anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

SONY KDL37EX500 - problemy z funkcjami

profile.country.pl_PL.title
jarentos
Początkujący

SONY KDL37EX500 - problemy z funkcjami

Witam
1,5-roku temu kupiłem mój telewizor i walczę....
1. Otóż, mam problemy w funkcją ULUBIONE (serduszko na pilocie). Otóż funkcja ta ładuje mi się ok 7 sekund. Wydaje mi się że nie jest to normalne. Moje łącze internetowe ma 10Mb/s /0,96Mb/s.
2. Drugi problem to funkcja GUIDE która wyświetla spis programów. Bardzo często nie mam załadowanego spisu programu ( "Brak informacji o zdarzeniach"). Dziś jest a jutro go nie ma. Poza tym mam120 programów i nie ładuje mi całego spisu programów. Zrobi to wówczas jeśli włączyłbym te wszystkie programy.
Liczę na jakieś informacji jak to jest w waszych TV lub jak to powinno być.
Pozdrawiam
John

7 ODPOW. 7
stubbs.
Użytkownik

jarentos napisał(a):

Witam
1,5-roku temu kupiłem mój telewizor i walczę....

Masz bardzo fajny TV, który był wychwalany pod niebiosa i wraz z rozwojem technologii ludzie z łezką wspominają ten model więc nie poddawaj się ;) .

jarentos napisał(a):

1. Otóż, mam problemy w funkcją ULUBIONE (serduszko na pilocie). Otóż funkcja ta ładuje mi się ok 7 sekund. Wydaje mi się że nie jest to normalne. Moje łącze internetowe ma 10Mb/s /0,96Mb/s.

Łącze 10Mb/s rzeczywiście nie jest słabe ale uczulam na stabilność tego łącza.
Opisz w jaki sposób masz podłączony TV do sieci? Kabel a może router? W jakiej odległości i np co stoi na przeszkodzie sygnałowi z routera?

jarentos napisał(a):

2. Drugi problem to funkcja GUIDE która wyświetla spis programów. Bardzo często nie mam załadowanego spisu programu ( "Brak informacji o zdarzeniach"). Dziś jest a jutro go nie ma. Poza tym mam120 programów i nie ładuje mi całego spisu programów. Zrobi to wówczas jeśli włączyłbym te wszystkie programy.

Tutaj nie mam pomysłu więc proponuję kontakt z POMOCĄ TECHNICZNĄ SONY

Pozdrawiam Stubb
arik92
Użytkownik

Co do pytania nr 2, to skoro piszesz, że masz 120 programów to domyślam się, że korzystasz z kablówki cyfrowej (DVB-C). Kanały w telewizji cyfrowej są umieszczone w multipleksach, każdy multipleks znajduje się na innej częstotliwości. Włączając na jakiś kanał spis programów zostanie pobrany dla tego kanału oraz dla innych kanałów znajdujących się w tym samym multipleksie, natomiast aby spis programów został pobrany na kanałach z innego multipleksu to trzeba włączyć któryś z kanałów z danego multipleksu i takie zachowanie będzie w TV marki Sony oraz u innych producentów TV czy w tunerze kablowym.

Mylagos
Użytkownik

Witam.
Wypowiem się co do pierwszego punktu. 7 sekund moim zdaniem nie jest rzeczą dziwną. Optymalizacja oprogramowania praktycznie nigdy nie jest idealna, o tym trzeba pamiętać :)

jarentos
Początkujący

Chciałem przypomnieć koledze MALAGOSOWI, że jest to funkcja ULUBIONE, więc 7s jest pomyłką.
Telewizor podłączony mam do sieci poprzez kabel, (kabel-router-kabel). Internet działa w komputerze bez problemu. obraz z sieci leci bez zacinania się. Dostalem jakiś starszy model na podmianę i funkcja ulubione odpala się w max 1 s ( telewizor ten co prawda nie ma podłączenia do sieci).

Zimny_
Użytkownik

Spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne, może przyspieszy. Po przywróceniu będzie wymagana ponowna konfiguracja telewizora (wyszukiwanie kanałów itp.). 7sek o faktycznie trochę czasu jest. Nie mam już tego modelu, więc nie sprawdzę jak to wgląda u mnie. Ale nie przypominam sobie 7 sek czekania.

NortonPL
Początkujący

To chyba mało widziałeś. U innych producentów oraz na dekoderze kablówki ładuje się całość EPG. U mnie na badziewnym dekoderze można było ustawić godzinę w której pobierał EPG (np. 4:00) i po kłopocie. To co prezentuje Sony to jakieś wielkie nieporozumienie. Kupiłem właśnie 46HX750 i mam dokładnie to samo. Tak trudno pobrać całe EPG raz na dzień lub na żądanie i zapisać w pamięci. Przecież to śmiesznie mała ilość danych z którą poradziłby sobie nawet kalkulator.

stubbs.
Użytkownik

Zawsze możesz zadać to pytanie bezpośrednio do Sony. Korzystając z formularza będzie najszybciej:

http://www.sony.pl/support/pl/contacts/tvhc/email

Wczytywanie EPG tak na chłopski rozum powinno być bezproblemowe - zarówno jeśli chodzi o czas pobierania (małej ilości) danych jak i wyświetlania całości EPG.

Inną (chyba szybszą) opcją jest telefon do pomocy działu technicznego Sony:

http://www.sony.pl/support/pl/contacts/tvhc

W sprawie posprzedażowej pomocy technicznej możesz się z nami skontaktować

za pośrednictwem usługi:

0 801 382 462

(koszt połączenia wg taryfy operatora)

Godziny otwarcia :

Poniedziałek-Piątek 9.00 – 18.00

w dni wolne od pracy nasze centrum kontaktów jest nieczynne.

Pozdrawiam Stubb