Podziel się wrażeniami!
Serwus wszystkim,
jestem szczęśliwym (umiarkowanie) posiadaczem Sony Bravia KDL-37EX401 i NARESZCIE, uwolnionym od abonamentu jednej z kablówek, abonentem tv publicznej.
"Z dachu", za pośrednictwem zwykłego kabla antenowego, z jednej strony wetkniętego w stosowną "dziurkę" w ścianie, druga zaś końcówka owego przewodu wciśnięta w identyczną, jak w ścianie, dziurkę "na plecach telewizora, "ciągnięty" jest sygnał. Kabel wspomniany nie ma żadnych końcówek HDMI (czy jak to zwać, owe IDENTYCZNE końcówki kabla zwane są potocznie, bodajże "beczkami")) i przy jego uprzejmości odbieram równe 50 kanałów telewizyjnych. Kanały te znalazła "wyszukiwarka" telewizora, w trybie "TELEWIZJA ANALOGOWA" + "NAZIEMNA". Każda próba zainicjowania podobnego wyszukiwania w opcji "TELEWIZJA CYFROWA" + "NAZIEMNA" kończy się komunikatem "nie znaleziono żadnych wyników, sprawdz antenę".
Pytanie do Was: odbieram sygnał cyfrowy, czy analogowy?
Jeśli analogowy (tylko?), to w jaki sposób wyszukać sygnał cyfrowy?
Pozdrawiam :)
Witam.
Moim zdaniem odbierasz kanały analogowe. Dodatkowo łapiesz tych kanałów bardzo dużo. aż za dużo ( jak na telewizję naziemną). Mógłbyś opisać jakie dokładnie kanały łapiesz?
Dzięki za zainteresowanie! I w ogóle - SERWUS!
Po WYŁĄCZENIU dekodera kablowki.
Po ODŁĄCZENIU kabla dekodera od telewizora mam następujące kanały analogowe (cyfrowych - brak!😞
01. TVP-1
02. TVP-2
03. EuroSport
04. Warszawa
05. 4FUN
06. TVN
07. ITV
08. PULS
09. POLONIA
10. Pasmo Ezoteryczne
11. TV4
12. PolSat
13. UPC - plansza reklamowa
14. Disney Channel
15. Ake Kino
16. CBC Europe
17. TVN24
18. TVN-7
19. MTV
20 CNN Cartoon Network
21. Discovery Channel
22. Tele5
23. PolSat News
24. PolSat-2
25. Animal Planete
26 Comedy Central
27. STYLE
28. Kino Polska
29. Super Stacja
30. BBC Entertainment
31. RT
32. Comedy Family
33. Universal Channel
34. TV Trwam
35. AXN
36. CNN Live
37. SportKlub
38. National Geographic
39. MiniMini
40. VIVA
41. Discovery Science
42. TLC
43. Film Box
44. Nat Geo Wilde
45. Meteo
46. Planete
47. Turbo
48. Kultura
49. Polsat Sport
50. Religia
51. Nickleodeon
Autostrojenie tv cyfrowej - nadal NEGAT (brak programow cyfrowych!!!), z komunikatem: "sprawdź podłączenie antenowe".
Administrator budynku, na ktorym mamy antenę zbiorczą, indagowany przeze mnie, zarzekał się, że inkryminowana antena JEST PRZYSTOSOWANA DO ODBIORU TV CYFROWEJ I TO - UWAGA - OD DAWNA..!
Coś mi tu nie "hula"...
Jakieś sugestie, PLEASE..?
Pozdrawiam, życząc udanej niedzieli,
Krzysztof
Gniazdo do którego podłączasz telewizor to wyjście kablówki UPC. W standardzie analogowym (bez konieczności używania dekodera) dostępne są właśnie wymienione przez Ciebie kanały.
NIE! To nie jest wyjście kablowki - to jest wyjście anteny zbiorczej!
Wyjście kablówki jest u mnie w zupełnie innym miejscu i z niego wychodzi kabel do modemu (PC). Z modemu jest rozgałęźnik do dekodera kablówki, który podłączony jest do gniazda HDMI w telewizorze.
Po odłączeniu telewizora od dekodera, ergo - od KABLÓWKI, właśnie z anteny zbiorczej odbieram te programy analogowe.
Ale bardziej interesujące jest, że programow cyfrowych brak...
No cóż, wiem jak wygląda sygnał kablówki UPC, więc opierając się na Twoim opisie łatwo skojarzyłem wyjaśnienie problemu. Natomiast to, czy ktoś połączył gniazdo anteny zbiorczej z kablówką, czy z siecią wodociągową montując jednocześnie kuchenkę w muszli to już wyjaśniaj ze swoim administratorem
Każda kablowka ma obowiązek (w blokach "okablowanych") dostarczać jakiś, niewielki pakiet programów informacyjnych, ale nie sądzę żeby kilkadziesiąt.
Podłączywszy telewizor do dekodera kablowki policzyłem ilość programow - jest ich 92, podczas, gdy z anteny zbiorczej jest 51 i niektore nie pokrywają się z tymi "kablowkowymi"..!
To, rozumiem, omówiliśmy i rozstrzygającej odpowiedzi brak.
DTak, czy owak dzięki za JUŻ.
Jutro spodziewam się kolejnych wyjaśnień od Sony. Zobaczymy, co z tego wyniknie
W sąsiednim bloku znajomi, z kolei, poustawiali zwykłe anteny domowe, jakoś je "ukierunkowując" (domyślam się jedynie, że jest to kierunek bardzo konkretny i nawet łapię JAKI ) i ciągną kilkadziesiąt programow tak "z powietrza", z abonamentem zwykłym RTV.
Nic z tego nie rozumiem, ale widocznie tak jakoś musi to być...
A co z "moimi" programami cyfrowymi..?!
Dzięki.
Cyfrowe będą ze zwykłej anteny zewnętrznej, lub rzeczywistej ant. zbiorczej.
Tak jak już kolega napisał, nie odbierasz telewizji naziemniej. Te kanału pochodzą z kablówki.
Tu znajdziesz informacje o poszczególnych multipleksach z NTC: http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna-telewizja-cyfrowa-dvb-t/aktualne-parametry-emisji-dvbt
Interesujące, jako że dekodera już fizycznie nie mam od soboty! Za to doszedł mi kolejny - 51-szy program :)
"Podpięty" jestem "gołym" telewizorem do gniazdka antenowego w ścianie (gniazdko pamięta lata "późnego Gierka") i ponad wszelką wątpliwość sygnał idzie z anteny zbiorczej.