Podziel się wrażeniami!
Witam!
Obserwuję forum od dłuższego czasu. H5 jest pierwszym cyfrowym aparatem, który posiadam (a posiadam go od 2 lat). Fotografia to teraz takie moje małe hobby:) Do profesjonalizmu długa droga (nie ten czas i nie ten sprzęt ), ale od czegoś trzeba zacząć... Liczę na Wasze komentarze, sugestie i z góry dziękuję
Posiedziałam..., powybierałam zdjęcia "archiwalne" , więc zarzucę Was jeszce fotkami, które, moim zdaniem, najbardziej eksponują fotografowane przeze mnie obiekty. Liczę na komentarze, od jutra wrzucam już tylko świeże zdjęcia
Tym razem zdjęcia wyostrzyłam
...........
i ostatnie...
ci.nek odpowiadam na Twoje pytanie. Zdjęcia rzadko robię "automatem", częściej P lub S. Przyznam szczerze, że kompletnie nie wiedziałam co ustawiam Zabawne, co? Hehe, ale w ten sposób najszybciej się nauczę.
Witaj.
Widzę, że lubisz focić wieczorami, kiedy już ciemnawo - ale wtedy zdjęcia wychodzą Ci takie mroczne, jak ten ostatni łabądek lub dziecko zza krzaków. To skutek doświetlania lampą - oświetla ona bliski plan, skracając przy tym migawkę i całość wychodzi jak z filmu grozy
Spróbuj użyć trybu slowsync, jak nie jest tak oznaczone, to będzie jako "nocne z lampą" (sorry nie mam instrukcji pod ręką). Wtedy lampa doświetli bliski plan a daleki bedzie oświetlony naturalnie.
Natomiast zdjęciu 15. przydałaby się lampa, żeby buzię wydobyć z cienia - jeśli masz regulację błysku, to można ustawić zmniejszoną moc. (chyba jednak poszukam tej instrukcji )
A w ogóle - podobają mi się Twoje zdjęcia, mają w sobie zadatki na dobre fotografie.
Pozdrawiam
EDIT: Program o którym wspomniałem to "portret o zmierzchu". Myślę, że może być również przydatny przy takich fotkach ja 15. Trzeba tylko wymusić błysk
posiedzisz trochę na forum to się dużo nauczysz i zaczniesz się rozglądać za lustrem Sony
7 - liść przysłaniający twarz
8 - za dużo szczegółów, jest fajna zieleń, kamień, drzewa nie wiadomo co jest tematem głównym
9 - ok
10 - w sumie ciekawa fotka
11 - ucięty łokieć, kawałek głowy i cała lewa ręka tak niesmacznie
12 - najlepsza
13 - Za Tadeuszem - mrocznie
14 - ok
15 - ciemna, niedoświetlona buźka i byłoby ok
16 - też byłaby nr 1 gdyby nie to tło, zielony słupek psuje ujęcie
Pozdrawiam
Tak jak pisałam, od dzisiaj nowe zdjęcia. Nie ukrywam, że niektóre wykadrowane i wyostrzone:) Biedronkę fotografowałam z 20 razy, ale nie będę Was nią aż tak zamęczać, hehe
..................
biedroneczka
ostatnie 3