anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A300 kilka pytań :)

profile.country.pl_PL.title
dszczygiel
Poszukiwacz

A300 kilka pytań :)

Witam.

Kilka pytań do bardziej doświadczonych użytkowników, a mianowicie:

1. Aktualnie posiadam obiektyw minolta 50mm f1.7 (prócz kita :D ), obiektyw fajny ale niestety trochę za wąski - jaki polecicie mi szerokokątny obiektyw - sam myślałem nad minoltą 28mm f2.8 no ale może akurat ktoś da ciekawszą propozycję :)

edit: obiektywy oczywiście automatyczne nie manualne !!!

2. Chcę zakupić również lampę błyskową: pytanie: co wybrać: dedykowaną hvl42 lub coś starszego: minolta 5600hsd lub jeszcze coś innego, czy opłaci się kupić używkę, jaka jest mniej/więcej żywotność lampy :)

3. Strasznie denerwują mnie szumy przy niskich ISO w mojej A300. Pytanie: czym odszumiacie fotki oraz o jakieś sposoby na mniejsze szumy :D

4. Co daje mi tajemnicza funkcja D-Range Optimizer .... coś łapie ale jakby ktoś mógł tak na chłopski rozum :D ( czy ma coś wspólnego z szumami ??? )

Z góry dzięki za każdą pomoc :) Pozdrawiam !

14 ODPOW. 14
Matti-----
Początkujący

3&4 - z reguły czym wyższy poziom D-Range tym większe sa szumy :)

w skrócie:
"D-Range pozwala na wyciągnięcie szczegółów w cieniach, to przydatna funkcja szczególnie gdy fotografujemy w JPEG-ach jakąś kontrastową scenę i zależy nam na szczegółach w cieniach. Osobiście wolę fotografować w RAW-ach i wyciągać cienie w post produkcji podczas ich wywoływania, ale jeżeli zależy nam na czasie można posłużyć się D-Range."

źródło: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8070&p=5

profile.country.PL.title
Arturro10
Użytkownik

Witam
ja tylko w temacie szumów - przeważnie robię zdjęcia z ustawieniem ISO na 100 czasami na 200, a jak robię zdjęcia na sali podczas gry w siatkówkę to ustawiam nawet na 800 i jakoś mnie żadne szumy nie kują w oczy. Może pokaż jakiś przykład gdzie te szumy są tak bardzo widocznie i przeszkadzające :question:

Pozdrawiam

ps. mam także lampę HVL42 AM (chwilowe problemy z WL) ale ogólnie to polecam jej zakup bo naprawdę warto :thumbsup:

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

1 - 28mm to nie jest szeroki kąt (zwłaszcza na matrycy apsc) - oczywiście jest to pojęcie względne ;)
polecam albo 24mm 2.8, albo 20mm 2.8

2 - lampę polecam przez siebie sprawdzoną hvl42

3 - nominalna czułość matrycy w a300 to okolice iso100. I to na tej czułości obraz będzie najbardziej klarowny. Musisz pamiętać o tym,że fotografia to światło - nie ma światła, trzeba iść na kompromis. Ja wolę zwiększyć moc światła (np. poprzez użycie lampy), a jeśli nie mam lampy - podnoszę iso, ale wiem,że tracę detale. Polecam zdjęcia wywoływać i oglądać na odbitkach - tam tego szumu nie zobaczysz.

Arturro10
Użytkownik

albo fischeye to się nazywa szeroko :slight_smile:

dszczygiel
Poszukiwacz

#Kris

wiem że na apsc ogniskowa leci x1.5, szerokokątny napisałem dlatego, że w porównaniu do 50mm chyba będzie zauważalna różnica w polu widzenia. CO do tych obiektywów które ty mi proponujesz - ten 24 i 20mm chodzi ci również o minolte czy soniaki ? Chyba różnica między 28 a 24 nie jest aż tak duża?... bo niestety w cenie różnią się dość znacznie .

Szczupic
Użytkownik

Przy szerokim kącie każdy milimetr ma znaczenie :) a jaka to różnica to sprawdź sam ustawiając kita na odpowiednie ogniskowe :)

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
dszczygiel
Poszukiwacz

#Szczupic

widzę w twoim pasku ze masz obiektyw 24/2.8 z minolty. powiedz mi: czy oprocz tych 4MM ogniskowej i prawie 2x większej ceny coś jeszcze się różnią ten model i 28mm/2.8 ? on z tego co wiem jest nowszy trochę ale czy warto dopłacać drugie tyle ?

Szczupic
Użytkownik

dszczygiel napisał(a):

#Szczupic

widzę w twoim pasku ze masz obiektyw 24/2.8 z minolty. powiedz mi: czy oprocz tych 4MM ogniskowej i prawie 2x większej ceny coś jeszcze się różnią ten model i 28mm/2.8 ? on z tego co wiem jest nowszy trochę ale czy warto dopłacać drugie tyle ?

28/2,8 nie miałem ale z tego co słyszałem to 24/2,8 jest lepszy optycznie :smileythumbsup: a czy warto to musisz sam ocenić :)

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
dszczygiel
Poszukiwacz

aha... oczywiście moja pamięć jest super :D ktoś potrafi mi powiedzieć coś na temat Tamrona 17-50 f2.8 ? może zamiast stałki coś takiego ?