Podziel się wrażeniami!
witam!!!zauwazylem ze sony wycofalo z oferty odtwarzacze cd.czy ktos wie cos o nastepcach i czy pojawia sie w sprzedazy?pozdrawiam
tomdm - widać ZIP nie do końca jest zoptymalizowany pod zapis muzyki. W zapisie WAV jest sporo informacji, które nie wpływają na sam dźwięk, a są zapisywane. Po prostu ZIP nie wie co jest potrzebne, a co nie. A taki kodek mp3 wie co interpretuje i wywala to czego człowiek nie słyszy. Tak samo FLAC i Atrac. A tego atrac-a to zabiła uciążliwość konwertowania (bo wtedy odtwarzacze Sony nie czytały MP3) i zamkniętość (dostępny tylko w Sony). Oczywiście Sony chciało uprzykrzyć życie piratom, niestety pozostało samo na placu boju. Spora liczba użytkowników przez to go nie lubiła i upadło.
bo wycinane są częstotliwości powyżej 20kHz, czyli poza zakresu słyszalności normalnego człowieka
tomdm napisał(a):
także słysze różnicę przy MP3 128, 192 i 320
Pieniążek, nadzieja umiera ostatnia
pozostają obecnie portale aukcyjne - w Allegro widzę mają 2 starsze ES-y
:smileyarrow: http://allegro.pl/listing.php/search?string=sony+scd&sourceid=Mozilla-search
w naszym Ebay-u lipa
http://www.ebay.pl/sch/i.html?_nkw=sony+scd&_sacat=0&_odkw=sony+scd-xa&_osacat=0&_trksid=p3286.c0.m270.l1313
u sąsiadów ciut lepiej
http://www.ebay.de/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p5197.m570.l1313&_nkw=sony+scd&_sacat=See-All-Categories
ostatniego XA5400ES nie ma już nigdzie w sprzedaży (był wyprodukowany w ograniczonej ilości) i nawet niektórzy chętni z Zachodu jak czytałem na forum SA-CD.net, nie zdążyli się załapać, widzę, że jest na amerykańskim Ebay 2-letnia używka,
http://www.ebay.com/itm/Sony-SCD-XA5400ES-CD-Player-/320877703272?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4ab5cd3068
ale oni mają INNY prąd i raczej nie wysyłają takich zabawek za Ocean do Europy.
Widzę w wątku "5700ES" że pytasz o chodliwość XA5400ES teraz, jak piszę ciut wyżej, dzisiaj już nie chodzi jako nowy, bo go nie ma w sprzedaży, jak był to w zależności od okresu był na poziomie 4,5-5 tyś.zł a jak skoczył $ i Euro to był nawet po ponad 6 tyś.zł.
Ja kupiłem w 2009 w salonie za... nieważne ile .
Wychwyciłem jeszcze jedną rzecz, o której muszę Ci tu napisać.
Jak czytam inne wątki, gdzie się udzielasz, jesteś pozytywnie i na serio "nakręcony" na nowego STR-DA3700ES. OK i tak trzymać :smileythumbsup:, ale jako praktykujący te zabawki od połowy zeszłej dekady, powtórzę się jeszcze raz tutaj w dobrej wierze
- pisałem o tym tu jako minus, dostając konkretne riposty, że to już przeszłość
:smileyarrow: https://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=12&t=12080
Jeśli nabędziesz STR-DA3700ES, bo piszesz, że raczej nie kupisz STR-DA5700 ze względu na cenę i dalej jak piszesz, że chciałbyś nabyć ES-a CD w dobrej cenie używkę jakiś poprzedni model a nie uda Ci się nabyć XA5400ES (na dziś trudna sprawa )
to lojalnie podpowiadam - poprzednie CD Sony ES to były raczej SACD ES, które z tyłu poza chinchami stereo i wyjściem optycznym oraz koaksjalnym miały dodatkowo analogowe wyjścia multichannel 5.1 dla mixu 5.1 multichannel na płytach SACD. Żebyś sam sobie nie strzelił gola - kupisz starsze SACD ES z analogowym m-ch 5.1 i pozostaniesz w ... bo jak pisałem wyżej 3700 jest właśnie o to wejście WYCIĘTY (sprawdź foto tyłka - 5700 je ma 3700 nie). Tylko XA5400ES (na razie jako jedyny - nawet konkurencja tego nie podłapała), może grać z SACD w m-ch 