anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Używany telewizor sprzedany jako nowy w Sony Center !

pencil37
Początkujący

Używany telewizor sprzedany jako nowy w Sony Center !

Witam,
Sprawdziłem dzisiaj wpisy w menu serwisowym w Sony Bravia 40EX500.
I co się okazało? - że nowy telewizor kupiony w Sony Center 15 dni temu, ma przepracowane już prawie 3300 godzin i ok 400 włączeń!
Osobiście uważam że taka sprzedaż jest jawnym oszustwem i to w dodatku w sklepie firmowym Sony!
Myślałem że takie numery to można spotkać na allegro a nie w sklepie firmowym poważnego sprzedawcy elektroniki!
Oczywiście sprzedawcy w momencie zakupu nie poinformowali nas że TV jest używany.
Jakie są możliwości reklamowania tego zakupu?
Czy ktoś się już spotkał z taką sytuacją w Sony?
Z góry dziękuję za pomoc

28 ODPOW. 28
franek-----
Początkujący

Woytas napisał(a):

no to zapomnij o tych czasach , kierowca , który mi odwoził mi TV miał pełne auto dostawcze TV po naprawach

Wszystkie były Sony? Bo jak ja widziałem takie samochody to 3/4 to były Samsungi i LG na takim samochodzie do/z serwisu.

Woytas napisał(a):

poczytaj fora nie pod kątem och i ach i się lekko zdziwisz

No tak takiego W5500 pewnie sprzedano paręnaście tysięcy (jeśli nie w setkach tysięcy) w Polsce i to tylko rozmiaru 40 cali. Na wszystkich forach w Polsce znajdźmy nawet 10 przypadków tego modelu nawet 100 niech będzie to się okaże że to nawet nie 1 promil.... Dużo/mało? Niech każdy sobie odpowie bo IMO to słowa puszczone na wiatr....

Woytas napisał(a):

no to wielka łacha , że po tym jak Cię zwyczajnie próbowano oszukać wymienią Ci TV na

Co Twoim zdaniem powinien zrobić salon żeby poczuł się usatysfakcjonowany? Ale tak realnie.

pencil37 - jeśli to nie tajemnica za ile kupiłeś ten telewizor?

Tomekisk
Początkujący

franek napisał(a):

pencil37 - jeśli to nie tajemnica za ile kupiłeś ten telewizor?

Ja również przychylam się do tej prośby!
Chcę mieć porównanie w stosunku do "zwykłego" sklepu (żer dla skner) normalna cena 40EX500 to 3099zł (chyba upadli na głowę) i bardziej realna 27.12.2010 cena bez VAT-u 2540zł, ale gwarancja 2 letnia.
Na internecie cena oscyluje ok. 2450-2600zł w zależności od sklepu i kosztów transportu.

pencil37
Początkujący

Oczywiście nie jest to tajemnicą - telewizor w Sony Center kosztował 2899zł (brutto).
Wiem że jest to drożej niż w innych sklepach, ale tam standardowo okres gwarancji wynosi 2 lata + istnieje możliwość dokupienia ubezpieczenia na kolejne 3 lata (koszt ok. 20% wartości zakupionego sprzętu), natomiast kupując w Sony Center w cenie jest 5-letnia gwarancja Sony.
Co do drugiego wątku - czyli ewentulanego zadośćuczynienia za taki "extra" zakup - zdaję sobie sprawę że na model X700 to mi go nie wymienią :) ale byłbym usatysfakcjonowany np. rabatem na inny produkt - no cóż zobaczymy co Sony wymyśli.

Woytas
Początkujący

w aucie kierowca z serwisu miał full TV różnych marek ... co do średniej ilości uszkodzonych TV to ile osób dotrze do takiego forum ?

a co do rekompensaty .... jakby ktoś Ci wepchnął w salonie samochodowych nowe niby nowe auto za cenę nowego z przebiegiem 50 tyś to byś był zadowolony rabatem na wycieraczki ? :slight_smile:

ktoś świadomie z premedytacją sprzedał Ci używaną rzecz jako nową !!!

franek-----
Początkujący

Woytas napisał(a):

to co napisał kolega .... nie dość , że kupił pewnie za kupę kasy więcej to jeszcze używane g...no

Jak widać jeśli chodzi o cenę to była to cena internetowa + gwarancja...

Woytas napisał(a):

w aucie kierowca z serwisu miał full TV różnych marek ...

Wiec to wcześniej to była manipulacja słowami która miała na celu tylko pokazanie postronnym (niezorientowanym) osobą że to Sony się psuje...

Woytas napisał(a):

co do średniej ilości uszkodzonych TV to ile osób dotrze do takiego forum ?

To już ustaliliśmy że nie ma to związku z żadnymi statystykami a jedynie opinią kilku osób... A ile dotrze na forum? Gwarantuje że ktoś negatywny (zrażony np. awarią telewizora) ma 10-100 krotnie większą szansę trafić na forum niż ktoś zadowolony... Dodatkowo ten niezadowolony nie trafi na jedno tylko często z premedytacją będzie "bruździł" wszędzie gdzie się da... Ten zadowolony będzie po prostu używał...

Prosił bym o większą rozwagę bo wygląda jak by Pana posty miały tylko jedno na celu...

pencil37 - życzę pozytywnego załatwienia sprawy :smileythumbsup:

Woytas
Początkujący

mam w domu TV Sony .... nie jedno , kupie pewnie kolejne SONY tylko zaczyna mnie razić spadająca jakość i robienie cenowo klientów w bambuko

Co do chamskiego wciskania powystawowych TV klientom przez jakieś CS to całkowicie inna sprawa !!! ( pewnie taki egzemplarz trafił do klienta przypadkowo :) ) Jestem bardzo ciekaw rozwoju wydarzeń , człowiek się cieszy , że mu cichaczem teraz TV na nowy wymienią a wcześniej zwyczajnie próbowano człowieka oszukać !

pewnie rurka by bardziej zmiękła jakby gość poszedł z tym prokuratury albo w sklepie pojawił się jakiś reporter z kamerą ....

