramować i osoba, która ma kablówkę nigdy nie będzie miała jednocześnie naziemnej a osoba, która ma naziemną nie będzie miała jednocześnie kablówki

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Można to na wiele sposobów rozważać. Czyja wina - do końca nie wiadomo. Producenci telewizorów trzymają się standardów obowiązujących w większości krajów. Niestety, producenci oprogramowania do modułów i miejskich kablówek nie zawsze czują się w obowiązku pracy w przyjętych standardach.