anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A500-A300 Wybór zestawu dylemat

luki1975-----
Początkujący

A500-A300 Wybór zestawu dylemat

Witam serdecznie:Na wstępie proszę o wyrozumiałość jak wyrażę się nietrafnie niekonkretnie itp bo ze sprzętem nie jestem bardzo obeznany.
Mam taki dylemat i dużo pytań jednak spróbuje to streścić bo obawiam się że mój post stanie się nieczytelny,planuje przesiadkę z mojego H7 na i tu ? początkowy plan był A500+Kit jednak po zastanowieniu doszedłem do wniosku że lepsza jakość zdjęć pomijając oczywiste rózniie obiektywu typu zoom i różnice w body da mi jednak zestaw A300 +
Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC Sony/Minolta,pisząc jakość zdjęć mam na myśli generalnie ostrość,zdjęcia jakie bym chciał wykonywać to w większości jakieś widoczki czyli coś jak w mojej galerii viewtopic.php?t=3176" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank i jakaś architektura.Co do sigmy to poczytałem pobiegałem po necie i opinie różne sporo sprzecznych ale tu są przykładowe zdjęcia http://www.fanfoto.pl/zwierzeta-o16-keni.html" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
http://www.fanfoto.pl/zwierzeta-023-keni.html" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
http://www.fanfoto.pl/zwierzetawprzestworzachkeni.html" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
http://www.fanfoto.pl/zwierzetamorskiptaszekkeni.html" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
http://www.fanfoto.pl/krajobrazwejsciedoportukeni.html" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
http://www.fanfoto.pl/krajobraz-miasto-keni_1.html" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
http://www.fanfoto.pl/krajobraz-jesien-keni_1.html" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
http://www.fanfoto.pl/krajobrazchelmica ... nkeni.html" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank ponoć z tego obiektywu wiec jak tak to wygląda to w pełni mnie to zadowala i stąd też być może zmiana planu jednak chciałem się Was zapytać co o tym myślicie.Oczywiście moje oczekiwania nie są i nie mogą być szczególnie wygórowanie co do kwestii jakościowych bo wtedy w grę wchodziły by inne kwoty.Podsumowując bo zadługi post jednak się robi jak to się ma do mojego obecnego kompakcika i jak te dwa zestawy porównać.Na A500 byłem bardzo zapalony zdeterminowany jednak musiałbym podejrzewam długo zostać przy kicie

11 ODPOW. 11
profile.country.PL.title
jznan-----
Poszukiwacz

Witam.
Nie wiem czy coś pomogę ale zabiorę głos, bo jakieś półtora roku temu kupiłem swoją pierwszą lustrzankę i była to właśnie A300 z Sigmą 18-200. Obiektyw kosztował tyle samo co 18-70 + 55-200 a jednak zapewniał większą uniwersalność. Do dzisiaj nie żałuję zakupu i chociaż mam już inne obiektywy to Sigmy nie pozbywam się właśnie ze względu na jej uniwersalność (duży zakres ogniskowych, małe rozmiary). Ma ona oczywiście swoje wady (dosyć ciemna, spore dystorsje, użyteczna ogniskowa to raczej 19-150 mm) ale taka jest cena kompromisu. Z drugiej strony obecny kit 18-55 zbiera bardzo dobre opinie i jeśli zależy Ci tylko na krajobrazach, to może warto brać kita a potem ewentualnie zainwestować w coś dłuższego.
Co do samego aparatu... Jeśli tylko możesz to bierz A500. Chociażby ze względu na matrycę CMOS (duże mniejsze szumy na wyższych czułościach). Do widoczków niby niekoniecznie potrzebne te wyższe czułości ale jakieś fotki "u cioci na imieninach" też się przecież trafią.

