anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

początkujący

profile.country.pl_PL.title
art1-----
Początkujący

początkujący

Witam.
Niedawno zakupiłem soniaczka a230Y z dodatkowym obiektywem 50-200, jak narazie jade na auto i zdjęcia jakościowo są super, (jak dlamnie porównując do zwykłego aparatu)
generalnie chodzi mi o robienie zdjęc ala krajobrazy, to znaczy osoby na pierwszym planie plus ostry drugi plan, tak jak to się robi na zwykłych aparatach, teraz jak reguluje ostrość to oczywiście tło jest rozmyte (tego mi brakowało w kompaktach)
poczytał bym instrukcje ale niemam pl, i dodam że czytam forum ale tak prostackich pytań jak moje niezauważyłem :)

Pozdrawiam

12 ODPOW. 12
profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Instrukcję znajdziesz TUTAJ

acinloop
Nowicjusz

art1 napisał(a):

generalnie chodzi mi o robienie zdjęc ala krajobrazy, to znaczy osoby na pierwszym planie plus ostry drugi plan

Innymi słowy chcesz dużą głębie ostrości?
Przełącz aparat w tryb preselekcji przesłony A i ustaw f (wartośc przesłony) na 9-16. powinieneś uzyskac ostry pierwszy i drugi plan. Ale pamiętaj że czas ekspozycji się odpowiednio wydłuży i nie trudno o poruszone zdjęcie, więc warto użyc statywu lub zwiększyc ISO.
Jeszcze możesz użyc trybu automatycznego "Krajobraz"
LINK do instrukcji A230 PL
-edit-
sadam już podrzucił instrukcję

art1-----
Początkujący

no właśnie jak to zassać, znaczy instrukcje o sciąga się jakiś czas i poten d...

majorglory
Poszukiwacz

Hej.
Ściąga się normalnie. Mogę podesłać Ci na mail (6,5MB), jeśli chcesz to napisz na PW.

art1-----
Początkujący

a jest możliwość powrócić, wyzerować opcje, bo tak namieszałem że zdjęcia jakieś porozmywane mi wychodzą, niby mam możliwoś np. ustawić tylko wartość f a i tak migawka jest jakaś taka że rozmyte

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

art1 napisał(a):

a jest możliwość powrócić, wyzerować opcje, bo tak namieszałem że zdjęcia jakieś porozmywane mi wychodzą, niby mam możliwoś np. ustawić tylko wartość f a i tak migawka jest jakaś taka że rozmyte

Menu, klucz, trzecia zakładka, całkiem na dole: Nast.domyslne

------------------------------
fotoamator
acinloop
Nowicjusz

Link bezpośredni do instrukcji w formacie .pdf :smileyarrow: http://pdf.crse.com/manuals/4140597321.pdf

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

art1 napisał(a):

generalnie chodzi mi o robienie zdjęc ala krajobrazy, to znaczy osoby na pierwszym planie plus ostry drugi plan, tak jak to się robi na zwykłych aparatach, teraz jak reguluje ostrość to oczywiście tło jest rozmyte (tego mi brakowało w kompaktach)
poczytał bym instrukcje ale niemam pl, i dodam że czytam forum ale tak prostackich pytań jak moje niezauważyłem :)

art1 napisał(a):

Witaj.
No to zadawaj pytania, nawet te najbardziej "prostackie". Ktoś musi być pierwszy :D . Jak Ty tego nie zrobisz to nadal nie będzie informacji na forum ;) .
Nie wiem, jak można namieszać w ustawieniach ale zrób tak jak Tadeusz napisał tylko nie wiem, czy tu jest Twój problem.
Wiesz co to przysłona, czas migawki, czułość i jakie są zależności między tymi nastawami? Sądzę, że Twój problem może sprowadzać się do tego.
Chcesz mieć ostry obraz od pierwszego planu do nieskończoności (do tła). Musisz zastosować więc dużą głębię ostrości. GO możesz regulować za pomocą przysłony. Im mocniej przymykasz przysłonę (im większą wartość liczbową ustawisz) tym GO będzie większa, obejmie większy obszar (są jeszcze inne zalety przymykania obiektywów jak poprawa ostrości, zanik winietowania, likwidacja aberracji). Ale jednocześnie na matrycę dostanie się mniej światła. W związku z tym aby wartość naświetlania była poprawna należy wydłużyć czas naświetlania lub zwiększyć czułość. Zwiększanie czułości matrycy powoduje wzrost zaszumienia obrazu. Do jakiej wartości możesz zwiększać czułość to jest indywidualne podejście każdego użytkownika. Wydłużenie czasu natomiast powoduje rozmazaniem poruszających się obiektów lub rozmazaniem obrazu gdyż nie jesteś w stanie utrzymać stabilnie aparatu przez tak długi okres czasu. Na rozmazanie obrazu wskutek niestabilnego trzymania aparatu wpływ ma również ogniskowa obiektywu - im dłuższa ogniskowa tym krótsze czasy jesteś w stanie stabilnie utrzymać (więc powinienieś skracać a nie wydłużać czas). Z drugiej strony zastosowanie dłuższej ogniskowej powoduje zmniejszenie GO więc powinieneś stosować obiektyw o krótszych ogniskowych. Ale zbyt krótkie ogniskowe powodują zniekształcenia więc do niektórych zastosowań się nie nadają, lepsze będą obiektywy o dłuższych ogniskowych. Dodatkowo każdy obiektyw ma określoną światłosiłę (swoją jasność) i więcej światła już przez niego nie wpadnie więc stosując taki a nie inny obiektyw w określonych warunkach oświetleniowych przy danej czułości nie da się zastosować krótszego czasu niż ...
Tak, świadome fotografowanie nie jest najprostsze ale ile radości sprawia gdy już pozna się te wszystkie zależności.
Z drugiej strony nie zrażaj się od razu. Producenci wyposażyli aparaty w tryb Auto i tryby tematyczne dla tych, którym nie chce się wgłębiać w te zależności. Ustawiając program Sport (do zdjęć w ruchu aparat będzie starał sie dobrać najkrótszy, możliwy w danych warunkach czas migawki, ustawiając krajobraz aparat zwiększy GO poprzez mocniejsze przymknięcie przysłony oczywiście uwzględniając warunki oświetleniowe i pozostałe dane z apararu a więc np. ogniskową aby czas nie był zbyt krótki i nie wystąpiło poruszenie aparatu.
Jeżeli chcesz się wciągnąć poczytaj książki o podstawach fotografii i nie muszą to być książki do fotografii cyfrowej, mogą być to podstawy z lat 60-tych, 70-tych, zasady się nie zmieniły. Poszukaj też w internecie, jest sporo niezłych opracowań. No i pytaj na forum, udziela się tu dużo ludzi, którzy chętnie pomogą a mają wiedzę i doświadczenie.
Pozdrawiam

Methos-----
Początkujący

Witaj
Zapraszam do
lektury