Oczywiście w takich sytuacjach każdy producent się odcina bo to , żaden punkt fabryczny czy jakiś autoryzowany sprzedawca tylko odrębny podmiot gospodarczy prowadzący własną działalność i rączki się od takich tematów szybko umywa

naprawdę jest to przykre bo taki pseudo sprzedawca SONY powinien być natychmiast wyeliminowany z rynku

franek-----
Początkujący

Woytas napisał(a):

Co do chamskiego wciskania powystawowych TV klientom przez jakieś CS to całkowicie inna sprawa !!! ( pewnie taki egzemplarz trafił do klienta przypadkowo :) ) Jestem bardzo ciekaw rozwoju wydarzeń , człowiek się cieszy , że mu cichaczem teraz TV na nowy wymienią a wcześniej zwyczajnie próbowano człowieka oszukać !

A jest Pan świadom że nazwanie kogoś oszustem jest karalne? Jest to przestępstwo znieważenia (art. 216 k.k.) podlega ściganiu z oskarżenia prywatnego. Proszę się powstrzymać od takich komentarzy. Nie zna Pan sprawy (została przedstawiona tylko jedna strona) a Pan wiesza psy...

Woytas napisał(a):

robienie cenowo klientów w bambuko

Zachowuje się Pan jak by nie czytał wcześniejszych moich wypowiedzi gdzie jasno wynika że cena była "jak z internetu"...

Koniec tematy z mojej strony bo widzę że logiczne argumenty nie trafiają do Pana. Z drugiej strony jest Pan świetnym przykładem że jeden klient nie zadowolony przekrzyczy 10-100 zadowolonych.

Woytas
Początkujący

no to czekamy na relację drugiej strony :slight_smile: i zainteresowanego

rozumiem , że za nazywanie rzeczy po imieniu i straszenie na forum paragrafami to w ramach zakresu obowiązków " dbanie o wizerunek salonu i marki "

żenada i żegnam to forum sprzedawców

pencil37
Początkujący

A jest Pan świadom że nazwanie kogoś oszustem jest karalne? Jest to przestępstwo znieważenia (art. 216 k.k.) podlega ściganiu z oskarżenia prywatnego. Proszę się powstrzymać od takich komentarzy. Nie zna Pan sprawy (została przedstawiona tylko jedna strona) a Pan wiesza psy...

Co do przedstawienia sprawy, tym razem ja się mogę poczuć urażony - przedstawiłem (choć fakt tylko są to moje słowa) tak jak ona miała miejsce.
Nie naciągałem faktów ani ich nie interpretowałem.
W czasie rozmowy telefonicznej kierownik salonu mnie przeprosił i stwierdził że nie mieli świadomości ile ten telewizor ma tyle godzin przepracowane, "...bo TV rotują po kilku salonach..."
Oczywiście nie wiem jaka jest prawda i nie jestem wstanie tego sprawdzić.
Natomiast jeśli przyjąć założenie że sprzedawca jest świadomy jaki sprzęt sprzedaje to jak to nazwać?.
W każdym razie ktoś w tej fimie jeśli zleca rotację TV między salonami (firma z Katowic prowadzić ok 6 salonów na śląsku i w Krakowie) a zarazem nie pilnuje aby telewizory pokazowe często zmieniać (mój musił wisieć na ścianie ok 300 dni) i zarazem nie oznacza ich jako pokazowe (+obniżna np. cenę) to jak to nazwać?
Pozatym nie wiem jakie są odczucia szanownych członków forum - ale chyba pieniaczem to mnie nie można nazwać :) , po prostu jak napisałem wcześniej nie tego oczekiwałem, a zwłaszcza po SONY Center, nie ukrywam że kupująć u nich miałem wyższe (mam) oczekiwania co do jakości sprzedaży i serwisu. Co ciekawe nawet na allegro można znaleść taniej TV ale są opisane jako modele pokazowe i to jest ok - kupuję taniej ale wiem dlaczego.
Mogę całą sytuację uznać jako wypadek przy pracy - zdarza się, zostałem przeproszony i mam obiecaną wymianę ntego TV na ten sam model ale bez tego przebiegu :) .
Jest to w sumie też dla mnie kłopot - pakowanie, przewóz telewizora itd (do salonu mam ok 50km) - więc jakbym dostał jakoś dodatkową gratyfikację za całe zamieszanie będę usatysfakcjonowany w pełni :) .

franek-----
Początkujący

pencil37 napisał(a):

Co do przedstawienia sprawy, tym razem ja się mogę poczuć urażony - przedstawiłem (choć fakt tylko są to moje słowa) tak jak ona miała miejsce.
Nie naciągałem faktów ani ich nie interpretowałem.

Nie odnosiłem się do Pana z tymi wypowiedziami.

pencil37 napisał(a):

Pozatym nie wiem jakie są odczucia szanownych członków forum - ale chyba pieniaczem to mnie nie można nazwać :),

A kto nazwał? Chyba że ma Pan 2 konta na tym forum?

Po prostu bardzo nie lubię podżegania i wylewania 10 razy swoich żalów przy każdej nadarzającej się okazji i nie mówię tutaj o Panu.