Tak więc, podsumowując moje przydługie wywody, uważam, że A500 z kitem 18-55 lub Sigmą 18-200 będzie dobrym wyborem.
Jeśli chodzi o linkowane zdjęcia to w przypadku krajobrazów są to chyba HDR-y a więc zdjęcia z dużą ingerencją obróbkową. Przy porównywaniu jakości optycznej obiektywów najlepiej opierać się na "czystych" tj. nieobrabianych zdjęciach.
Pozdrawiam.

luki1975-----
Początkujący

dzięki za odpowiedz w sumie temat można zamknąć złożyłem zamówienie narazie na body A300 wydaje mi się że cena 1145zł jest poprostu korzystna A500 szkoda mi ale niestety musze póki co obejść smakiem,jednak zawsze z przypływem gotówki można body sprzedać i wymienić a A 300 do moich zdjęć też jest dobrym aparatem ,teraz pozostaje dokupienie obiektywu i myślę że ta sigma będzie wmiare dobra zależy mi również na uniwersalności, niestety w tych kwotach trzeba iść na kompromisy coś za coś pozdrawiam

armalite
Początkujący

Ja swego czasu pojechałem z A300 i Sigmą 18-200 do Kenii na fotosafari. Dziś, bogatszy o doświadczenia i lepiej wyposażony pojechałbym z A500 i dwiema innymi Sigmami.

18-200 ma jedną niezaprzeczalną zaletę - jest uniwersalny. Dość szroki by pstrykać krajobrazy i dość długi, żeby dało się stuknąć jakiegoś lwa w krzakach. Ciemny, co akurat w Afryce za bardzo mi nie przeszkadzało, ale już w Europie i owszem. Paradoksalnie lepiej się sprawdzał w A500, a to za sprawą wyższego użytecznego ISO w A500. A300 zaczyna szumić przy ISO800, przy 1600 szum jest wyraźny a 3200 to w zasadzie kasza. Sigma w takich warunkach pazurów nie pokaże, i jeśli będziesz chciał zrobić jakieś zdjęcia w ocienionym miejscu wieczorem albo jakiś detal/portret komunijny w kościele to zapomnij - zabraknie światła.

armalite
Początkujący

luki1975 napisał(a):

jednak zawsze z przypływem gotówki można body sprzedać i wymienić

więcej na tym stracisz...
Wiem, że jest taka teoria - kupić jakieś body i lepszy obiektyw bo to w większym stopniu obiektyw robi zdjęcie. Owszem. W tym konkretnym przypadku jest jednak jedno ALE....

Ta Sigma jest obiektywem uniwersalnym i rzeczywiście zdjęcia nią robione są niezłe. Pod warunkiem, że jest dość światła. W połączeniu z A300 odpada Ci fotografowanie ptaków w lesie, detali architektonicznych w dzień pochmurny czy zdjęć a'la portretowych na komunii czy ślubie. Za mało światła, będzie albo za ciemne, albo z dużym szumem. Przerabiałem dokładnie taki zestaw jak chcesz kupić prawie dwa lata, więc wiem co mówię.

Wydaje mi się, że w tym wypadku lepiej będzie kupić A500 i pozostać przez jakiś czas z 18-55 w ręku a później dokupić inny obiektyw. W zależności od tego, czy oczekujesz jakośći czy uniwersalności, niech to będzie 70-300 albo 18-200. A może 18-250 lub 18-270 Tamrona? Są jeszcze bardziej uniwersalne, choć w ich przypadku trzeba się pogodzić z jeszcze większym kompromisem dotyczącym jakość zdjęć.

Kupując A500 z kitem przez jakiś czas będziesz robił niemal wyłącznie krajobrazy. Ale po jakimś czasie dokupisz tele i będziesz miał lepszy zestaw. Albo kupisz spacerzoom i sprzedasz kita za 200zł na allegro. Ile stracisz? 100, 200, góra trzysta złotych (nie pamiętam teraz, jaka jest różnica w zakupie samego body a body z kitem). Wymieniając puszkę będziesz do tyłu na duuużo większą kasę

luki1975-----
Początkujący

Zgadza się może się pospieszyłem ale z drugiej strony chyba nie będzie tak z tym światłem złe jednak większość moich zdjęć będzie w dość dobrych warunkach

armalite
Początkujący

luki1975 napisał(a):

Zgadza się może się pospieszyłem ale z drugiej strony chyba nie będzie tak z tym światłem złe jednak większość moich zdjęć będzie w dość dobrych warunkach

Znasz powiedzenie, że apetyt rośnie w miarę jedzenia? :)

Pierwsze foty Alphą robiłem na wakacjach, słoneczna plaża, rowerowa wycieczka w południe po Mazowszu, jakieś wyprawy do zoo. Potem Kenia, słońce od 6 rano do 18 wieczorem i to takie, że do dziś żałuję, iż nie miałem jakiś filtrów połówkowych...
Potem znalazłem kilka innych tematów, a każdy następny coraz trudniejszy. Pojawiają się sytuacje, gdy zrobienie foty wspomnianym zestawem było po prostu niemożliwe: np. komunia córki, gdy wszystkie zdjecia z kościoła były albo poruszone, albo za ciemne albo z szumem. A nie wszędzie można użyć lampy, zresztą - fabryczna z A300 do niczego się nie nadaje, jest za nisko i Sigma 18-200 daje wyraźny cień na zdjęciach.

