Podziel się wrażeniami!
Witam
1,5-roku temu kupiłem mój telewizor i walczę....
1. Otóż, mam problemy w funkcją ULUBIONE (serduszko na pilocie). Otóż funkcja ta ładuje mi się ok 7 sekund. Wydaje mi się że nie jest to normalne. Moje łącze internetowe ma 10Mb/s /0,96Mb/s.
2. Drugi problem to funkcja GUIDE która wyświetla spis programów. Bardzo często nie mam załadowanego spisu programu ( "Brak informacji o zdarzeniach"). Dziś jest a jutro go nie ma. Poza tym mam120 programów i nie ładuje mi całego spisu programów. Zrobi to wówczas jeśli włączyłbym te wszystkie programy.
Liczę na jakieś informacji jak to jest w waszych TV lub jak to powinno być.
Pozdrawiam
John
jarentos napisał(a):
Witam
1,5-roku temu kupiłem mój telewizor i walczę....
jarentos napisał(a):
1. Otóż, mam problemy w funkcją ULUBIONE (serduszko na pilocie). Otóż funkcja ta ładuje mi się ok 7 sekund. Wydaje mi się że nie jest to normalne. Moje łącze internetowe ma 10Mb/s /0,96Mb/s.
jarentos napisał(a):
2. Drugi problem to funkcja GUIDE która wyświetla spis programów. Bardzo często nie mam załadowanego spisu programu ( "Brak informacji o zdarzeniach"). Dziś jest a jutro go nie ma. Poza tym mam120 programów i nie ładuje mi całego spisu programów. Zrobi to wówczas jeśli włączyłbym te wszystkie programy.
Co do pytania nr 2, to skoro piszesz, że masz 120 programów to domyślam się, że korzystasz z kablówki cyfrowej (DVB-C). Kanały w telewizji cyfrowej są umieszczone w multipleksach, każdy multipleks znajduje się na innej częstotliwości. Włączając na jakiś kanał spis programów zostanie pobrany dla tego kanału oraz dla innych kanałów znajdujących się w tym samym multipleksie, natomiast aby spis programów został pobrany na kanałach z innego multipleksu to trzeba włączyć któryś z kanałów z danego multipleksu i takie zachowanie będzie w TV marki Sony oraz u innych producentów TV czy w tunerze kablowym.
Witam.
Wypowiem się co do pierwszego punktu. 7 sekund moim zdaniem nie jest rzeczą dziwną. Optymalizacja oprogramowania praktycznie nigdy nie jest idealna, o tym trzeba pamiętać
Chciałem przypomnieć koledze MALAGOSOWI, że jest to funkcja ULUBIONE, więc 7s jest pomyłką.
Telewizor podłączony mam do sieci poprzez kabel, (kabel-router-kabel). Internet działa w komputerze bez problemu. obraz z sieci leci bez zacinania się. Dostalem jakiś starszy model na podmianę i funkcja ulubione odpala się w max 1 s ( telewizor ten co prawda nie ma podłączenia do sieci).
Spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne, może przyspieszy. Po przywróceniu będzie wymagana ponowna konfiguracja telewizora (wyszukiwanie kanałów itp.). 7sek o faktycznie trochę czasu jest. Nie mam już tego modelu, więc nie sprawdzę jak to wgląda u mnie. Ale nie przypominam sobie 7 sek czekania.
To chyba mało widziałeś. U innych producentów oraz na dekoderze kablówki ładuje się całość EPG. U mnie na badziewnym dekoderze można było ustawić godzinę w której pobierał EPG (np. 4:00) i po kłopocie. To co prezentuje Sony to jakieś wielkie nieporozumienie. Kupiłem właśnie 46HX750 i mam dokładnie to samo. Tak trudno pobrać całe EPG raz na dzień lub na żądanie i zapisać w pamięci. Przecież to śmiesznie mała ilość danych z którą poradziłby sobie nawet kalkulator.
Zawsze możesz zadać to pytanie bezpośrednio do Sony. Korzystając z formularza będzie najszybciej:
http://www.sony.pl/support/pl/contacts/tvhc/email
Wczytywanie EPG tak na chłopski rozum powinno być bezproblemowe - zarówno jeśli chodzi o czas pobierania (małej ilości) danych jak i wyświetlania całości EPG.
Inną (chyba szybszą) opcją jest telefon do pomocy działu technicznego Sony:
http://www.sony.pl/support/pl/contacts/tvhc
W sprawie posprzedażowej pomocy technicznej możesz się z nami skontaktować
za pośrednictwem usługi:
0 801 382 462
(koszt połączenia wg taryfy operatora)
Godziny otwarcia :
Poniedziałek-Piątek 9.00 – 18.00
w dni wolne od pracy nasze centrum kontaktów jest nieczynne.