Podziel się wrażeniami!
Witam, czy może mi ktoś pomóc?. Mój soniak S370 mam podłączony do TV Sony Bravia kablem HDMI, natomiast do amplitunera podłączony jest kablem czincz stereo celem odsłuchiwania muzyki. No i tutaj tkwi problem: włączam cokolwiek płytę audio czy mp3 przez USB to jakość dźwięku rewelka, jednak gdy wyłączę tv gdyż do słuchania muzyki nie musi być włączony, wtedy szarpie dźwiekiem, TV włączę dźwięk powraca do normy? O co tutaj chodzi? wszelkie ustawienia nic nie dają? Czy ktoś ma taki sam problem? Czy to jest normalne czy też usterka? Przecież to jest bez sensu abym przy odsłuchiwaniu muzyki musiał mieć włączony telewizor!
Dwie wskazówki z mojej strony.
#1Spróbuj podłączyć TV i Blu-Raya do prądu na osobnych listwach. Może Twoje ma jakieś przebicie pola magnetycznego. Jeśli to pomoże, postaraj się wymienić listwę na nową.
#2 Spróbuj chwilowo odłączyć kabel HDMI. Jeśli to pomoże - wymień kabel HDMI na taki który ma osłonę magnetyczną (chyba tak to się nazywa) - z takim zgrubieniem przy jednej wtyczce.
Oczywiście napisz jak poszło
stubb napisał(a):
osłonę magnetyczną (chyba tak to się nazywa) - z takim zgrubieniem przy jednej wtyczce.
Dokładnie o to mi chodziło , tylko człowiek gubi się już w tym natłoku nazw i określeń.
Dla laików wygląda to jak wąż po objedzie .
podłączyłem odtwarzacz i tv na osobnych listwach, nawet na różnych gniazdkach, niestety nic to nie dało, jednak gdy leci muza i wyłączę tv, po kilku minutach znowu szarpie dżwiekiem. Wtedy z gniazda w tv odłączam kabel hdmi i szarpanie mija. Jutro będę kombinował z samym kablem, sprawdzę czy jego wymiana coś zmieni i dam znać. Pozdrawiam.
Jak na moje oko już znalazłeś przyczynę, teraz pochwal się co dała wymiana kabla HDMI, bo moim zdaniem tu jest cała przyczyna.
Powodzenia!
No niestety wypróbowałem 5 kabli HDMI i lipa, za każdym razem po około 2 minutach dźwięk przerywa, a niestety nie pójdę kupić nie wiadomo jakiego kabla jak nie będę miał pewności bo okaże się że wywalę kasę i nic to nie da.Już nawet zastanawiam się czy wina stoi po stronie tv? No ale wcześniej miałem odtwarzacz DVD i odtwarzacz multimedialny i nie było problemów.Czy ma ktoś jeszcze jakiś pomysł? Błagam!!
Dziwna sprawa .
W jakiej odległości masz BDP od TV? Choć to nie powinno rzutować na odtwarzanie dźwięku, gdyż jeden i drugi sprzęt nie powinien wytwarzać wokół siebie tak mocnego pola aby zakłócać inny sprzęt.
TV wisi na ścianie a odtwarzacz i amplituner w komodzie pod tv. Ale wątpię aby odległość miała znaczenie. W sprawie tej zwróciłem się do sony, może mi odpowiedzą i wtedy dam znać. Pójdę jeszcze jutro do kogoś z odtwarzaczem i sprawdzę na innym tv i wzmacniaczu czy coś sie takiego dzieje.Po próbach dam znać.
witam! napisz jaki to amplituner moim zdaniem ampli moze swirowac i proboje podac dzwiek i cyfrowo i analagowo.byc moze musisz ustawic jezeli jest to amplituner sony , pokretlem imput selector na analog przy sluchaniu muzyki wtedy nie bedzie zaklocen.sprobuj i napisz czy pomoglo.pozdr