5.1 po HDMI (od wersji kabla 1.3 - wcześniej Sony wykorzystywało w poprzedniku XA9000ES złącze I-Link). Przemyśl więc ten temat dogłębnie, żebyś sam nie wpadł w pułapkę, i sam sobie nie zamknął drogi świadomie się ograniczając. Jeżeli trafi Ci się starszy ES SACD z analogowym wyjściem multi-ch 5.1 to mimo wszystko pomyśl o 5700 i dozbieraj więcej kasy na niego, albo (gorzej) 3600, 5600, bo z tym co masz w stopce, widzę, że w STR-DA2400 to złącze masz a twój Blu-Ray BDP-S560 SACD po HDMI (LPCM) jeszcze nie czytał, ale jako praktykujący 5.1 z SACD, gdybyś się dochrapał takich klocków które m-ch z SACD pociągną, to w ciemno polecam Ci nie zastanawiaj się i kup puki to jeszcze możliwe tylko, albo aż 3 powiedzmy referencyjne płyty dla SACD 5.1 - 1. 30-rocznicowe Pink Floyd Dark Side of the Moon, 2. Dire Straits Brother in Arms i jako 3 np. któryś z Remasterów DM, Genesis We Can't Dance, Schillera Leben lub Propagandę A Secret Wish no i może jako bonus coś z muzyki klasycznej np. któryś z noworocznych koncertów Filharmoników Wiedeńskich albo 9 Symfonię Bethovena.
Usłyszysz coś nowego i innego na tych płytach, czego nie ma w stereo.
Polecam cierpliwość, rozwagę i monitorowanie aukcji, a jak się uda to z przyjemnością powitam w klubie Sony (SA)CD ES.
Tomasz
tom tak pisalem ze 5700es poza moim zasiegiem ale nagrzalem sie na 5400es. widzialem go na angielskim ebayu za 600 funtow i myslalem ze cena oscyluje w tej okolicy ale jak mowisz ze 5000,6000 tys to faktycznie trzeba bedzie poszukac starszych esow. nie sadzilem ze tak stoja w cenie.widocznie ten gosc co sprzedawal 5400es za 600 funtow byl w akcie desperacji.A powiedz mi jeszcze Tom co sadzisz o cd 1200 es mam do kupienia za dobra stawke w idealnym stanie
Pieniążku jak twoje poszukiwania? znalazłeś coś, na coś się zdecydowałeś?
w temacie CD o które pytałeś mogę Ci w 100% polecić ten link
:smileyarrow: http://www.ebay.de/itm/Sony-SCD-XA3000ES-SACD-Spieler-neue-laser-/190653782617?pt=DE_Elektronik_Comp...
i SACD po multichannel Ci zagra
- ostatnio miałem miłą przygodę związaną z tym sklepikiem, ale o tym w innym, trochę już zapomnianym wątku
witaj Tom!!!kupilem scd1200es i jest super jak mowiles dalem 300 funtow .teraz pora na wzmacniacz ktory polacze z ampli przez preout .aha odtwarzacz lezal gdzies na w sklepie na tyle i ktos go odkopal i byl bardzo malo uzywany
SONYES napisał(a):
... ale mp3 320kbs a cd nie słychać różnicy owszem format stratny ale kto to usłyszy? nikt
też racja.....aczkolwiek można coś kupić z alledrogo na SACD sam mam jeden taki krążek jako "demo" heh i dźwięk jest naprawdę konkretny opisać się nie da, trzeba posłuchaćphotomusic napisał(a):
Pewnym światełkiem nadziei był standard DSD, lecz idioci od marketingu zamiast podkreślać wysoką rozdzielczość takiego dźwięku skupiali się na nikomu niepotrzebnych bardzo wysokich częstotliwościach.
Owszem, jest jednak pewien haczyk.
Otóż to że odtwarzacz ma możliwość odtworzenia takiej płyty, nie oznacza, że zostanie ona odtworzona z użyciem przetwornika DSD.
Na ogół dźwięk z płyty SACD konwertowany jest do PCM, co już producenci odtwarzaczy na ogół przemilczają.
photomusic napisał(a):
Owszem, jest jednak pewien haczyk.
Otóż to że odtwarzacz ma możliwość odtworzenia takiej płyty, nie oznacza, że zostanie ona odtworzona z użyciem przetwornika DSD.
Na ogół dźwięk z płyty SACD konwertowany jest do PCM, co już producenci odtwarzaczy na ogół przemilczają.