anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jaki filtr?

Fotoman
Początkujący

Jaki filtr?

Witam,
Moglibyście podpowiedzieć mi jaki niedrogi filtr byłby potrzebny do fotografowania zach. słońca nad morzem? Wyjeżdżam za 2 tyg. i chciałbym dokupić parę "akcesoriów" . Mam narazie tylko szkło kitowe (na inne narazie mnie niestać :( ) , puszkę i nic więcej...

12 ODPOW. 12
profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Myślę, że przydatny byłby połówkowy szary lub (i) polaryzacyjny. Najlepiej oczywiście w wersji SLIM czyli płaskiej ze względu na możliwość wystąpienia winiety, zwłaszcza na bardzo szerokim kącie. Zachód lepiej jest lekko "niedoświetlić".

profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

żeby podkreślic piękne kolorki zachodu słońca można użyc jakiejś połóweczki z systemu cokin np: czerwień, pomarańcz, brzoskwinia, tabaczka. Kolor filtru możemy dobrac do interesyjącego nas efektu końcowego.
LINK

Fotoman
Początkujący

Fajnie, taki zestawik cokin z kilkoma róznymi filtrami byłby spoko... tylko że na tej aukcji sprzedają za 30zł samo szkiełko a ja nie mam nic z tego systemy cokin...
Zapomniałem napisać że na ten cel mam max.170zł i niewiem czy nielepiej na początek kupić jakiś filtr polar. tak do 100 zł i coś jeszcze za 70 zł.
Jakiej firmy polarka byście mi doradzili (do max. 120zł)?

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Fotoman
Początkujący

Ok czyli filtr pol. zaraz kupie... a te szare połówki jaki dają efekt?

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Połówkowo ściemniają ;)
Możesz nimi zrównoważyć różnicę pomiędzy mocno kontrastowym motywem tak aby mogła go zarejestrować matryca. Można nieco ściemnić niebo u góry, zbyt błyszczącą wodę czy asfalt w dole, jasną skałę czy ścianę z boku etc... Oprócz tego w twoim wypadku przy w miarę jeszcze jasnym morzu możesz uzyskać ściemnienie, nasycenie barw nieba o zachodzie. Zwróć uwagę jednak, że każde filtrowanie podczas zdjęć pod słońce pociąga za sobą możliwość dodatkowego odbicia, załamania światła na drodze do matrycy i utworzyć może tzw. blik.

Fotoman
Początkujący

:thumbsup: Dzięki już rozumiem...

kierus98
Początkujący

A ja bym polecił włączenie w strefie twórczej ustawienia zachód słońca też daje fajny efekt :c61

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Fotoman napisał(a):

Fajnie, taki zestawik cokin z kilkoma róznymi filtrami byłby spoko... tylko że na tej aukcji sprzedają za 30zł samo szkiełko a ja nie mam nic z tego systemy cokin...
Zapomniałem napisać że na ten cel mam max.170zł i niewiem czy nielepiej na początek kupić jakiś filtr polar. tak do 100 zł i coś jeszcze za 70 zł.
Jakiej firmy polarka byście mi doradzili (do max. 120zł)?

Za te pieniądze (ok.120) możesz spokojnie skompletować zestaw Cokin P (oczywiście nie oryginał, bo musiałbyś pomnozyć, i to nie razy 2 :c20 ).
Polecam sprzedawcę ibrokers, u którego sam się zaopatruję: http://www.allegro.pl/listing.php/searc ... &country=1 " target="_blank
Cokin jest może w pierwszej chwili niewygodny, ale za to bardzo uniwersalny - wystarczy mieć po jednej sztuce każdego filtra i będzie Ci pasować do (prawie) wszystkich obiektywów, jedynie adaptery do poszczególnych średnic trzeba dokupić.
Adapter 12zł, holder 10zł, a filtry? na początek od ok. 30zł/szt. a potem, jak będziesz szkieł wysokiej jakości używał i priorytety Ci się zmienią, to możesz zmienić na lepsze. A i CPL (polaryzacyjny) wystarczy jak jeden zakupisz do wszystkich szkieł.

------------------------------
fotoamator