Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie wszystkich.
Posiadam A300 i poszukuję do tego sprzętu jakiegoś dobrego obiektywu, który spełni moje oczekiwania w robieniu zdjęć dynamicznych. Konkretnie myślę o żużlu.
Obecnie zdjęcia wykonuję przy uzyciu SAL-75300, ale bardzo trudno jest uchwycić dobry moment z ostrością. Zdjęcia są mało wyraźne. Kilka przykładowych znajduje się załącznikach.
Zastanawiałem się nad kupnem A700, i to chyba się spełni. Tylko, że nie wiem czy to mi pomoże w uzyskaniu lepszych zdjęć (wyraźniejsze zamrożenie obrazu, ostrość itd.)
Proszę o pomoc.
Teleobiektyw (do 2500 PLN, może i używany) czy A700 i SAL-75300?DSC09743.JPGDSC09793.JPG
potrzebujesz co najmniej 70-200/2.8 może być Tamron może być Sigma.
ostrość raczej masz ustawioną na nieskończoność więc ostrzyć to niema co, ważne by czas był krótki , a to zależy od przysłony.
W tego typu ujęciach jeśli sprzęt nie daje rady, warto stosować pułapki ostrości - blokujesz ostrość w danym miejscu i jak w to miejsce nadjedzie motor, wyzwalasz migawkę.
Co do obiektywu - za 2500 zł możesz próbować zaczaić się np. na używaną Sigmę 70-200/2.8 APO, albo dołożyć 400 zł i kupic nowego Tamrona 70-200/2.8.
Pamiętaj, że lepiej mieć dobre szkło i słabsze body, niż odwrotnie. Zakup A700 na pewno pozwoli na pracę na wyższych czułościach i dużo szybszy AF, jednak ostrości obiektywu to nie poprawi.
No tak, tylko, że ze zblokowaniem ostrości to już wogóle jest klops, to dość szybki sport i łatwo nie jest. Najpierw muszę opchnąć A300, później zebrać kasę na A700 i w dodatku dorzucę może Tamrona 70-200/2.8
Dziś próbowałem zwiększyć ISO do 1600, to już ziarno się pojawiało na zdjęciach, do tego dorzuciłem czas migawki 1/800, czasami 1/1000, i już wogóle ciemne zdjęcia wychodzą
Lajam a ewentualnie jak użyć tego Tamrona z A300 to powinno być lepiej?
Lajam a ewentualnie jak użyć tego Tamrona z A300 to powinno być lepiej?
Aaa! To nie zrozumiałem:) Dzięki wielkie.
Z blokowaniem ostrości popróbuję przy najbliźszej okazji, czyli 14 czerwca, o ile pojadę do Leszna, chyba, że w Bydgoszczy natrafię na trening
A jeśli zakupię nowy sprzęt tudzież akcesoria i zrobię nimi fotki to poinformuję o moich poczynaniach i efektach!
Dzięki wielkie