anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Nowy amplituner i stary equalizer

profile.country.pl_PL.title
Leesior
Początkujący

Nowy amplituner i stary equalizer

Witam

Myślę o zakupie któregoś z amplitunerów SONY. Mam też od dawna stary, ale w idealnym stanie equalizer SONY SEQ-711.
Tak sobie oglądam panele tylne amplitunerów i zastanawiam się do jakiego modelu można by sensownie podłączyć equalizer ? Mam swoje przemyślenia, ale nie chcę niczego sugerować. Może kto posłużył by radą ? Dodam, że sensowne podłączenie :), to takie, aby była możliwość korygowania dźwięku - poprzez equalizer - z innego wybranego źródła.
Bez problemu można w sieci znaleźć wygląd takiego equalizera. Zresztą ważniejsza jest pewno tylna ścianka z wejściami/wyjściami. Jest np. tu:
http://exaudio7.netserwer.pl/2011/sony/ ... -711_4.jpg

Pozdrawiam: Leesior
PS. Pytanie dodatkowe - czy podłączanie equalizera w ogóle ma jeszcze sens ?

9 ODPOW. 9
profile.country.en_GB.title
cyewald
Początkujący

jak dla mnie nie ma sensu podlaczac tego eq. amp da rade.polecam serie es lub ewentualnie nowe serii str-dh od modelu 720 i wyzej :c44

Leesior
Początkujący

Dzieląc się jednak swoimi przemyśleniami, to myślę, że o ile podłączenie w ogóle by coś dało, to dopiero od modelu STR-DH820 i wyższe. Te modele mają wejście/wyjście md/tape, a do takich wyjść podłączało się equalizery o wzmacniacz nie miał wejścia/wyjścia na equalizer.
Model STR-DH720 i wcześniejsze nie mają natomiast wyjścia.wejścia md/tape, a podłączenie do innego wejścia prawdopodobnie nic by nie dało...

Ale to tylko moje przypuszczenia.... Gdybym był pewien, to bym wątku nie zakładał....

cyewald
Początkujący

czy jest wejscie czy nie,nie ma sensu go podlaczac chyba ze bierzesz pod uwage wzmak stereo wtedy najlepiej sie spisze :c44

Leesior
Początkujący

Eh... chyba trochę wypadłem z obiegu...
Ponieważ chodzi mi raczej o słuchanie muzyki (CD-Audio), a nie oglądanie filmów więc chodzi o stereo.

cyewald
Początkujący

jezeli chodzi o stereo to tylko wzmak i mozesz podlaczyc eq.bedzie oldschool.sam jestem ciekaw jakby to wplynelo na dzwiek.ostatni raz bawilem sie eq unitry ponad 15 lat temu :c20

Leesior
Początkujący

Nie bardzo rozumiem....
Czyli przez amplituner nie da się uzyskać dźwięku stereo ? Tylko przestrzenny ? Jak podłącze odtwarzacz DVD i włożę do niego płytę CD-audio, to dźwięk jaki będzie ?

cyewald
Początkujący

jezeli chodzi o stereo to wiadomo ze przez amplituner da sie uzyskac stereo bo kazdy amplituner posiada sekcje stereo jak i przestrzenny.tylko ze stereo w amplitunerze nigdy nie dorowna wzmacniaczowi stereo.amplituner kina domowego jest po to by obejrzec z duza przyjemnoscia film i jak i posluchac muzyki w stereo dla osob nie wymagajacych.jezeli do twojego dvd plyte cd to jak najbardziej bedziesz mogl sluchac w trybie stereo.wystarczy tylko przelaczyc go w amplitunerze.dzieki amplitunerowi bedziesz mogl sluchac takze w trybie wielokanolowym podlaczyc do niego multimedia jak i konsole do gier i inne bajery.musisz tylko podjac decyzje czy jestes za jakoscia dobrego stereo i wzmacniaczem czy chcesz tez ogladac filmy i sluchac muzyki to wtedy amplituner.sa tez amplitunery dwu kanalowe stereo.jednak w stereo najlepiej zagra wzmacniacz.dla porownania wzmak za 2 tys zl zagra lepiej w stereo niz amplituner za 4 tys

Leesior
Początkujący

Dzięki za odpowiedzi pieniążek. Dzięki, że Ci się chce odpowiadać :)
Chyba jednak zdecyduję się na amplituner. Pytanie tylko do którego modelu można podłączyć wspomniany wcześniej equalizer, tak żeby faktycznie korygował on dźwięk z różnych źródeł.

Zwróciłem się z tym pytaniem do sonyinfo.pl. Najpierw napisali, że nie mają instrukcji do starego equalizera (!), później na moją propozycję, napisali, że dadzą odpowiedź, jak im instrukcję zeskanuje i prześlę. Tak też zrobiłem (choć zachowała mi się tylko instrukcja w języku niemieckim) - odpowiedzi nie dostałem - widać nie znają niemieckiego :)

cyewald
Początkujący

po to sa fora.podlaczyc do tych co maja wyjscia md tape.jezeli chodzi o sony najlepiej zeby to byla seria es.sa tam nie zle koncowki mocy i moze dzieki eq cos jeszcze poprawisz