Jeśli już dokonałeś wybory to nasza dyskusja jest czysto akademicka i niczego nie wniesie poza tym, że szybciej zaczniesz dostrzegać pewne braki sprzętowe :)
Jeśli jednak jeszcze masz szansę kupić A500 to kup ją. Nawet z kitem jest dużo lepsza do normalnych codziennych zastosowań, choćby z uwagi na niższe szumy czy szybszy tryb seryjny, nie wspominając o takich dodatkach jak MF Check LV :)
A obiektywy i tak dokupisz. To jest właśnie "największa wada lustrzanki", że kupujesz jeden i myślisz, że "starczy Ci po wsze czasy", potem drugi "dla uzupełnienia" i zanim się obejrzysz to masz całe szuflady zawalone słoikami :)

luki1975-----
Początkujący

Ech i jeszcze wiekszy ból głowy tzn chyba mnie przekonałeś,więc zamówienie jeszcze myślę mogę odwołać czy zmienić bo A500 też jest najtaniej w tym sklepie no nic dzięki i jeszcze krótko pomyśle i działam

luki1975-----
Początkujący

A więc dzięki jeszcze raz zamówienie anulowałem i jednak 500 biorę,pomijając oczywiste różnice to i gwarancja jest 2 lata a przy A300 był rok więc to też istotne.Więc mnie przekonaliście mogłem wcześniej pisać zaoszczędził bym sobie małej nerwówki teraz jak będe pisął to w kwestii objektywu bo może jak już przy 500 jest ten kit to zamiast 18-200 lepsze było by 70-300 sigmy no ale to już bajka na inny czas na początek muszę pobawić się Kitem jakoś nie jestem przekonany coś tam z niego widziałem ale inna sprawa że nie każdy umie wykorzystać możliwości sprzętu plus obróbka na komputerze pozdrawiam

armalite
Początkujący

Dokonałeś moim zdaniem słusznego wyboru :)

A teraz poważniej - masz już (masz mieć) zestaw na start. Postrzelasz sobie zdjęcia i za jakiś czas będziesz wiedział, czego potrzebujesz w pierwszej kolejności. I nie koniecznie to będzie 70-300.
Jak patrzę na EXIF-y swoich zdjęć to widzę, że w przypadku zdjęć krajobrazowych i tych w katalogu "Warszawa" zdecydowana większość łapie się w zakresie ogniskowych 20-50. Czasem jest coś na 17-18, czasem coś dalej. Kolejnym obiektywem będzie Sigma 10-20, bo 17 to jednak czasem jest za mały kąt...
Z drugiej strony do zwierząt, ptaków i detali mam 70-300 APO. Owszem, w większości wypadków wystarcza, ale jak jest pochmurny dzień to w lesie mam już problem z AF, który nie łapie ostrości, albo tak wolno, sikorka parę razy zdąży zwiać. A niekiedy jest za daleko... Tu też pójdę dalej, myślę nad 150-500, ale najpierw szeroki kąt :)

Sigma 18-200 jest świetnym obiektywem "na start" przygody z fotografią. Pewnie, że są dystorsje, winietowanie, kiepska rozdzielczość na pełnym otowrze i mało światła na długim końcu, ale "praw fizyki Pan nie oszukasz i nie bądź Pan głąb". Mnie taki obiektyw starczył na dwa lata, po czym zacząłem dostrzegać wszystkie jego wady. Dziś do spółki z A300 męczy go moja córka, której jest łatwiej wziąć futerał z aparatem z założonym spacer-zoomoem niż dźwigać tony sprzętu. Zresztą - na wycieczce rowerowej czy na żaglach też epiej mieć małą torbę niż wielką. Jak już wspomniałem, to fajny obiektyw do codziennego użytku. Ja postawiłem na wyższą jakość kosztem konieczności dźwigania. Ty za jakiś czas dojdziesz do własnych wniosków i zdefiniujesz własne potrzeby.

Życzę zadowolenia z aparatu i wielu udanych zdjęć :)