Podziel się wrażeniami!
Witajcie!
W końcu muszę podzielić się spostrzeżeniem dotyczącym braku w tej funkcji w nowym oprogramowaniu A500. Uprzednio pracowałem na A200 i tam można było po wyostrzeniu autofokusem, używając pokrętła, zmieniać SZYBKO równoważne kombinacje czasu i przysłony. Według mnie była to bardzo uzyteczna funkcja, której producent poskąpił w A500. Rozumiem, że są osoby pracujące wyłącznie w "manualu" jak i osoby zdające się na autoprogramy (priorytety czasu, przysłony). Uważam osobiście, że mając możliwość szybkiego wybierania pokrętłem kombinacji czasu i przysłony, można doskonale kontrolować czas lub przysłonę jednocześnie decydując o akceptacji drugiego parametru tak, aby uzyskać założony efekt w ramach konkretnych możliwości danego obiektywu.
Myślę, że przydałaby sie poprawka oprogramowania, która udostępniałby tę funkcję (zakładam, że to "tylko" kwetia oprogramowania).
Co o tym myślicie? A może już ktoś wcześniej na ten temat pisał?
Dodam tutaj, że w fotoszkole Sony na Optyczne.pl była na ten temat wzmianka, ale autor pisał (chyba w ciemno), że tak funkcja w A5XX istnieje. Tymczasem brakuje jej, w tych, bądź co bądź nowszych modelach...
Masz rację. Funkcji "shift" nie ma w tych modelach. Ale, jak sam piszesz
A ten efekt można usyskać w każdym z programów półautomatycznych "A" i "S". Przy czym wygodniejszy jest "A", ze względu na możliwości regulacyjne obiektywu. Zmieniając przysłonę, równolegle zmienia się czas naświetlania (w parach) - a więc funkcjonalność jest podobna.hecioski napisał(a):
Uważam osobiście, że mając możliwość szybkiego wybierania pokrętłem kombinacji czasu i przysłony, można doskonale kontrolować czas lub przysłonę jednocześnie decydując o akceptacji drugiego parametru tak, aby uzyskać założony efekt w ramach konkretnych możliwości danego obiektywu.
hecioski - nie rozumiem co miałeś w A200 czego brakuje w A500...
przyjemność...
Dziękuję Tadeuszu za odpowiedź.
I tak też robię, jak napisałeś.
Zastanawiam się, czy moglibyśmy wspólnie zrobić listę funkcjonalności jakich nam brakuje w A5xx (i innych konkretnych modelach). Mam na myśli WYŁĄCZNIE takie rzeczy, które można by załatwić uaktualnieniem oprogramowania. Rozważ proszę Tadeuszu tę propozycję.
Pozdrawiam
hecioski napisał(a):
Zastanawiam się, czy moglibyśmy wspólnie zrobić listę funkcjonalności jakich nam brakuje w A5xx (i innych konkretnych modelach).
Niestety. Lista "pobożnych życzeń" poza ewentualną frustracją co poniektórych nic nie wniesie konstruktywnego.
A ja napisałem:
Tadeusz napisał(a):
Jeśli będzie nowy soft do tych puszek