Join now - be part of our community!

HDMI ARC

SOLVED
profile.country.PL.title
Dawid_DK
Explorer

HDMI ARC

Siema!
Kupiłem Soundbar LG SJ4, gość z supportu z LG powiedział mi że muszę pozmieniać wyjścia audio w moim telewizorze Sony Bravia KDL-40W605B, na wejście HDMI/ARC. niestety w ustawieniach nigdzie nie mogę tego znaleźć. Może ktoś pomoże? Bądź miał już taki problem? 

Tags (3)
1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions
profile.country.PL.title
Dawid_DK
Explorer

Po rozmowie z firmą Sony i LG stwierdzono, że oba sprzęty są ze sobą niekompatybilne i połączenie ich kablami HDMI pod wejścia ARC nie zadziała. Jedynym wyjściem jest kabel optyczny, po podpięciu pod optyczny soundbar działa. Temat zamykam.

View solution in original post

26 REPLIES 26
profile.country.PL.title
widol5
Explorer

W moim modelu 32w655 nie widze wejscia hdmi/arc , wiec mozliwe ze w Twoim też brak. Gniazda hdmi  mają opis  jezeli jest ARC.

profile.country.PL.title
Dawid_DK
Explorer

@widol5 u mnie jest wejście HDMI2/ARC. Sam dzisiaj do niego podpinałem kabel. Podobno funkcję ARC należy włączyć, dopiero wtedy będzie możliwy przesył dźwięku. 

profile.country.PL.title
Dawid_DK
Explorer

@widol5 jutro planuję kupić kabel optyczny, tak żeby to nim połaczyć tv z soundbarem, są jakieś ukryte ustawienia dt. kabla optycznego? Czy wystarczy ustawienie głośnik -> system audio, wyjście optyczne -> system audio?

profile.country.PL.title
widol5
Explorer

Sądze ze to wystarczy --  ustawienie głośnik -> system audio, wyjście optyczne -> system audio.

profile.country.PL.title
Dawid_DK
Explorer

@zbygaaj

Tak już robiłem, zgodnie z instrukcją. Pozostaje mi kupić kabel optyczny i próbować dalej. Dzisiaj kupię, wieczorem dam znać jak poszło  😉

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

@Dawid_DK uwżam, że podłączenie HDMI powinna działać i nie jest Ci potrzebny przewód optyczny. Jesli sprawdziłeś link który podesłał @zbygaaj to sprwadź jeszcze:

http://helpguide.sony.net/gbmig/C5551001/v1/pol/c_extsnd_digaout.html

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
Dawid_DK
Explorer

Po rozmowie z firmą Sony i LG stwierdzono, że oba sprzęty są ze sobą niekompatybilne i połączenie ich kablami HDMI pod wejścia ARC nie zadziała. Jedynym wyjściem jest kabel optyczny, po podpięciu pod optyczny soundbar działa. Temat zamykam.

profile.country.PL.title
Michal_TJE.
Member

Żenująca to sytuacja dla w/w producentów.

natomiast informacja, że problem rozwiązany (pierwszy post na zielono) jst dla mnie conajmniej nie na miejscu.

TV Sony XD9305 + soundbar Philips Fidelio B8 HDMI ARC nie działa oczywiście sprzęty ze sobą niekompatybilne... 😞

smutek...