Podziel się wrażeniami!
Blue-ray Sony BDP-S470 mam podłączony do Onkyo receiver'a TX–SR608 za pomocą kabla HDMI 1.4. Przy odtwarzaniu płyt DVD nie mam problemu z dźwiękiem (np. DTS). Ale przy odtwarzaniu płyt Blu–Ray dźwięk jest zmniejszany do formatu PCM. Po podłączeniu kabla optycznego i rozłączeniu HDMI oczywiście tracę obraz, ale poprawia się dźwięk (wraca format DTS). Zmiana kabla HDMI (nawet do wersji 1.3) nic nie daje. Odtwarzacz ma aktualny firmware (wersja 4.787). W czym leży problem? Zadałem to pytanie również w Onkyo i czekam na odpowiedz. Niestety Sony "ma konserwację" i nie przyjmuje zapytań mailowych. Czy ktoś może ma jakiś pomysł?
Niestety nie mam tego modelu Blu-Ray abym mógł sprawdzić Ci dokładnie w menu co musisz zmienić.
W Audio Settings ustaw opcję "AUTO", wtedy powinien przesyłać dźwięk przez HDMI bez reprodukcji.
123.jpg
Hej dzięki, ale to nie wystarcza. Zamieszczam poniżej odpowiedź z Onkyo - zadziałało. Nareszcie słyszę to co powinienem.
The problem is in the Blu-ray player. You need to set the HDMI audio to output Bitsream to the amp and turn off secondary audio.
It seems that you have it set to downmix to PCM at the moment.
Niestety menu w playerze nie jest zbyt intuicyjne i problemem było to "secondary audio"