anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

brudny obiektyw/lustro

JaM2-----
Początkujący

brudny obiektyw/lustro

Witam,

mam problem z obiektywem w sony alpha300, a mianowicie od jakiegoś czasu na środku pojawił się jakiś zaciek?? (na załączonej focie na czerwono), obiektyw nigdy nie był odkręcany od body, spróbowałem wszystko przeczyści - obiektyw i lustro. Nic jednak to nie dało - co dziwniejsze zaciek najbardziej widoczny jest na niebieskich tłach - niebo, na jasnym tle jest nie widoczny.

Może to jakieś zabrudzenie wewnątrz obiektywu ??

http://picasaweb.google.pl/lh/photo/wjD ... directlink

Prośba o pomoc - co to może być ??

8 ODPOW. 8
norbertus20
Początkujący

JaM2 napisał(a):

obiektyw nigdy nie był odkręcany od body

Tymbardziej go nareszcie "odkrec" i zrób porzadne czyszczonko :P
To jakas taka plamka jest, moze i od samego poczatku jest ale dopiero zauwazyles.

JaM2-----
Początkujący

próbowałem ale niestety bez żadnych efektów :(

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

JaM2 napisał(a):

Witam,

mam problem z obiektywem w sony alpha300, a mianowicie od jakiegoś czasu na środku pojawił się jakiś zaciek?? (na załączonej focie na czerwono), obiektyw nigdy nie był odkręcany od body, spróbowałem wszystko przeczyści - obiektyw i lustro. Nic jednak to nie dało -
Prośba o pomoc - co to może być ??

Nic nie dało, bo nie mogło - lustro nie bierze udziału w zdjęciach - nawet jak je zamalujesz na czarno, to fotki i tak będą ;)
To, co widać to ewidentne zabrudzenie matrycy.
Zajrzyj tutaj: CZYSZCZENIE

Na wszelki wypadek sprawdź też tylną soczewkę obiektywu.

------------------------------
fotoamator
profile.country.pl_PL.title
doslav.
Poszukiwacz

JaM2 napisał(a):

spróbowałem wszystko przeczyści - obiektyw i lustro. Nic jednak to nie dało (...)

A czy próbowałeś czyścić matrycę? Zdjęcie sugerowałoby właśnie taki powód Twoich problemów...
Proponowałbym wykonać czyszczonko matrycy, później sprawdzić efekty i jeżeli nie pomoże - zastanowimy się co dalej :)

Na forum bez problemu znajdziesz porady jak zrobić to bezpiecznie dla sprzętu i skutecznie.

EDIT
Tadeusz był szybszy :smileymrgreen:

JaM2-----
Początkujący

szczerze mówią to trochę się boje grzebać przy matrycy bo z moim :D sprytem po czyszczeniu plama zwiększy się dwukrotnie i pojawiał się dodatkowe syfy :)

po prostu nie mam zdolności manualnych :)

aparat jest na gwarancji - ile takie czyszczenie może kosztować w serwisie ?

kamil1114
Początkujący

Do 6 miesięcy po zakupie gratis.

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

Niestety piękne czasy się skończyły przyszedł kryzys i producent już nie sponsoruje czyszczenia. Tak jeszcze w woli wyjaśnienie Sony sponsorowało czyszczenie przez 3 miesiące.

To wszystko mówi ;)

Pozdrawia Starosta :grin:
kamil1114
Początkujący

Nie żartuj. Ja liczyłem , że dam aparat do czyszczenia przed końcem 6 miesięcy od zakupu.